Kezdőlap Ausztria Meghökkentő látnivalók Ausztriában

Meghökkentő látnivalók Ausztriában

0

Furcsa, bizarr, különleges – Ausztria a császárkor történelmi emlékei és a művészeti gazdagsága mellett ilyen típusú látnivalókat is bőven tartogat a kíváncsi turisták számára. Meglehet, hogy az útikönyvek nem emlegetik túl gyakran ezeket a különös helyszíneket, de ez korántsem jelenti azt, hogy nem érdemes felkeresni őket. Sőt, aki igazán felejthetetlen élményekre vágyik, azok számára Ausztria szokatlan látnivalói lesznek a valódi csemegék.

Könyvtár a temetőben

Krems-ben az 1882-ben alapított zsidó temető két forgalmas út között elhagyott szigetként fekszik. 2004-ben két kortárs művész, Michael Clegg és Martin Guttman különös alkotást hoztak itt létre, három könyvszekrényt helyeztek el a sírok között, bennük a zsidó jogrendszerrel, filozófiával és vallással foglalkozó könyvekkel. A könyvszekrények méretükben és formájukban a sírköveket idézik, a bennük lévő köteteket a látogatók kikölcsönözhetik. Ez a szokványosnak éppen nem mondható nyilvános könyvtár azóta a város látnivalója lett, számos turista látogat el ide. A krems-i zsidó temetőt egyébként a Harmadik Birodalom idején megsemmisítették, helyreállítása 1995-ig tartott.

Starkenberg kastly sörmedencéi

A sörimádók számára ez az egyike a világ azon kevés helyeinek, ahol igazán élvezhetik a sör nyújtotta örömöket. Szó szerint belemerülhetnek a sörbe, tehetik ezt a közel 4 m hosszú medencékben, melyek a kastély alatt találhatók. A medencéket kellemesen meleg sörrel – és némi vízzel – töltik fel, bennük fürdeni, relaxálni lehet és elmondhatjuk, hogy még egészségünknek is jót teszünk ezzel. Közismert, hogy a sör tele van vitaminokkal és kálciummal, a medencékben való ücsörgés állítólag jót tesz a bőrnek, gyógyítja a nyílt sebeket és a pikkelysömört. A különleges medencéket 2005-ben alakították ki a kastély régi pincéjében és bár a bennük lévő sör meleg, hideg korsóval is lehet rendelni, hogy még nagyobb legyen az élmény.

Fogamzásgátlás és Abortusz Múzeum

A fogamzásgátlásról és az abortuszról nem mindig lehetett olyan nyíltan beszélni, mint ma. A múzeum ezt az időszakot is feltárja a látogatók előtt, amikor a születésszabályozás még titokban, mai szemmel nézve hihetetlen és sokszor sokkoló módszerekkel történt. A gyűjtemény darabjait nem volt könnyű összegyűjteni, hiszen a világ valamennyi kultúrájának egyik ki nem mondott részletéről van szó. Mégis sikerült olyan kiállítást összeállítani, ami szemléletesen mutatja be a gyakran fájdalmas és veszélyes módszereket a terhesség elkerülésére vagy megszüntetésére. A 2003-ban alapított múzeumot Dr. Christian Fiala nőgyógyász hozta létre. Elismerés és vita egyaránt kísérte a múzeum megnyitását abban az országban, ahol az elvégzett abortuszok száma Európában az egyik legmagasabb. A kiállított tárgyak között láthatók szappanok, szivacsok, dugók, melyekről azt állították, hogy megakadályozzák a teherbeesést, sertés és juh húgyhólyagjából készített óvszer és sok olyan eszköz, melynek használata nem ritkán vezetett halálhoz is.

Szöges fa

Számtalan legenda övezi az ősi fatörzset, ami Bécsben, a Stock-im-Eisen Platzon áll. A középkorból származó, ún. szöges fába az évszázadok során ezernyi szöget vertek be a jó szerencse reményében. Az 1970-es években végzett tanulmányok szerint a fán nagyjából 1400 szög található, közülük a legelsőket még akkor ütötték a törzsbe, mikor a fa még élt. Nagyjából az első szög beverése után 40 évvel vágták ki a fát, melynek 2 m-es törzsét ma szépen beüvegezve nézhetik meg a turisták egy épület sarkánál kiállítva a Graben és a Kartner utcák találkozásánál. Sokan úgy gondolják, a fa a legutolsó megmaradt darabja annak az ősi erdőségnek, ami egykor a mai Bécs területét borította. Elrugaszkodottabb elméletek szerint a fa egyenesen a Sátán műve. Annyi bizonyos, hogy szöges fák évszázadokon keresztül Délkelet-Európa tradíciói közé tartoztak, számos országban megtalálhatók.

Pillangó Ház

A Schmetterlinghaus a bécsi Operaház közelében található trópusi paradicsom, tele káprázatos pillangókkal. A századfordulón a Hofburg palota részeként építették, tele buja, trópusi növényekkel, csörgedező vízesésekkel. Párás levegőjében gyönyörű lakói, a pillangók remekül érzik magukat. Itt járva érdemes belesni a fák odvába és az ágak közé, hogy megláthassuk a szivárvány színeiben tündöklő pillangókat. A látogatás végén egy kisfilmet is levetítenek, ami egy kis tudományos betekintést ad a pillangók életébe. A Pillangó Ház meglátogatása különleges élmény annál is inkább, mivel a nyüzsgő nagyváros közepén nem találunk még egy ilyen trópusi szigetet.

Szent Barbara templom

Barnbachban áll az átlagostól meglehetősen különböző Szent Barbara templom, mely Hundertwasser keze nyomát viseli magán. Sokan bizarrnak tartják, hogy a megszokott vallási jelenetek helyett a templomot egészen más jellegű festmények és dekorációk díszítik, de már akkor tudni lehetett, hogy valami egészen szokatlan fog születni, amikor Hundertwasser kezébe adták a templom átalakítását. A művész örömmel fogadta a megbízást, főleg, mert teljesen szabad kezet kapott. Bár alkotása sok vitát szült, Hundertwasser teljes művét a templom közösségének tiszteletére ajánlotta fel, megköszönve ezzel a munkálatok finanszírozását és a szabad alkotás lehetőségét.

Eggenburgi csontház

5800 ausztriai művészien elrendezett csontjai láthatók ezen a Halál Birodalmának is nevezett helyen. A csontház története a középkorig nyúlik vissza, bár első említése 1299-ből származik, a ma látható csontok többségét 1405-ben helyezték el itt. Közepét egy koponyákból kirakott kis halom alkotja, melyeket hosszabb kar- és lábcsontok kereteznek félkör alakban. A helyszín egyszerre rémületes és szép – szép, mivel a sok száz évvel ezelőtt élt emberek földi maradványait olyan gonddal és egymáshoz tökéletesen illeszkedve helyezték el, hogy az már-már műalkotás számba megy. A csontházba bemenni ma már nem lehet a turistáknak, tekintettel a csontok sérülékenységére. Egy ablak mögül lehet megnézni ezt a bizarr, de mindenképpen érdekes nevezetességet.

Eisenbergi fűkereszt

Burgenland egyik kis falva, Eisenberg an der Raab a helyszíne ennek a különös jelenségnek. A fűben néhány évtizeddel ezelőtt jelent meg a kereszt, a helyiek állítják, semmilyen fizikai vagy kémiai beavatkozás nem történt a területen, így ők sem tudnak pontos magyarázatot adni erre a furcsa alakzatra. 1955-ben a falu nevét az ország azért harsogta, mert állítólag megjelent itt Szűz Mária, ezt követően a jelenés helyszínén újra meg újra feltűnt a rejtélyes fűkereszt, 1993 óta pedig folyamatosan látható. Egy helybeli fedezte fel az alakzatot, melynek területén a fű sárgás színű, fonnyadt, miközben körülötte élénken zöldell a kaszáló. Magyarázatot a fűkeresztre nem sikerült találni, de a helyiek szentül hiszik, hogy Szűz Mária általa jelzi, hogy vigyáz a falu lakóira.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version