Kezdőlap Ausztria Salzkammergut és Karintia legszebb strandjai

Salzkammergut és Karintia legszebb strandjai

0

Bár az osztrák tájakról csak keveseknek jut eszébe a strandolás, a hegyvidékek nemcsak kirándulni vagy sziklát mászni csalogatnak, de gyönyörű tópartokat is rejtenek. Ausztria nagy része mérsékelt éghajlati övben fekszik, ezért nyáron kellemes a hőmérséklet, ideális a vízisportokhoz és – bár a hegyi tavak vize általában hűvösebb – az úszáshoz is. Mivel Ausztria tavainak nagy része kifejezetten tiszta, vízük nem egy esetben iható, a búvárokat paradicsomi körülmények várják. Az ausztriai strandolás a festői környezetnek, a drámai hegycsúcsoknak köszönhetően páratlan élmény.

Salzkammergut

Wolfgangsee

A tó a régió egyik legnépszerűbb látnivalója és egyike azon kevés tavaknak a térségben, mely nemcsak az osztrákokat, de a külföldi turistákat is szép számmal vonzza. Ennek részben oka az, hogy a Wolfgangsee nagy része Salzburg mellett fekszik, mely Ausztria egyik legkedveltebb úticélja. A tó nemzetközi ismertségén nagyot lendített, hogy 1964-ben itt forgatták A muzsika hangja című film egy részét. A Wolfgangsee 13 km2-es területen fekszik 538 m tengerszint feletti magasságban. Legmélyebb pontja 114 m.
A tó partján rengeteg szálláslehetőség van, évente átlagosan 900 ezer vendégéjszakát töltenek el az utazók a környékbeli apartmanokban, szállodákban. A turisták háromnegyede nyáron, és csupán egynegyede utazik ide télen.
A Wolfgangsee víze rendkívül tiszta, fokozott védelem alatt áll. Az Európai Unió referencia tónak nyilvánította, mely példaként szolgálhat más régióknak és országoknak.

Fuschlsee

Ausztria egyik legszebb tava és nemcsak a tartományban, de országos szinten is. Vize annyira tiszta, hogy Salzburg ivóvízként hasznosítja. A tó 4 km hosszú és 1 km széles, vizéből a mélyebb részeken, ahova a vízimadarak már nem érnek el, akár kortyolhatunk is. A Fuschlsee környékén számos sport- és szabadidős létesítmény található, a mögötte magasodó hegyről egy vár tekint le a tóra.

Wallersee

A tó felülete 6 km2-t tesz ki, ez Flachau régió legnagyobb tava. A motorcsónakok a vízminőség megóvása miatt ki vannak tiltva innen, de vitorlázni, szörfözni és a vízisportok egyéb válfajait űzni szabadon lehet. Partján négy település található: Köstendorf, Henndorf am Wallersee, Seekirchen és Neumarkt am Wallensee. Mindegyikük rendelkezik szabadstranddal, a Seekirchen előtt elterülő öböl elsősorban a szörfösök kedvence, mivel ősszel és tavasszal kifejezetten szeles. A turisztikailag leginkább fejlett Henndorf, ahol a Salzburgi Fesztivál 1920-as megalapítása óta a legfontosabb eseményeket tartják. Seekirchen elsősorban a művészek menedéke. Wallersee őrzi természetességét, az idegenforgalom nem teljesedett ki itt olyan mértékben, hogy az eredeti bájának rovására menjen. Szálláslehetőségből nincs hiány, de ezek általában kisebb szállodák, apartmanok. A tó környékére elsősorban az osztrákok járnak pihenni. Köstendorf és Neumarkt között egy természetvédelmi terület is található, a Wenger mocsár.

Zellersee

A 4 km hosszú alpesi tó 750 m-es tengerszint feletti magasságban fekszik, legmélyebb pontja 64 m. A tavat nyáron rengeteg hegyi patak táplálja, télen teljesen befagy, ekkor a korcsolyázók lepik el. A víz ideális a csónakázáshoz, vitorlázáshoz, szörfözéshez és úszáshoz, bár ez utóbbira csak azok vállalkozzanak, akik kifejezetten kedvelik a hideg vizet. Zellersee déli része, Schüttdorf közelében nagyon hínáros, a tónak ezen a szakaszán nem lehet strandolni.

Karintia

Faaker See

Ausztria legdélebben fekvő fürödhető tava, mely türkiz színéről híres. A strandolók előszeretettel választják, akárcsak a horgászok, akik elsősorban a reinanke nevű, fehérhúsú hal miatt jönnek ide. A tóban egy idilli, fákkal borított sziget is található, az itt álló hotel Faaker See környékének legnépszerűbb üdülőhelye. Ausztria ötödik legnagyobb tavának mélysége maximum 30 m, amiért pedig ez az ország egyik legnépszerűbb tava, az kellemes hőmérséklete. A hegyi tavak között különlegesnek számít, hiszen a nyári hónapokban vize gyakran 24 fokos. Január közepe és vége között általában vastag jégréteg alakul ki rajta.

Klopeiner See

Még a Faaker tavat is felülmúlja hőmérséklet tekintetében, hiszen a Klopeiner See nem ritkán 28 fokos. A szinte a trópusokat idéző vízhőmérséklet miatt a tó partján már május elején nyüzsögnek a turisták. Klopeiner See környéke kifejezetten családbarát szolgáltatásokat és kikapcsolódási lehetőségeket kínál, közelében található Ausztria legnagyobb és legszínesebb barlangja, az Obir cseppkőbarlang, mely 8 fokos benti hőmérsékletével nyaranta az egyetlen menedék a rekkenő hőség elől. A Klopeiner See partján az első szálloda az 1920-as években épült, ma évente mintegy egymillió itt töltött vendégéjszakával büszkélkedhet a tó és partjának települései.

Millstatter See

Karintia második legnagyobb tava a Millstatter, melynek mélysége eléri a 141 m-t. Északi partját kis üdülőhelyek, déli részét fákkal borított hegyek övezik. Széles, lapos partjai és 26 fokos vize ideálissá teszik a kisgyermekes családok számára is. A víz nagyon lassan hűl le és az átlagos teleken nem fagy be, csak rendkívül erős hidegben.
A Millstatter See vizének minősége az 1950-es években kezdett romlani. Ekkor esett áldozatul az algásodásnak, mely éppen annyira volt káros következménye a beinduló turizmusnak, mint annak, hogy a szennyvíz tisztítás nélkül folyt vissza a tóba. Ez a folyamatot azonban az 1994-ben befejeződött csatornázások során leállították, így a Millstatter ma már kristálytiszta. A tó körül kiépített kerékpárút fut.

Weissensee

Tengerszint feletti 1000 m-es magasságával ez a tartomány legmagasabban fekvő alpesi tava. Világos és tiszta vízének hőmérséklete eléri a 24 fokot, mélyre – akár 10 m-re is – leláthatunk benne, így búvárfelszerelés nélkül is gyönyörködhetünk halban gazdag élővilágában. A tó kétharmada védelem alatt áll, a festői környék tökéletes kikapcsolódást biztosít. A tavon sétahajók közlekednek, szörfözni, vízisíelni, banánozni is lehet.
A Weissensee a turizmus és a környezet harmonikus egymás mellett létezése miatt európai uniós elismerésben részesült. A tó körül nincs út, ezért a szárazföldön körbejárni nem lehet, a keleti és nyugati végét hajókirándulással nézhetjük meg. A hajók májustól októberig szállítják az utasokat.

Presseggersee

Karintia egyik legmelegebb és legtisztább vizű tava, melyből akár ihatunk is. Az 55 hektáron elterülő Presseggersee a Gaital-hegy mellett terül el. A legtöbb alpesi tóhoz képest mélysége nagyon csekély, csupán 3-6 m, egyes pontjain 13 m. Éppen ezért paradicsomi körülményeket nyújt a búvároknak. A kedvező fényviszonyok miatt a tó fenekét sűrű, szőnyegszerű növényzet borítja, algák csak itt élnek, a víz felszínén nem. A tó partját Karintia legsűrűbb nádasa koszorúzza, elsősorban a keleti és a nyugati részeken. Az északi és a déli partszakaszok turisztikai szempontból frekventáltabbak és folyamatos fejlődésben vannak.

Wörthersee

Nemcsak Karintia legnagyobb, de egyben legnépszerűbb és leghíresebb tava is, köszönhetően annak, hogy számtalan filmet forgattak itt. Wörthersee 17 km hosszú, 1,5 km széles, vize pedig nyaranta átlagosan 27 fokos. Keleti partján található Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma egy óriási csúszdával. Itt rendezik meg minden évben a nemzetközi strandröplabda bajnokságot és az Ironman ausztriai versenyét is. A tó partján összesen 19 strand van, amit nemcsak hazai, de külföldi turisták is előszeretettel keresnek fel.
Idegenforgalma a 20. század elején lendült fel, Brahms és Mahler is szívesen pihentek a partján és ma is sok híres ember látogat el ide. Turisztikai szempontból legfejlettebb része az északi partszakasz, azon belül is elsősorban Krumpendorf és Pörtschach. A tavon több hajó is közlekedik, köztük a Thalia, egyike az utolsó gőzösöknek, melyet 1908-ban indítottak először útjára.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version