Kezdőlap Írország Látnivalók Longford megyében

Látnivalók Longford megyében

0

Az ír Tóvidék szívében terül el Longford megye, az ország egyik legbékésebb szeglete. Számtalan folyója és tava miatt Longford elsősorban a horgászok körében kedvelt, de a kikapcsolódási lehetőségek és látnivalók egyéb formái is megtalálhatók itt. Az ősi ír mitológiával átitatva több lenyűgöző régészeti helyszín fekszik a régióban, valamint a megye gazdag kulturális és zenei hagyományaiba is érdemes bepillantani. Longford vidéki bája, vendégszerető lakói, a végtelennek tűnő termőföldek, tavak és mocsarak látványa, a domboldalakban legelő juhnyájak és a hagyományosnak számító agárversenyek miatt tökéletes választás, ha tipikusan ír helyekre vágyunk.

A megye közigazgatási központja Longford, egy csendes, festői kisváros, ahonnan a turisták könnyedén felfedezhetik a környéket. Számos ír városhoz hasonlóan szerzetesi településként kezdődött a története, az itteni egyházi közösséget maga Szent Patrik alapította. Nevének eredete az egykor itt álló erdőre vezethető vissza, melynek alapjain később domonkos rendházat építettek, ami a település magja lett. Ennek azonban már nem láthatók a nyomai. Longford életét a vasúthálózat 19. századi kiépülése sok szempontból megváltoztatta, ám a város lassú életritmusa ennek ellenére is megmaradt. Bár Longford nem mondható egy elszigetelt, mindentől távoli településnek, idegenforgalma mégis csekély.

Az írországi Tóvidék középpontjában mi más is lehetne a legcsábítóbb, mint a természet közelsége. Nemcsak kitűnő program, de szinte megkerülhetetlen élni azokkal a lehetőségekkel, melyeket a longfordi vizek kínálnak, az erre épülő szolgáltatások pedig egyszerre változatosak és a legmagasabb színvonalúak. A kajakozás, kenuzás, hajókirándulás, horgászat, vadvízi evezés tavasztól őszig biztosítja a szabadban való kikapcsolódás lehetőségét, de Longford híres gyönyörű golfpályáiról, rengeteg túraösvényéről és kerékpáros útjairól is. Érdemes nekivágni a vidéknek, hiszen a megye az ír tájak közül a legszebbeket vonultatja fel. A Cavan és Leitrim megyékkel határos északi részét tavak és hegyek alkotják, a látvány annyira lélegzetelállító, hogy nehéz elhinni, hogy a turisták még mindig nem fedezték fel maguknak ezt a vidéket. A Lough Ree-tó, benne az apró szigetekkel, a Barley kikötő kilátással az Elfeet-öbölre kötelező látnivalói Longfordnak. Az érintetlen erdők és lápvidékek önállóan és vezetéssel is bejárhatók, mellettük a barátságos falvak és kisvárosok olyan őszinteséggel mutatják meg, hogy milyen is a hagyományos értelemben vett vidéki ír életforma, amit másutt nehéz megtalálni.

Longford különböző történelmi korszakainak bőségesen megtalálhatók a nyomai szerte a megyében. Őskori műemlékei közé tartoznak az Aughnacliffe és Cleenrath dolmenek, valamint a Keenagh közelében található, i.e. 148-ban épített Corlea mocsári út, melynek fennmaradt része köré látogatóközpontot hoztak létre. A korai szerzetesi települések szép példája a Szent Patrik által alapított Ardagh, ami nemcsak történelmi, de építészeti szempontból is nagy jelentőséggel bír, Írország legszebb települései között tartják számon. A falu sokat köszönhet az Fetherston családnak, akik 1700-tól kezdve különös gondot fordítottak Ardagh fejlesztésére. A híres viktoriánus építészt, John Rawsont bízták meg azzal, hogy alakítsa át a falu arculatát, ez pedig annyira jól sikerült, hogy Ardagh ma Írország nemzeti örökségének részét képezi.

Keenagh falutól 5 km-re található az Abbeyderg ágoston rendi kolostor, melyet a 13. században alapítottak. Egészen 1540-ig működött, amikor VIII. Henriknek az egész országot érintő rendelete alapján feloszlatták a kolostorokat. Az épületet egy kis temető veszi körbe, benne 19. századi és a 20. század elejéről származó sírokkal.

Granard Motte az egyik legjobb példája az Írországban álló angol-normann erődítményeknek. 1199-ben egy normann lovag építtette, részeként a normann hatalom kiterjesztésének. Ami ma látható belőle, az egy lapos tetejű, fűvel borított, kerek halom, melynek tetején állt a fából készült torony, udvarán katonákat és állatokat szállásoltak el. Több mint 160 m-es magasságával ez a legnagyobb ilyen típusú erőd, ahonnan kilenc megyére és öt tóra is rá lehet látni, sőt, még a Sliabh Bloom-hegység körvonalai is feltűnnek a távolban. Az erődhöz a környékbeliek számos legendát szőttek az évszázadok során. Az egyik szerint az építmény belül egy titokzatos kastélyt rejt, tele aranyakkal, egy másik szerint jóval prózaibb célt szolgált, egyszerű magtárnak használták a középkorban.

A Szentek szigete kétségkívül az egyik legszebb hely Longfordban, ahonnan belátható az egész Lough Ree-tó. Eredetileg valóban sziget volt, már azonban már egy töltés kapcsolja a szárazföldhöz. A krónikák szerint 542-ben alapítottak itt kolostort, de a ma látható ágoston rendi apátság romjai a 13. századból származnak. A terület háborítatlansága a madaraknak is kedvez, tavasszal a mocsárban bíbicek és vadkacsák fészkelnek. Ez egy festői és spirituális hely, ahol egy-két órát eltölteni nemcsak a látnivalók, de az atmoszféra miatt is érdemes.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version