Egy érdekes tény a híres szélhámos, Victor Lustig életéből az, hogy sikerült eladnia az Eiffel-tornyot. Az 1920-as évek közepén Lustig kihasználta a gazdasági nehézségeket Franciaországban, és elterjesztette a hamis hírt, hogy a kormány lebontásra kínálja az Eiffel-tornyot, mert túl drága a fenntartása. Lustig sikeresen megtévesztett egy fémhulladék-kereskedőt, André Poissont, hogy vegye meg a tornyot, és hatalmas összeget zsebelt be az álbizniszéből. Lustig gyorsan elhagyta Párizst. Miután az átverés kiderült, Poisson túlságosan szégyellte magát ahhoz, hogy bejelentse a hatóságoknak, így Lustig elkerülte az igazságszolgáltatást.

Néhány hónappal később Lustig visszatért Párizsba, bízva abban, hogy a történet feledésbe merült. Újra megpróbálta végrehajtani ugyanazt az átverést. Lustig ugyanazzal a módszerrel, hamis kormányzati papírokkal és egy szállodai találkozóval megpróbált egy másik fémhulladék-kereskedőt becsapni, azt állítva, hogy az Eiffel-tornyot lebontásra kínálják. Az új célpont azonban gyanút fogott, és még az üzlet véglegesítése előtt utánanézett az ügynek. Rájött, hogy átverés áldozata, és azonnal értesítette a rendőrséget. Lustig és bűntársai azonnal elhagyták Párizst, mielőtt a hatóságok le tudták volna tartóztatni őket. Így sikerült elkerülniük a letartóztatást és az igazságszolgáltatást.

Egy másik érdekes tény az Eiffel-toronyról az, hogy a torony eredetileg csak ideiglenes építménynek készült, ami 20 évvel az 1889-es párizsi világkiállítás után lebontásra volt ítélve. Azonban, mivel az építmény rádióantennaként kiválóan funkcionált, végül megmentették, és a mai napig az egyik legikonikusabb látványosság Párizsban. Az Eiffel-torony nem csupán egy építészeti csoda, hanem a modern mérnöki tudomány egyik legfontosabb remekműve is. Tartósan fennmaradt a globális technológiai fejlődés jelképeként, miközben az évtizedek során számos újjáéledést és felújítást élt meg, így ma is minden évben milliók látogatják.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here