Látnivalók Tenerife szigetén

A korábban néha negatív felhanggal emlegetett, féktelen hedonizmusáról hírhedté vált sziget az évtizedek során szerencsés változásokon ment keresztül. Tenerife ma már a világ egyik legelegánsabb üdülőhelye világklasszis strandokkal, luxus hotelekkel és éttermekkel, festői túraútvonalakkal, egész évben nyitva tartó golfpályákkal és gazdag kulturális élettel.

A sziget éghajlati adottságai nagyon különlegesek, területén 12 mikroklímát különböztethetünk meg. Míg a fehér sipkás csúcsok alatt futó utak gyakran járhatatlanok a hóakadályok miatt, addig kevesebb mint egy órányira a forró homokon strandolók süttetik magukat. De éppen ilyen éles kontrasztot alkot a szinte dzsungelszerű, mohával és zuzmókkal benőtt Las Mercedes-hegység a sziget belsejében fekvő Las Canadas vidékével, ahol a megkövesedett lávafolyamok sivatagos tájképet alakítottak ki. Tenerife tehát természeti szépségekben sem szűkölködik. Vidékei színesíthetik a tengerparti nyaralást, de élménygazdag kirándulásokkal akár alapját is adhatják az aktív kikapcsolódásnak.

Teide Nemzeti ParkA Teide Nemzeti Park a sziget egyik legszebb látnivalója. Ha nagyobb túrára nem is vállalkozunk, legalább autózzunk át ezen a csodás tájon. A sűrű fenyvesek mögötti holdbéli táj, az égbe nyújtózó vulkán együtt teszik Spanyolország legnépszerűbb természeti parkjává ezt a területet. Nem akármilyen vulkánt találunk itt, hiszen a Mount Teide a világ harmadik leghatalmasabb vulkánja, kráterének átmérője 48 km, 3718 m-es magasságával pedig ez az ország legmagasabb csúcsa. A hegytetőre felvonóval juthatunk fel a legkényelmesebben, de akik remek formában érzik magukat, a vulkán csúcsához induló, kb. hat órás túrára is benevezhetnek. Akármelyik módját választjuk is, érdemes feljutni ide, ahonnan Gran Canaria, La Palma, El Hierro és La Gomera látványa tárul elénk.

Masca az egyik legfestőibb vidéke Tenerifének észak-nyugaton, a Teno-hegyek lábainál. Ezt a gyönyörű kis falut csak nehezen lehet megközelíteni, de megéri az utazás, ami mély szakadékokon, buja zöld hegyeken és hajtűkanyarokon visz végig. A táj már az út során is lenyűgöző, de ha elértük Mascat, olyan szépségben lesz részünk, amire nem számíthatunk előre. A falucska egészen a közelmúltig ismeretlen volt, mára azonban a szigeten átvezető túrák egyik középpontja. A különös sziklaalakzatok gerincén sorakozó, apró házak minden fotós álmát valóra váltják. A falutól három órás sétára, a partok mentén meseszép öbölbe juthatunk, ami a legenda szerint egykor kalózok rejtekhelye volt.

Tenerife nyugati partjainál a Los Gigantes melletti sziklák a sziget jelképes nevezetességei. A hatalmas tömbök meredeken, 985-1967 m-es magasságból zuhannak bele az Atlanti-óceán langyos hullámaiba. A kis tengerparti városnak kétségkívül ez a legszebb látnivalója és ha a szigeten másutt nyaralunk, akkor is érdemes egynapos kirándulást szervezni Los Gigantes-hez. A sziklákhoz hajóval férkőzhetünk a legközelebb, de a város bármely pontjáról jól láthatók, így a fekete homokos Playa de Los Gigantes strandról is vagy a tengerparti éttermek teraszáról, ahol a panorámát egy tradicionális kanári szigeteki étel mellett élvezhetjük.

Az Anaga-hegység visszavisz minket abba az időbe, amikor az emberek még barlangokban éltek és minden komfortot nélkülöztek. Hogy mi ebben a különleges? Az, hogy ehhez csupán az 1990-es évekig kell időutazást tennünk, ugyanis Anaga településeire ekkor vezették be az elektromos áramot. A vidéket elnézve szinte hihetetlen, hogy ezek a mindentől távoli helyek még mindig lakottak. Az egész környék természetvédelmi terület, ahol a sziklaképződmények, az erózió által formált különleges alakzatok mellett érdemes felfedezést tenni a kis falvakban is, ahol sokan még mindig barlangokban élnek.

GarachicoA mély völgyben, sziklás partok és erdős hegyoldalak között fekvő Garachico hivatalosan is a világ egyik legszerencsétlenebb városa. Nem is sejtenénk, hogy a fehérre meszelt házak, a szűk macskaköves utcák milyen történelmi csapásokat éltek át. Garachico egykor fontos kereskedelmi kikötő volt, de lakóit sorozatosan érték a katasztrófák. Iszonyú viharok, áradások, tűzvészek, járványok, mindezt betetőzte 1706-ban egy vulkánkitörés, ami elpusztította a kikötőt és maga alá temette a fél falut. Garachico újjáéledt hamvaiból, ma már Tenerife egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Környékén túraútvonalak haladnak a háromszáz évvel ezelőtti lávaömlés nyomában.

A régészek és a hatóságok egyformán viccnek vélték a helyi újságban megjelent cikket, ami a güímari piramisok felfedezéséről tudósított. Azzal nyugtázták a hírt, hogy csupán a földműveléshez használt teraszokról van szó, amik hagyományosnak számítanak a Kanári-szigetek mezőgazdaságában. De egy norvég etnográfus nem elégedett meg ezzel a magyarázattal és miután a saját szemével látta Güímar piramisait, meggyőződött arról, hogy az itt talált építmények hasonlóak a perui és a mexikói piramisokhoz. A hat lépcsős piramis mellett itt áll a Casa Chacona múzeum, ahol megnézhetjük az etnográfus hajójának élethű mását, kerámiákat és bennszülött maszkokat.

A Tenerife és La Gomera közötti vizek a világ azon kevés helyei közé tartoznak, ahol szinte garantált, hogy látunk delfineket és bálnákat. Európában Tenerife partjai a legideálisabbak az ilyen jellegű kirándulásokhoz, hiszen itt élnek a palackorrú delfinek és az ámbráscetek, de számos különböző fajuk látható az év különböző szakában, amikor átvonulnak a Kanári-szigetek térségén. A bálnales a sziget legnépszerűbb programjai közé tartozik, mely az egész családnak maradandó élményt szerez.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here