Kezdőlap Franciaország Látnivalók a Poitou-Charentes régióban

Látnivalók a Poitou-Charentes régióban

0

Az Atlanti-óceán partjainál, a Loire-völgyi kastélyok és a bordeaux-i borvidék között terül el Franciaország egyik legnaposabb régiója. Poitou-Charentes évente átlagosan 2250 óra napsütésnek örvend, látnivalói és tájai mellett ez a kellemes klíma adja legnagyobb vonzerejét. Közel 500 km hosszú partvonalán homokos strandok húzódnak, mögöttük illatos fenyvesekkel és élénk üdülőhelyekkel. A partoktól távolabb a nyugalom jellemzi leginkább a régió vidékeit. A látképet erdővel borított völgyek, mocsarak, keskeny csatornák uralják és itt találhatók Cognac híres szőlőültetvényei is.

Poitou-Charentes vidékies jellegű régió, még legnagyobb városának, Poitiers-nek is kevesebb, mint 100 ezer lakója van. Ez a régió idegenforgalmi szempontból is legjelentősebb települése, évente nagyjából 1,5 millió turista érkezik a városba. Ugyanakkor a partmenti üdülőhelyek sem panaszkodhatnak népszerűség tekintetében, La Rochelle, Rochefort és Royan bonyolítják közülük a legnagyobb forgalmat, de sokan látogatnak el a közeli szigetekre is, mint Oléron vagy Ile de Ré, melyek gyönyörű strandjaikról és tengerparti környezetükről nevezetesek.

Phare de Chassiron világítótorony

Az Ile d’Oléron-szigeten álló világítótorony az elmúlt években nagyon népszerű látnivaló lett. A fekete-fehér csíkos torony az Atlanti-óceán felett őrködik, tetejéből nemcsak Oléronra, de Ile-de-Ré és Ile d’Aix szigetekre, valamint La Rochellre is rá lehet látni. A torony a sziget legészakibb végében áll, gyakran mondják rá, hogy a világ végét jelzi, erős fényeit 52 km-ről és 28 tengeri mérföldről is látni lehet. A Phare de Charisson ősét 1685-ben építették fel és őrtoronyként használták még a 19. században is. 1836-ban döntöttek egy nagyobb torony építése mellett, melyet elkészülte után kék-fehér csíkosra festettek. Mivel ez megegyezett a közeli szigeten lévő világítótorony színeivel, veszélyes volt, hiszen a tengerészek gyakran eltévesztették miatta az irányt, ezért 1926-ban átfestették mai színeire. A torony első emeletén kiállítás látható a sziget történelméről, lakóinak mindennapjairól. A torony tetejébe 224 lépcsőfok vezet fel, de megéri a fáradtságot.

Marais Poitevin

A Zöld Velence néven is ismert terület a tengerszint alatt fekszik, a partoktól egészen a szárazföld belsejéig nyúlik be. Ez a lassú folyók és csatornák, a buja erdők és mezők vidéke, a szabadtéri kikapcsolódási lehetőségek paradicsoma. A terület egy részén mezőgazdasági művelés folyik, másik részét azonban átadták az idegenforgalomnak. A keresztül-kasul folyó vizeken kajakozni, kenuzni, csónakázni lehet, mégpedig az errefelé hagyományos bark vitorlásokon. A szárazföldet kerékpárutak hálózzák be sűrűn.

L’Hermione

A Hermione volt az a híres hajó, amelyen La Fayette márki 1780-ban Amerikába indult, hogy ott a függetlenségi háborúban harcoljon a britek ellen. A látogatóknak ma lehetőségük van a 18. század egyik fontos epizódjának szereplőjét szinte teljesen élethű állapotban megnézni Rochefort-ban. A 65 m hosszú, háromárbocos tölgyfa hajó rekonstrukciójának építését 1997-ben kezdték meg ott, ahol az eredeti hajót 1778-ban készítették. Az új Hermione, azaz a Szabadság Fregattja gyakorlatilag megegyezik az eredeti hajóval, bár néhány modern vonás felfedezhető rajta.

Futuroscope

Poitiers legnagyobb vonzereje ez a különleges vidámpark, melyet több mint 20 évvel ezelőtt nyitottak meg. Azóta több mint 40 millió látogatót fogadott, akik 60 hektáros területen adhatják át magukat az egész napos szórakozásnak. Hatalmas kivetítővásznakon nézhetnek filmeket, melyeknek maguk is részesei lehetnek a 3d-s és 4d-s effekteknek köszönhetően. A mozifilmek szereplői – bálnák, delfinek, madarak, robotok – itt hatalmas méretben kelnek életre, de beléphetünk a Kis Herceg világába, átélhetünk izgalmakat, rettegést, fantasztikus űrutazást is. A Futuroscope-ban vízen és szárazföldön is számos játék várja nem csak a gyerekeket, de a felnőtteket is, hiszen a különleges csónakok, az óriási, vízen járó biciklik, a körhinták, a kötélpálya, a labirintus és számtalan más, a modern technológia vívmányait felvonultató játék az egész családnak tartalmas szórakozási lehetőséget garantál.

La Rochelle

Franciaország egyik legbájosabb tengerparti városkája. Gyönyörűen megőrzött történelmi kikötője tömve van kisebb-nagyobb hajókkal, a sétány mögött nyüzsgő kávézók, éttermek sorakoznak, teraszukról nézelődve az ember észre sem veszi, úgy röpülnek az órák. Az óvárosban árkádos utcákon, 17-18. századi házak között lehet andalogni, a régi kikötőben 14-15. században épített őrtornyok állnak, melyek a város legfőbb történelmi látnivalói. Közülük a Tour de la Lanterne története talán a legizgalmasabb, ezt eredetileg világítótoronynak építették, de később a kalózokat, majd a hugenottákat és a papságot tartották fogva falai közt. Ez az egyetlen fennmaradt középkori világítótorony az Atlanti-óceán partjainál, tetejéből csodás a kilátás.

Rochefort

Kevesebb turista látogatja, mint a szomszédos, felkapott üdülőhelyeket, pedig Rochefort nagyobb figyelemre lenne érdemes. Kellemes kisváros, melyet egy alkalommal Franciaország 10 legstílusosabb települése közé is beválasztottak. Rochefort viszonylag új város, jelenlegi formáját a 18. században nyerte el. Jean-Baptiste Colbert kezdeményezte a település fejlesztését, aki innen akarta támogatni és védeni a francia haditengerészetet. A katonai szempontok alapján tervezett város széles sugárutakat, szellős elrendezést kapott. A város egyik legfőbb nevezetessége a rendkívül hosszú épület, az 1670-ben épített Corderie Royale. Egykor Franciaországban a kötélgyártás központja volt, biztosította a hajók ellátását egészen addig, míg a köteleket végül láncokkal kezdték helyettesíteni. Benne ma múzeum működik, ahol többek közt a kötélgyártás rejtelmeit is feltárják a látogatók előtt. Rochefort kikötőjében 1690-től a 19. századig hadihajókat építettek. A régi épületek ma szép hátteret adnak a pezsgő kikötőnek.

Strandok

Meleg napsütés, kellemesen hűs víz és puha homok – Poitou-Charentes partvidékein minden adott a strandoláshoz. Partjainál több mint 100 strand kínálja magát, beleértve a szigeteket is, közülük több természetvédelmi területet alkot. Ile de Ré szigete tartogatja a legszebb partszakaszokat, közülük is a Le Bois strandot mondják a legszebbnek. A 7 km hosszú szakaszon fehér homokot nyaldos a tenger, a part mögött erdőkkel és szőlőültetvényekkel körbevett kis falvak fekszenek. Ile de Oléron híres Nagystrandja 12 km hosszú, fenyveseinek és homokdűnéinek köszönhetően természetes, háborítatlan benyomást kelt. Az itteni erős hullámok kedveznek a szörfösöknek, a strand egy részét a nudisták használják.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version