Monte IsolaÉszak-Olaszországban, Brescia és Bergamo közelében, a két „nagytestvér”, a Comoi- és a Garda-tó között található az ugyancsak hosszú és keskeny, kanyargós, hegyek által védett Iseo-tó.

Iseo, bár a többi nagy olasz tóhoz képest kevéssé ismert és népszerű, mégis sok turistát vonz. Ide nemcsak nyáron, de ősszel is érdemes ellátogatni, mert az erdővel borított hegyoldalak aranyba és vörösbe öltözve a tavat talán annak legszebb arcát mutatják.

A tóban fekvő Monte Isola a legnagyobb, tóban fekvő sziget Európában. Területe erdős, rétekkel tarkított, mindössze 1700-an lakják, népessége néhány falu közt oszlik el. A helyiek híresek hálókészítő tudományukról, amit korábban a halászhálóknál hasznosítottak, napjainkban viszont már teniszhez, röplabdához és függőágyakhoz is készítik őket. A sziget tetején lévő Santuario della Ceriola templomhoz – mely egyben zarándokhely is – gyalogút vezet fel.

Iseo-tóA sziget a túrázók számára remek hely, rengeteg kitáblázott gyalogos útvonal hálózza körbe, melyeken keresztül a sziget teljesen bejárható. Híd nem vezet át a szigetre, így az éjjel-nappal közlekedő hajókkal lehet átjutni ide.

Az Iseo-tóban több sziget is található, de ezek olyan picik, hogy alkalmatlanok a beépítésre. Kivéve azt a keveset, melyeken látványos villák épültek. Ezek amolyan magánszigetként működnek, csak távolról lehet őket megcsodálni.

IseoIseo városa a tó dél-keleti partján található. A 9000 fős kisváros nevezetessége, hogy itt található a világ első Garibaldi emlékműve. Iseo egy egyszerű, de hangulatos kis település. Éttermeiben friss halból készült ételeket szolgálnak fel, utcáit templomok és régi házak díszítik. Látható itt egy 12. századból származó, befejezetlen templom is. Nyaranta nyüzsgőbb a város élete, ősztől viszont csendesebb időszak köszönt rá.

Monte Isolara a kompok az Iseo melletti kisebb településről, Sulzanoból indulnak. Mindössze öt perc alatt át lehet velük érni a szigetre, ahonnan még az Alpok hófödte csúcsaiban is gyönyörködhetünk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here