Kezdőlap Törökország Nudista strand Törökországban?

Nudista strand Törökországban?

0

Egy túlnyomórészt iszlám vallású országban, mint Törökország, talán ostobaság feltenni a kérdést, léteznek-e egyáltalán nudista strandok. Sokan legyintenek, mondván, aki nem bír ki néhány órát bikiniben vagy úszónadrágban, az keressen más úti célt. De vajon mennyire szigorúak a szabályok a törököknél és mennyire sikerült a nudistáknak érvényesíteni akaratukat az idegenforgalomtól sokban függő Törökországban?

A törökök egyébként is hagyománytisztelő nemzet, a vallási előírásokat pedig mindenekfelett tisztelik. Amikor külföldre utazunk, nekünk is illik tiszteletben tartani nemcsak az írásba foglalt törvényeket, de a helyi szokásokat is. Sok kétséget eloszlathatunk azonban, ha tudjuk, hogy lakóinak többsége bár az iszlám előírások szerint él, magát az országot nem iszlám szabályok szerint irányítják, Törökország tehát valójában egy világi ország. Kérdés, hogy az eldugott, rejtett öblökben való ruha nélküli fürdőzéssel megsértjük-e a törököket vagy toleranciára számíthatunk.

Törökországban hivatalosan kijelölt nudista strandok nem léteznek. Illetve egy mégis van, de ez egy hotel saját strandja, tehát nem látogatható bárki számára szabadon és használata szigorú szabályokhoz kötött. 2010-es nyitása nagy port kavart a törököknél, hiszen forradalminak számított és azóta sem követte senki a merész példát. A Marmaris közelében lévő hotel strandja kizárólag külföldi turisták számára van fenntartva és csak a kijelölt területen engedélyezett a meztelen strandolás, a szomszédos partszakaszokra ez már nem érvényes. A hotel fürdőköpenyeket biztosít minden nudistának, akiknek a hotelből való diszkrét szállítását zárt buszokkal oldják meg.

Az ország egyéb partszakaszain a nudizmus nincs engedélyezve, de sokan mégis lehetségesnek tartják a monokinizést, mások pedig a teljes meztelenséget is egyes török strandokon. Azokon a szakaszokon, melyet a helyiek is előszeretettel látogatnak, természetesen nem ajánlott külföldi turistaként nekivetkőznünk, hiszen ez egyenértékű lenne a helyi szokások két lábbal való tiprásával. Főleg, hogy nem ritka látvány, amint a török nők nyakig ruhákba burkolózva mártóznak meg a habokban.

A turisták egymás közt azonban megosztják tapasztalataikat és ennek alapján úgy tűnik, mégiscsak van hely a nudisták számára a török strandokon is. Az egyik ajánlott hely erre a célra Patara hatalmas, hosszú, homokos partszakasza. Ez a rész annyira, szinte végeláthatatlanul hosszú, hogy a török filmekhez a sivatagban játszódó jeleneteket is itt szokták forgatni. A strand több szakaszra van osztva, egyik részét a tradicionális török családok használják, több rész jut a fürdőruhás turistáknak, a melegeknek, ám több kilométernyi hosszúságban a nudistáké a terep. Néhányuk közvetlenül a tenger mellett sütteti magát, néhányan azonban a homokdűnék jótékony takarásába húzódnak vissza. A helyieket a meztelenség látványa nagyon megosztja. Többségük ettől teljesen elzárkózik, azonban sok helyi férfi előszeretettel sétálgat a meztelenül strandolók között, gyakran alkalmi kalandot remélve.
Bár Patara partjai mentén hivatalosan nem szabad nudistaként fürdőzni, a rendőröktől és a csendőröktől sem kell tartani, mert hallgatólagosan elfogadott a strandolásnak ez a formája. Senkit nem fognak elvinni, sőt a legtöbb esetben még az a kellemetlenség sem fenyeget, hogy szóban figyelmeztetnek és arra intenek, inkább öltözzünk fel. Persze, mindez csak abban az esetben igaz, ha a nudizmussal nem zavarjuk a többi strandolót, elsősorban a helyieket és a családokat.

Ölüdeniz közelében találjuk a gyönyörű Pillangók völgyét, mely varázslatos látképe mellett azért is különleges, mert itt sem ritkák a nudisták. A völgy nagyon elzárt, út nem vezet le a hegyekről a tengerhez, csak csónakkal vagy hegymászással lehet megközelíteni. Bár sok helyi is látogatja az itteni strandot, a völgy egész hangulata nagyon szabados, általában fiatalok töltik meg a tengerpartot, akiket egyáltalán nem feszélyez a meztelen testek látványa, sőt. A legtöbben esténként jönnek el ide, amikor a függőleges sziklafalakkal körbevett öbölre leereszkedő félhomály fátyla mindent eltakar és másnapra bármi történt is, feledésbe merül.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version