Ballycastle tengerpartjaAntrim megye partvonala talán az egyik legszebb az egész országban. Ősi kőhalmok, legendás várak, romantikus tornyok, hangulatos városok adják karakterét, melybe még több színt visznek az Atlanti-óceán habjaiban ázó, szélfútta strandok. A világhírű Óriások Útja is ezen a partszakaszon fut végig. A szürreális geológiai képződmény az egyik legtöbbet fotózott része Írországnak. Ez a megye ad otthont az erdőkkel és vízesésekkel tarkított kilenc Antrimi-völgynek, a legendák és mítoszok bölcsőjének, melyeket számos versben és dalban megénekeltek már.

A Larne városából induló antrimi tengerparti úton autóval és kerékpárral is végig lehet menni. Az útvonal kiépítése William Bald nevéhez fűződik, aki ahelyett, hogy a szárazföld belsejében jelölte volna ki helyét, közvetlenül a tengerpartra és a sziklákra tervezte az utat. Az 1832 és 1842. között épült útról elég annyit mondani, hogy 1988-ban hivatalosan is elismerték az általa átszelt tájak természeti szépségét. A legmagasabb pontján 550 m-en haladó út megépítése a maga korában hatalmas mérnöki teljesítménynek számított, annál is inkább, mivel korábban kizárólag hajón keresztül szállítottak árut a skót városokba, mert a vízen közlekedni sokkal könnyebb volt, mint a vad tengerparton.

A Fair Head sziklák alatt kanyarog Ballycastle fehér homokos tengerpartja. Az egykor pezsgő nyaralóhely még ma is a környék éjszakai életének központja. A kisváros központi helyen fekszik, azaz ahhoz is ideális választás, hogy innen fedezzük fel a vidéket. Ballycastle látványos sziklaalakzatokkal és egy kék zászlós stranddal is büszkélkedhet. Ha szép az idő, a város legnagyobb attrakciója egyértelműen a közeli Rathlin-szigetre való átkompozás.
A Rathlin-sziget szeles és kopár még napsütéses időben is, de az itt élő nagy létszámú madárkolóniák és lundák miatt megéri áthajózni ide. A szigeten egy madárrezervátum és egy látogatóközpont is működik, part menti vizeiben a búvárok előszeretettel merülnek. A szigetre egész évben napi rendszerességgel közlekednek a kompok.

Évente 65 ezer turista teszi próbára a bátorságát a Carrick-a-Redge kötélhídon, ami egy kis szigetre vezet. A híd, ami Antrim megye egyik legismertebb turisztikai attrakciója, egy 30 m magas és 20 m mély szakadékot szel át. Aki kellőképpen rátermett, jutalmul lenyűgöző panorámában gyönyörködhet.

A Dunclue várat olyannyira a szikla szélére építették, hogy 1639-ben egy része, ahol a konyhák voltak kialakítva, belezuhant a tengerbe, a konyhai személyzet többsége nem élte túl a tragédiát. A drámai történet ellenére ezt tartják az egyik legromantikusabb ír várnak, melynek belsejében egy reneszánsz kastély romjai láthatók. Az innen nyíló csodálatos kilátást legfeljebb az egyenesen az Északi-sarkról érkező szél ronthatja el.

PortrushPortrush tipikusan tengerparti város, ami tavasztól őszig csak úgy nyüzsög a nyaralóktól, majd kevés lakójával télen álmos kis településsé változik. Strandja nem a legszebb, de maga a város több szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget kínál, mint a környékbeli települések. Víziparkok, üzletek, pubok, sportközpont várja itt a turistákat, elsősorban az éjszakai pezsgést kedvelő fiatalokat.

Írország egyik legrégebbi vára a gyönyörű állapotban megőrződött Carrickfergus vár. A normann alapítású várat ostromolták a skótok, az írek, az angolok és a franciák is, katonai szempontból egészen 1928-ig stratégiai szerepet töltött be. Szinte tökéletesen őrzi középkori állapotát, ma kiállítás meséli el, hogy milyen volt itt az élet évszázadokkal ezelőtt. A várban a 17-19. század között készült ágyúkat is meg lehet nézni.

Antrim és Észak-Írország központja Belfast. Mivel a város egy folyóvölgyben, hegyek közé beékelődve fekszik, felette szinte mindig kormos a levegő. Erről kapta becenevét is (a Nagy Füst), hiszen Belfast a 19. századtól kezdve ipari óriás, elsősorban a hajógyártás és az építőipar adják gazdaságának alapját. Viktoriánus épületekkel teli városközpontjában élénk kulturális és társadalmi élet zajlik, szép számmal találhatók itt színházak, koncerttermek, múzeumok, galériák, mozik. Mint a világ bármely városában, Belfastban is vannak olyan városrészek, ahol egy turistának érdemes óvatosan közlekednie. Itt azonban megvan az az előny, hogy a járdákra és a falakra festett félkatonai ábrák messziről jelzik, hogy nem a legbiztonságosabb környékre érkeztünk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here