Kezdőlap Görögország Kréta legérdekesebb látnivalói

Kréta legérdekesebb látnivalói

0

A legnagyobb görög sziget, mintha egy önálló állam lenne. Változatos és lenyűgöző, akár természeti adottságait, akár történelmi emlékeit vesszük sorra. Kréta büszke tradícióira, melyet az itt élők gondosan őriznek. Több olyan település is található a szigeten, ahol még ma is hagyományosan zajlik az élet, mezőgazdasággal foglalkoznak és szinte egyáltalán nem érinti őket a turizmus. A Görögországba érkező külföldi turisták közel ötöde Krétát választja úti célnak, ennek viszont megvannak a maga hátárnyai is. Annak ellenére, hogy a sziget minden szempontból káprázatos, sok helyütt már felfedezhető az idegenforgalom káros hatása. A viszonylag olcsó szállások miatt egyre többen érkeznek ide, folyamatosan épülnek az új szállodák, melyek egyáltalán nem tesznek jót Kréta látképének. Ugyanakkor a sziget szerencsére elég nagy ahhoz, hogy a más típusú utazásra vágyó turisták is megtalálják benne a nekik való lehetőségeket.

Knósszoszi palota

A legjobb hely ahhoz, hogy képet kapjunk az ősi minószi civilizáció fénykoráról. A sziget egykori fővárosának királyi palotáját 1899-ben tárták fel és állították helyre egy részét brit régészek Sir Arthur Evans vezetésével. A palotát a minószi kultúra csúcspontján, i.e. 3400-2100. között építették, csodálatosan tükrözi nemcsak a város gazdagságát, de egyben kifinomult stílusát is. A palota nevezetes hihetetlenül naturalista freskóiról és különleges kerámiáiról, melyekkel a helybeliek kereskedtek nemcsak a környékbeli településekkel, de Egyiptommal és Kis-Ázsiával is. A palotát i.e. 1700 körül egy földrengés döntötte romba, helyére a korábbinál is esztétikusabb épületet húztak fel. 300 évvel később azonban végleg megsemmisült egy tűz során. A megmaradt ékszereket, freskókat, kerámiákat és szarkofágokat a heraklioni régészeti múzeumban őrzik.

Khánia óvárosa

Herakliontól 160-re fekszik Khánia városa, melyet a 13. században a velenceiek alapítottak. Kréta legszebb településeként tartják számon, bár a II. világháborúban nagyon súlyos károkat szenvedett. Óvárosát 16. századi falak veszik körbe, ezeknek teljes hossza 3 km. A velencei hatás mellett Khánia atmoszféráját még különlegesebbé teszik a keleti kultúrát képviselő oszmánok által hátrahagyott emlékek, ezeket a régi török negyedben láthatjuk. A 16. századi, velencei templomban létrehozott régészeti múzeumban a város történetét egészen a neolitikumtól kezdve mutatják be. Akit érdekelnek a hajók, vegye az irányt a Tengerészeti Múzeum felé, mely az egykori oszmán börtönben található. A kiállítások a bronzkortól kezdve a II. világháborúig fogják át a történelmet, a Bizánci múzeumban pedig mozaikokat, ékszereket és más kézműves tárgyakat lehet megnézni. Az óvárosban sétálva a velenceiek által épített házak között visznek a keskeny utcák, az udvarokban hangulatos kávézók bújnak meg. A kikötőhöz érve megkopott, viharvert halászcsónakokban gyönyörködhetünk.

Kournas-tó

Khánia és Rethymno között fekszik Kréta egyetlen természetes tava, melyet buja növényzet vesz körbe, a háttérben pedig hegyek magasodnak. A tóparton egymást érik a tavernák, a vízben úszni és vízibiciklizni is lehet. Az ókorban Koressia volt a tó neve, mai elnevezését az araboktól kapta. A völgyben elterülő tó festői képet nyújt, viszonylag kicsi, mégis nagyon kedvelt célpontja az egynapos kirándulásoknak. A legtöbben egy kellemes piknikezéshez választják a tópartot. A vízben kacsák, angolnák, teknősök és vízikígyók élnek, a tó és környéke védett területet alkotnak.

Lassithi-fennsík és a Dikteon-barlang

A Lassithi egy széles, termékeny fennsík, mely a Dikteon-hegységben található, területe nagyjából 25 ezer km2. Egykor fehér szélmalmok százai működtek itt, hogy biztosítsák a termőföldeknek az öntözést, többségük azonban ma már csak a múlt tanújaként őrködik a vidék felett. A Lassithi a legmagasabb lakott fennsík Görögországban, 800 m-en található. A fennsík felett, 1025 m-es magasságban található a Dikteon-barlang, ahol a görög mitológia szerint Zeusz született. A barlanghoz egy meredek ösvényen keresztül lehet eljutni, nagyjából 20 percet kell mászni, hogy elérjük a bejáratát. Belsejében egy meredek lejtő vezet le egészen 60 m-es mélységig, ahol egy gyönyörű, föld alatti medence, több terem és számtalan cseppkő látható.

Anogia

Anogia egy viszonylag nagy hegyi falu, melynek 3000 lakója van, a tengerszint felett 750 m-rel fekszik. A II. világháborúban a németek lerombolták, valamennyi lakóját, akik nem tudtak elmenekülni, megölték. A falu híres szülötte a neves krétai zenész, Nikos Xilouris, aki 1980-ban, mindössze 40 éves korában halt meg, mégis modern kori görög legenda lett belőle. Anogia minden évben otthont ad a Yakintha Fesztiválnak, melynek keretében a zenét, a művészeteket és a színházat ünneplik. A falu emellett híres a csipkeverésről és kézművesiparáról is. Ha erre járunk, ne hagyjuk ki a Zoniana-, másnéven Sfentoni-barlangot, mely Krétán az egyik legszebb, főként a csodálatos cseppkövek miatt. A nyári hónapokban óránként indítják a barlangtúrákat.

Agios Nikolaos

Lassithi régió fővárosa, ami egy csendes halászfaluból nőtte ki magát üdülővárossá, ám bájából mit sem veszített. Az 1960-as években sok ismert ember vonult félre itt a világtól, köztük Walt Disney is. Nem kellett sok hozzá, hogy hamarosan a hátizsákos turisták térképére is felkerüljön. Azóta főként éjszakai életéről híres, naplemente után még azok is errefelé veszik az irányt, akik a környékbeli településeken szállnak meg. Agios Nikolaos éjjel élénkül fel igazán, valódi kozmopolita hangulatot áraszt ilyenkor. A maga festői varázsán túl nem sok látnivaló van itt, de mivel viszonylag alacsonyak az árak és bőséges a szálláskínálat, mégis sokan választják úti célnak.

Loutro

A kis tengerparti falut csak csónakkal vagy gyalog lehet megközelíteni. A többi településről nem vezet ide út és éppen ez Loutro egyik legfőbb vonzereje. A tengerről érkezve egy kis öbölben pillanthatjuk meg a kék-fehér falut, ahol bőven el lehet tölteni egy kellemes napot a tavernákban és a strandokon. Loutro egy békés hely, ahol az emberek legszívesebben egy kávézó teraszáról nézik a kikötőbe befutó kompokat. Este sem muszáj odébb állni, hiszen számos kiadó szoba közül lehet választani, vannak itt kis panziók és szállodák, néhány üzlet is. Hora Sfakionból indulva nyaranta 4-5-ször közlekedik ide komp, ami 20 perc után éri el Loutro partjait.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version