Kezdőlap Németország Kirándulás Szászországban

Kirándulás Szászországban

0

Szászország történelme során sokszor cserélt gazdát, hol gyarapodott, hol elveszítette területei egy részét. Ez az Európa szívében fekvő, változatos vidék 4,3 millió ember otthona, Kelet-Németország második legkisebb tartománya. Különösen sok kastély és vár található itt, Németország építészeti és természeti szempontból is egyik legszebb régiójában. Szászország híres zenei múltjáról, kézművességéről, gőzmozdonyairól, szerves részét képezi Németország történeti és kulturális örökségének.

A szászok nagy gyűjtők hírében állnak. Évszázadok óta jellemző, hogy a világ minden tájáról beszerzik a festményeket, rézkarcokat, ékszereket és porcelánokat, a bányászat és az ipari forradalom emlékeit, minden olyan tárgyat, ami a múlt tanúja volt. Németországban sehol másutt nem találhatók olyan sűrűn múzeumok, mint itt, Szászországban, ahol mintegy 240 múzeum van. Az a közmondás járja, hogy ha valamelyik szász gyűjteményből bármi hiányzik, az csak azért lehet, mert kölcsönadták egy másik múzeumnak.
Szászországban a zene mindenütt visszaköszön. Itt van otthon Bach, Mendelssohn, Schumann és Wagner, nem csoda, hogy a régiót Németország zenei ékszerdobozának tartják. Kastélyain a különböző építészeti korszakok hagyták rajta lenyomatukat. A díszes szobák, a felbecsülhetetlen értékű műgyűjtemények, a fényűző rezidenciák és a mesterien helyreállított erődök mind elválaszthatatlan részei a szász vidéknek.

Szászország fővárosa Drezda, az Elba Firenzéje, mely az utóbbi időben Németország szilíciumvölgyeként vált ismertté. 1945-ben a bombázások hatalmas károkat okoztak a városban és annak kiterjedt óvárosában, de a gondos újjáépítésnek és a rengeteg erőfeszítésnek köszönhetően ma az ország egyik legnépszerűbb úticélja. A Zwinger Palota több mint 2000 festménnyel és Raffaello Sixtus-Madonnájával, a neoreneszánsz stílusú Semper Operaház a klasszikus előadásaival és a Nagyboldogasszony templom 314 m magas és 112 tonna súlyú kupolájával Drezda legfőbb látnivalói közé tartoznak.

Lipcse a régió másik legjelentősebb települése. Fontos kereskedelmi útvonalak mentén feküdt, nagyrészt ennek köszönhette dinamikus fejlődését, amivel felzárkózott Drezda mögé. Művészeti, kulturális és oktatási központ, egy hamisítatlan nagyváros, ahol részletes képet kaphatunk a modern Németországról. Pezsgő éjszakai élet, több tízezer diák, csillogó felhőkarcolók jellemzik a város jelenét, miközben látnivalói között ott találjuk a 15. századi régi Városházát, a Szent Tamás templomot, ahol Bach is orgonált, a Schumann-házat, ahova a zeneszerző feleségével együtt költözött be 1840-ben és számtalan érdekes múzeumot is.

Chemnitz közel negyed milliós lakosságával Szászország harmadik legnagyobb települése. Annak ellenére, hogy 850 éves múlttal rendelkezik, mégis a modernitás városának tartják, nagyrészt a II. világháborúban elszenvedett károk miatt, melyek Chemnitz nagy részét elpusztították. Az újjáépítés már a nagymértékű iparosodással együtt történt, ami ma is meghatározza a város gazdaságát. A városközpontban megmaradt kevés történelmi épületet neves építészek egészítették ki modern épületekkel olyan egyedi stílusban, melyet azóta többször is díjakkal ismertek el. A korábbi évszázadok egyik tanúja a Vörös Torony, melynek alsó része 12. századi maradványokat is őriz, valamint a Szent Jakabnak szentelt városi templom, melynek alapjait 1165-ben fektették le, homlokzatát a 17. században alakították ki. A Siegertsches ház az egyetlen barokk homlokzatú épület Chemnitzben, ami túlélte a háborút. A Sterzeleaneum a város nemzetközi hírű gyűjteménye, ahol 250 millió éves, megkövült farönköket lehet megnézni.

A régió tele van szebbnél szebb történelmi kisvárosokkal, mint a porcelánjáról világszerte híres Meissen, a gótikus és reneszánsz épületekben bővelkedő Freiberg, a középkori hangulatot sugárzó Pirna, az 1000 éves múltra visszatekintő Bautzen vagy a Németország legszebb városai között számon tartott Görlitz, melyek szintén növelik Szászországnak az idegenforgalomban betöltött jelentőségét.

Szászország – bár kis területen fekszik – mégis sok természeti látnivalót tartogat. Ezek egyike az Elba által formált Homokkő-hegység, ami sok sziklamászó számára jelent nagy kihívást és sokak életébe is került már, hogy megpróbálták meghódítani. A hegységhez az egyik legkedveltebb túraútvonal, a Malerweg vezet. Sűrű erdők, hihetetlen sziklaformációk és lélegzetelállító panorámát nyújtó hegycsúcsok fogadják az évente több ezer ide érkező túrázót, akik nem riadnak meg a nehéz terepektől. Szászországban a kerékpározás az egyik legnépszerűbb kikapcsolódási lehetőség. Aki aktívan szeretné tölteni itt a pihenését, az szinte végtelen hosszúságú kerékpárutakat talál, melyek erdőkön, folyópartok mentén, völgyekben, fennsíkokon futnak végig, érintenek erődöket, történelmi városközpontokat, kastélyokat, gyakorlatilag Szászország sava-borsa elénk tárul, ha követjük a kijelölt útvonalakat.

A régióban a gyógyturizmusnak is nagy múltja van. Királyok, császárok és költők, mint Goethe élvezték itt a gyógyító vizeket. A régió számtalan gyógyforrásának vonzerejét mára már összekapcsolták a szabadidős és sport lehetőségekkel. Bad Elster Szászország egyik leghíresebb fürdővárosa már több mint másfél évszázada. Tíz forrásból fakad itt az “élet vize”, amit a természetes orvoslással egybekötve használhatnak fel a gyógyulás érdekében a vendégek. A régi fürdőváros rendezett parkjai és széles sétányai a múlt századi fénykort idézik.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version