Kezdőlap Hollandia Rotterdam 10 legjobb látnivalója

Rotterdam 10 legjobb látnivalója

0

Rotterdam szinte szétrobban az energiától. Vibráló éjszakai élet, színes, soknemzetiségű lakosság, izgalmas tengerészeti hagyományok, elsőosztályú múzeumok teszik Hollandia kihagyhatatlan városává. Az ország második legnagyobb települése, melyet a II. világháború romba döntött, ezért a következő évtizedek az újjáépítés jegyében teltek. Középkori központot, romantikus óvárost így hiába is keresnénk, ugyanakkor Rotterdam modern építészete, Európában egyedülálló, progresszív stílusa mindenért kárpótol.

Euromast

Hollandia legmagasabb tornya, ahonnan 185 m-es magasságból lehet rálátni a városra. A látogatókat a lift másodpercek alatt felrepíti a torony kilátójához, ahol nemcsak a panoráma lenyűgöző, de egy étterem és két hotel is várja a vendégeket. Akinek a feljutás a toronyba nem volt elég izgalmas, visszafelé választhatja a kötélpályát is és akár 100 km/h-s sebességgel száguldozhat lefelé. A Rotterdam szimbólumává vált tornyot az 1960-as kertészeti és virágkiállításra építették, ám akkoriban jóval alacsonyabb, csupán 100 m-es volt. Később döntöttek úgy, hogy további 85 m-rel megmagasítják, jelenlegi méreteit 1970-ben nyerte el.

Kikötő

A rotterdami kikötő az egyik legnagyobb a világon. A Spido nevű hajó 75 perces túrára viszi a látogatókat, ennek során megnézhetik a dokkokat, a konténerraktárat, a több száz hajót és darut működés közben, azaz bepillantást nyerhetnek az egyik legforgalmasabb kikötő hétköznapjaiba. A hajókirándulás bepillantást enged a kikötőben alkalmazott legmodernebb technológia világába is, melynek segítségével évente 400 millió tonnás áruforgalmat bonyolítanak itt.

Állatkert

A Diergaarde Bijdorp Hollandia egyik legrégebbi állatkertje és az ország egyik legnépszerűbb nevezetessége. Évente több mint félmillióan jönnek el megnézni a kontinensekre tagolt állatkertet, ahol az állatok eredeti élőhelyükhöz a megszólalásig hasonló környezetben laknak. A séta során megszámlálhatatlan állatot láthatunk a szavannán, a gorillák szigetén, a krokodilok folyóján, a trópusi parkban és a jégbarlangban, ahol a jegesmedvék úszkálnak. Az állatkert egyik fénypontja a 2001-ben megnyílt Ócenárium, ahol egy 22 m hosszú, üvegfalú alagútban sétálhatnak a látogatók, fejük felett a tengerrel és annak élővilágával, teknősökkel, cápákkal, pingvinekkel.

Erasmus-híd

Rotterdam ikonikus hídja, mely a város északi és déli részét kapcsolja össze. Ben van Berkel tervezésében 1996-ban készült el, 139 m magas pilonja miatt Hattyúnak is becézik. A 802 m hosszú, karakteres hidat főként a város életében fontos eseményekhez, ünnepségekhez, tüzijátékokhoz használják, de számos hollywoodi produkcióból is ismerős lehet, pl. a Jackie Chan főszereplésével készült Ki vagyok én? című film néhány jelenetét is itt forgatták.

Boijmans van Beuningen Múzeum

Rotterdam vezető múzeuma, ahol a középkori és a kortárs művészetek gyűjteménye látható. A holland és az európai művészet valamennyi korszakát átfogja, benne a legnevesebb mesterek alkotásaival. Nagyjából 140 ezer művészeti alkotással rendelkezik a múzeum, köztük festményekkel, szobrokkal és iparművészeti alkotásokkal. Rembrandt, Van Gogh, Dalí, Kandinsky, Leonardo da Vinci csupán néhány név azon alkotók közül, akiknek munkáit itt meg lehet nézni. Az itt kiállított rajz- és festmény gyűjtemény a világ legjelentősebbjei között szerepel.

Oude Haven

A város legrégebbi kikötője, melynek egy része a 14. században épült. Ma Rotterdam egyik legnyüzsgőbb része is, ahova a helyiek szívesen járnak ebédelni vacsorázni vagy ülnek be egy kávéra. Itt épült fel a Fehér Ház, Európa legelső felhőkarcolója és itt állnak a híres Kockaházak. A legjobb hely a városban a lazításhoz, de érdemes betérni az Openlucht Binnenvaart Múzeumba is, ahol több régi hajót lehet megnézni.

Kockaházak

Ez az absztrakt építészeti alkotás Rotterdam talán legkülönlegesebb látnivalója. Piet Blom álmodta meg az innovatív projektet, ami tulajdonképpen egy kisebb város a városon belül. A földszint helyett a házak tetejének méretét növelte meg, így a földön a házak gyakorlatilag alig foglalnak helyet. A 40 egymás mellett álló ház 1984-ben készült, a tervező az épületek alját a fatörzsek, az emeletüket pedig a lombok mintájára alkotta meg. A házak többségében laknak, de egyet a látogatók számára tartanak fenn. Izgalmas élmény belülről is megnézni, hiszen nem sokban emlékeztet egy hagyományos otthonra.

Delfshaven

Eredetileg Delft kikötője volt, míg 1795-ben függetlenné nem vált. Ma már Rotterdamhoz tartozik, de a várossal ellentétben szinte érintetlenül úszta meg a II. világháborút, megmenekült a bombázások elől. Ez Rotterdamnak az a része, ahol még mindig szép számmal láthatók történelmi épületek, de Delfshaven éttermeiről, bárjairól és galériáiról is jól ismert. Ha szeretnénk képet kapni arról, hogyan is nézhetett ki Rotterdam a világháború előtt, akkor ide kell eljönni.

De Kuip

A Feyenoord-stadion Hollandia egyik legsikeresebb csapatának otthona, ahol a válogatott mérkőzések többségére is sor kerül. A legnagyobb európai csapatok játszottak itt fontos döntőket, itt rendezték meg a 2000-es Európa Bajnokság fináléját is. Vezetett túrák során lehet megnézni az öltözőket és az egyébként a nézők szeme előtt rejtve maradó részeit a stadionnak. Bemutatják a csapat valaha nyert összes trófeáját, a legnagyobb játékosok személyes tárgyait, relikviákat, mezeket, cipőket. A nézelődés végén be lehet térni a stadion éttermébe, a focirajongókat pedig a szuvenír üzlet várja.

Tengerészeti Múzeum

Az 1873-ban alapított múzeum lehetőséget ad arra, hogy elmerüljünk Hollandia tengerészeti múltjában. Rotterdam ma is a világ egyik legnagyobb kikötőjével rendelkezik és történetében mindig fontos szerep jutott a tengernek, ehhez igazodnak a múzeum méretei is. Több mint 1 millió tárgy és több interaktív kiállítás kapott itt helyet, az egyik legérdekesebb darabja a múzeumnak az 1868-ban épített hadihajó. A Tengerészeti Múzeum kicsiknek és nagyoknak egyaránt sok érdekességet tartogat.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version