Kezdőlap Málta Málta nyüzsgő városai: Sliema, St. Julian’s és Paceville

Málta nyüzsgő városai: Sliema, St. Julian’s és Paceville

0

Ha olyan helyet keresünk Máltán, ahol az igazi nagyvárosi csillogás keveredik a csendes, hangulatos kis utcákkal, akkor ez a három város a tökéletes választás. Málta többi városából tömegek érkeznek ide, hogy egyenek egy jót, igyanak, vásároljanak és bulizzanak.

St Julian’s egykor egy kis halászfalu volt, de ma már öt csillagos hotelek és apartman komplexumok uralják a lenyűgöző öbleit. De nem csupán a bulik miatt híres, hiszen itt található Málta több angol nyelvű iskolája is.
A még exkluzívabb Sliema városát már régóta a máltai felső osztálybeliekkel kapcsolják össze. A hátsó kis utcák bájos villákkal vannak tarkítva, míg a tengerpart mentén apartmanok sorakoznak.

Sliema

Sliema eredetileg egy apró halászfalu volt, ma pedig már több ezer ember él a nyüzsgő városban. Az egykori halászfalu a 19-20. században vált a brit lakosok otthonává, akik Valletta kereskedelmi központjához közel, ugyanakkor egy csendes, nyugodt városban akartak élni. Az elmúlt 50 évben a város és környéke keresztülment egy újabb kereskedelmi fejlődésen, s így a régi, impozáns házakat felváltották a hatalmas apartman épületek és a modern irodák.

Tengerpartja az egyik oldalon egészen Ta’ Xbiex és Gżira városáig, míg északra St. Julian’s-ig terjed. A parti sétány köti össze ezt a három várost, ahol a nap bármely szakaszában tömegek sétálgatnak. Kora reggel és kora este mozogni vágyó emberek árasztják el a sétányt, akik pedig nincsenek annyira oda a kocogásért, futásért, szívesen kezdik napjukat az egyik hangulatos tengerparti kávézóban.
Sliema-nak mégis egy igazán különleges hangulata van, ami miatt a helyi lakosok és a kirándulók körében egyaránt felkapott hely. A változatos hoteleknek, bároknak és puboknak köszönhetően tökéletes választás ez a város a fiatal pároknak és a nagy társaságok számára. A szomszédos St. Julian’s csupán egy kődobásnyira van Sliema-tól, ahol a Paceville nevű városrész igazi nyüzsgő éjszakai életet kínál minden szórakozni vágyónak. Sőt, a főváros, Valletta is a közelben található, ahol számtalan kulturális, történelmi és más érdekes helyeket látogathatunk meg.
A népszerű, turisták és helyiek által is látogatott városban találhatjuk az ország néhány legdrágább házát. Az autók számának a folyamatos növekedése és a rengeteg parkoló miatt kétségtelenül vesztett a város egy kicsit a barátságos karakteréből, sőt, egy kicsit olyan érzésünk támadhat, mintha a nyerészkedő ingatlanfejlesztők áldozatává vált volna. Ennek ellenére Sliema egyike Málta ritka városainak, ahol keveredik a nagyvárosi nyüzsgés, a finom ételek, a szórakozás és egy kis brit hangulat a pubokkal és a nyugis életstílussal.

Néhány tény a városról:

 • Sliema, máltaiul Tas-Sliema nevének jelentése „béke”. Vannak, akik úgy gondolják, hogy egy kápolnáról kapta a nevét, amit ebben a térségben építettek. Kicsit ironikus, hogy ma már ez az egyik legélénkebb város Máltán.
 • A jelenlegi népesség körülbelül 17.000 fő.
 • Egykor a gazdagabb, Valletta-ban élő lakosok nyári üdülőhelye volt.
 • Rengeteg hotel és étterem közül választhatunk.
 • Ugyan nincsenek homokos strandjai, a part mentén lehetőség van úszásra.
 • 1881-ben itt építették meg Málta első tengervíz lepárlóját, így biztosítva a brit csapatok vízellátását.
 • Sliema-ban több utcát is brit kormányzókról vagy helyekről neveztek el, ilyen például a Norfolk Street, a Prince of Wales Road, a Windsor Terrace, a Graham Street, a Milner Street és a Fort Cambridge.
 • A Tigné Point nevű helynél található erődítmény fontos szerepet játszott az 1565-ös Nagy Ostrom idején.

St. Julian’s és Paceville

A St. Julian’s (San Ġiljan) nevű település Málta északi partja mentén fekszik, Sliema-val és a tőle néhány kilométerre nyugatra található fővárossal, Valletta-val is határos.
A St. Julian’s közepén található Paceville városrészt úgy ismerik, mint a máltai éjszakai élet központja. Bárok és clubok hatalmas választékát nyújtja, tökéletes hely ez egy nagyszerű éjszakai kiruccanáshoz. Egy hangulatos, kellemes vacsorára is sokan elugranak ebbe a városrészbe, de különféle szórakozási lehetőségeket is nyújt. Itt található például Málta legnagyobb mozi komplexuma, ezen kívül ellátogathatunk a bowling arénába, és egy bevásárlóközpontban is kedvünkre vásárolgathatunk. Több hotel is várja a nyaralókat, a St. George nevű öbölben pedig még egy mesterséges strandon is élvezhetjük a nyári hőséget.
Bár Paceville-ben is van néhány igazán jó étterem, St. Julian’s többi részén még nagyobb a választék, főleg a Spinola-öbölben, ahova a Sliema felé tartó sétányon juthatunk el.

A különféle csomagajánlatok ellenére, St.Julian’s főleg a párok és a nagyobb csoportok körében népszerű, akik szórakozásra vágynak és finom ételeket akarnak enni. Az éjszakai élet fontos része a nyaralásuknak. A Paceville térség nyüzsgő éjszakáját sok szingli és fiatal is választja.
Paceville körül található az ország néhány legnagyobb angol nyelvű iskolája is, így nem meglepő, hogy ezen a területen relatíve nagy létszámban vannak főleg fiatalok.

Néhány tény a városról:

 • Több mint 10.000 lakosa van.
 • A Máltai Nemzetközi Repülőtérről körülbelül egy 30 perces autóútra található.
 • Itt található a legtöbb hotel, étterem, club és bár.
 • Paceville az a hely Máltán, ahova egy egész éjszakás bulira megy az ember.
 • A St.George öböl az egyetlen olyan strand a városban, ami alkalmas úszásra.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version