Kezdőlap Horvátország Mrkopalj, a horvát síelés bölcsője

Mrkopalj, a horvát síelés bölcsője

0

Ez a mindössze 1400 lakosú apró település 924 m magasságban fekszik Gorski Kotar hegyvidéki régiójában. Horvátország síközpontjai közül talán legelsőként itt, a vidék egyik legnagyobb múltra visszatekintő városában kapott szárnyra a téli turizmus. Érdekes véletlen, hogy Jakov Fak, a horvátok olimpiai bronzérmes biatlonistája is innen származik.

Mrkopalj nevét először az 1400-as években említi írott forrás, de a város korai kialakulását számos régészeti lelet, illetve a 14-15. századból származó középkori kis temploma is bizonyítja, melyet a Frangepánok építtettek jobbágyaikkal. Sok száz évvel ezelőtt Mrkopalj a kereskedelemből élt, a hegyoldalakon legelő juhnyájak és az erdők fáinak értékesítéséből szerezte bevételeit. Napjainkban a kisváros főként gyönyörű természeti környezetéről ismert országszerte és egyre inkább a külföldi turisták körében is. Aki kedveli a festői tájakat, azt a környék gyönyörű folyói, forrásai, vízesései, az erdőkkel borított hegyek látványa és a gazdag élővilág biztosan elbűvöli.

A természet ajándékai nyáron és télen egyaránt kényeztetik az arrajárót. Tavasztól őszig Mrkopalj és környéke az aktív kikapcsolódáshoz kínál tökéletes terepet. Kerékpározás, vadászat, horgászat vagy kellemes séták színesíthetik a hegyekben töltött pihenést. A kerékpárutak átvezetnek a falvakon, idilli mezőkön, de a szintkülönbségek és a terepviszonyok miatt próbára teszik még a rendszeres sportoláshoz hozzászokott túrázókat is. A bátrabbaknak a hegymászásra is van lehetőségük. A hegyi út nyolc ellenőrző pontja és a képzett hegymászó vezetők jelentik a biztosítékot, hogy a kezdőktől a gyakorlott hegymászókig mindenki sikerrel vághasson neki az útnak. Nyáron látványos ünnepségek keretében zajlik a gyümölcsszedés és az áfonyaszüret, amikor a helyiek nagy lakomákat ülnek, hozzájuk bárki csatlakozhat. Élvezhetjük a helyben készült sajtokat, lekvárokat, süteményeket és a változatos gyümölcspálinkákat. A természeti látnivalók közt megnézhetjük a környék legidősebb fáját, a több mint 2000 éves tiszafát is.

Mrkopalj igazi szezonja azonban mégiscsak a tél. Amikor a hegyvidék fehérbe öltözik, a városban és a környékbeli sípályákon megélénkül az élet. Nemcsak a téli sportok kedvelői utaznak ide, de azok is, akik egy gyönyörű és hangulatos helyen szeretnének eltölteni néhány napot. A behavazott falvak és hegyoldalak tavaszig kínálnak lehetőséget a téli romantikára vágyóknak. A környék elsőosztályú borai és pálinkai felmelegítik a turistákat, a helyi ételspecialitások pedig gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhen. Mrkopalj mellett található a népszerű síközpont, Celimbasa, ami az utóbbi időben szépen kiépült és egyre több szolgáltatással várja a síelőket. Szállást Mrkopaljban és környékén főként egyszerű magánházaknál találhatunk, de motelek és hotelek is működnek errefelé.

Mrkopalj Horvátország legismertebb és legkeresettebb turisztikai célpontjaitól távol maga a béke szigete. A háborítatlan hegyvidéket tavasztól madárcsicsergés és ezerszínű mezők tarkítják, télen a vastag hótakaró csendesíti el. Mrkopalj és környéke minden évszakban várja azokat, akik kedvelik a természetközeli pihenést, hiszen sétálni a virággal borított réteken vagy szánkózás után felmelegedni a ropogó tűz mellett egyformán meghitt és felejthetetlen élmény.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version