Kezdőlap Magyarország Nyíregyháza látnivalói

Nyíregyháza látnivalói

0

Nyíregyháza Magyarország hetedik legnagyobb városa, az Észak-Alföldön helyezkedik el, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Északkelet-Magyarország fővárosaként is szokás emlegetni, hiszen Nyíregyháza Megyei Jogú Város 120 ezer lakossal rendelkezik. Három országhatárral is találkozhatunk a város közelében, a szlovákkal, az ukránnal és a románnal.
Nyíregyháza számos programmal várja az ide látogatókat, többek között itt található az ország legnagyobb állatparkja, amely évente több százezer turistát csábít a városba. A kikapcsolódni vágyóknak kellemes időtöltést nyújthat a Sóstógyógyfürdő, amely élményfürdő is egyben, valamint a mögötte kialakított mesterséges tó, hatalmas parkkal. Nyíregyháza megannyi látványossággal, parkokkal, szobrokkal büszkélkedhet és különböző színes programokkal pezsdíti fel a kellemes hangulatot a város.

Nyíregyházi Állatpark

A Sóstó Zoo 24 hektáron terül el, így a legnagyobb az országban. Igazi turista látványosság, hiszen a természeti kincsei érintetlenül illeszkednek a környezetbe, éppen ezért úgy érezhetjük, mintha nem is állatkertben járnánk, hanem csak az állatok között sétálgatnánk. Fehér tigrissel, arapapagájjal, adax antiloppal, cápával és sok más ritka állatfajjal csak itt találkozhatunk. Egy mesterségesen kialakított őserdőt is létrehoztak és az Indiai óceán mélyén is sétálhatnak a látogatók egy új beruházásnak köszönhetően. Az állatparkot folyamatosan fejlesztik, újítják, hogy még több gazdag élményben legyen részük a Nyíregyházára látogató vendégeknek.

Sóstógyógyfürdő

9,5 hektáron helyezkedik el a két részre osztott, sós vizű szikes tó, melynek mélysége átlagosan 1,5 méter. Régóta úgy gondolják, hogy a tó vizének gyógyereje van, éppen ezért már Mátyás király korában is ismerték, habár abban az időben még Igriceként emlegették. A termálvíz különböző betegségekre ajánlott rehabilitáció és utókezelés esetén, mint például gerinc panaszok, reumatikus, mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedések.

Aquarius Élményfürdő

A Sóstógyógyfürdőhöz tartozó Aquarius Élményfürdő hatalmas népszerűségnek örvend a turisták körében, hiszen sokrétű kínálata kellemes pihenést és kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára. A felnőtteket és az idősebb korosztályt várja a Termálvilág. Pezsgőfürdő, Kneipp medence, termál medencék és szaunavilág segíti elő a regenerálódást és a harmonikus lazítást. A vendégeknek természetesen relaxációs kezeléseket is biztosítanak. A fiatalabb korosztály részére Élményvilágot hoztak létre, itt felfedezhetjük az óriáscsúszdákat, hullámmedencét és vízfüggönnyel, barlanggal párosított vadvízi sodró-folyosót is. Az Élményfürdő a legkisebbekre is gondolt, ezért a kicsiket a Gyermekvilág fogadja, medencével, csúszdákkal, mesevárral és pihenőszobával.

Evangélikus templom

Nyíregyháza legértékesebb műemlékének számít Magyarország egyik legnagyobb barokk evangélikus temploma, mely a város zenei életének ad otthont. Énekkari, zenekari, orgonakoncertek kerülnek megrendezésre, így biztosítva meghitt és fennkölt hangulatot. Az épület létezését II. József türelmi rendeletének köszönheti, melyet a hátsó, keleti oldalon, a sekrestye kapuja fölötti latin felirat hivatott megőrizni. A templom 1784-86 között épült és Giuseppe Aprilis tervezte. A templom nagyon szép és impozáns, belső terében a falak copf stílusban, stukkóutánzatú mintákkal vannak kifestve. Az oltárépítmény rokokóba hajló barokk alkotás. Egyes feltételezések szerint a főoltár Máriapócs görög katolikus templomából származik.

Móricz Zsigmond Színház

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 1894-ben, Alpár Ignár tervei alapján épült, eklektikus stílusban. 1955-ben teljes felújításon esett át az épület és 1981 óta rendelkezik a színház önálló társulattal. Lenyűgöző belső tér és figyelemfelkeltő külső adottságai vannak az épületnek. Gáva Attila építész és Szenes István belsőépítész jóvoltából klasszikus állapotba jutott a színházépület megőrizvén az ünnepélyes színházkultúrát. A színtársulat különböző színes programsorozatokkal várja a látogatókat, számos híres vendégszínész is megfordul a Móricz Zsigmond Színházban minden évben.

Sóstói Múzeumfalu

A szabadtéri néprajzi múzeum 1979 óta fogadja a vendégeket, akik megismerkedhetnek a táj sokszínű népi építészetével és lakáskultúrájával. A múzeum 7,5 hektáron terül el, ahol kiépült egy úgynevezett faluközpont kézműves műhelyekkel, iskolával, tűzoltószertárral, templommal, harangtoronnyal, szárazmalommal, működő szatócsbolttal és kocsmával. A paplakban és a magtárban rendezvényeket tartanak, a kisnemesi házban kiállításokat tekinthetnek meg az ide látogatók, a kisdobronyi templom pedig esküvők és kisebb koncertek színhelyéül szolgál. Közkedvelt a húsvéti, pünkösdi, gyermeknapi, Szent Iván-éji, aratónapi, Mihály-napi programok, kézműves foglalkozások, koncertek, valamint gasztronómiai bemutatók, amelyek minden évben megrendezésre kerülnek.

Jósa András Múzeum

Kelet-Magyarország legrégebbi közművelődési és tudományos intézménye a Jósa András Múzeum, 1868-ban alapította a kiváló régészként, orvosként, polihisztorként ismert Jósa András, 1918 őszétől megyei hatókörű városi múzeum. Nyíregyháza és a megye művészeti emlékeinek gazdag tárházát őrzi az épület. Féltve őrzött kincsei a nyíregyházi születési Benczúr Gyula festményei és Krúdy Gyula bútorai, valamint műveinek első kiadásai. Neves személyiségek munkáival, műveivel, műkincseivel, régészeti, iparművészeti és irodalmi emlékekkel találkozhatunk a múzeumban. Állandó kiállítás többek között dr. Jósa András és a nyíregyházi festő Benczúr Gyula emlékkiállítása, Sárga Ördög című numizmatikai kiállítás a trezor teremben, valamint egy néprajzi tárlat, amelynek kiemelkedő része a Sóstói Múzeumfaluban található. Nyíregyháza katonaság tárlata, a Péchy-Kovács Gyűjtemény, Krúdy Gyula, a város híres írójának életét és korát bemutató kiállítás is látható itt, illetve a nyíregyházi huszárok életébe enged betekintést a múzeum. Jelentős még a bronz-, vas- és honfoglalás-kori illetve numizmatikai gyűjtemény is. A múzeum előtti téren Benczúr Gyula szobra található.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version