Kezdőlap Skócia Inverness és a Skót-felvidék 11 legjobb látnivalója

Inverness és a Skót-felvidék 11 legjobb látnivalója

0

A Great Glen választja el a látványos skót felvidéket az ország nagy részétől. Ezt az ősi törésvonalat használták a Kaledónia-i csatorna létrehozásához, amely négy hatalmas tavat köt össze a Loch Linnhe-től a Moray Firth-ig. Míg a legtöbb hegyvidéki terület lakatlan, addig itt több apró város és falu is található. Az egyik legszebb a Dornoch városa, mely a katedrálisáról és a kastélyáról híres. De lássunk néhány igazán különleges látnivalót a skót felföldről és Inverness városából.

1. Inverness városa

A legjobb, ha a meseszép Inverness-i kastélynál kezdjük a város felfedezését. A városnézés után, az Inverness-i Múzeumban és Művészeti Galériában megismerkedhetünk a város kulturális örökségeivel és a felföld történelmével. A Castle Hill-el szemben áll a 19. század végén épült neogótikus Szent András Katedrális a Ness-folyó partján.

Inverness legrégebbi épületét, az 1592-ben épült Abertarff házat szintén érdemes megcsodálni. A Titanic Inverness Tengeri Múzeum egy kis interaktív múzeum, ahol tengeri témájú tárgyakat tekinthetünk meg, mint például a világ legnagyobb Titanic modelljét.

2. Culloden csatamező és Látogató Központ

1746 április 16. fontos nap volt a skót történelemben, mivel ez volt az utolsó nagy csata a brit szigeteken, és ez a csata nem csak Skócia, de a Stuart-ok sorsát is meghatározta. Az új Látogató Központba belépve olyan, mintha mi is 1746-ban, a csata közepén lennénk. Érdekesség még, hogy a skót klánok tömegsírjai emlékeztetik az idelátogatókat a véres történelmi eseményre, 1881-ben pedig egy Cairn emlékművet állítottak a csata emlékére.

3. Cawdor kastély

Ez a pompás, mesebeli kastély az özvegy grófnő otthona. Az alacsony ajtóival, masszív falaival, melyeken ritka tapéták vannak, s a hagyományos konyhájával Cawdor határozottan az a hely, ahol könnyedén a skót történelembe képzelhetjük magunkat. Cawdor három elképesztő kertjét vétek lenne kihagyni. Rózsákat, rododendronokat, ritka kék mákot, tavaszi hagymákat, kortárs szobrokat és egy vad kertet is megcsodálhatunk. A Cawdor-i erdőben gyönyörű fák között sétálhatunk a tanösvényeken. A Cawdor kastély golfpályáját, a 25 hektáros gyönyörű parkot 1976 óta használják. A Cawdor kastélyban három bolt található, az ajándékbolt, a felföldi bolt és a gyapjú bolt, ahol a turisták szuveníreket vásárolhatnak.

4. Az északi lámpás: Elgin és a történelmi katedrálisa

Évszázados fosztogatások után már csak az Elgin katedrális tornya emlékeztet az „északi lámpásként” ismert templom korábbi ragyogására. Megcsodálhatjuk még a nyugati homlokzatot vagy az óriási, keleti rózsaablakot is. Elgin ad otthont Skócia legrégebbi templomának, az 1140-ben épült Birnie templomnak.

Egyéb turista látványosságok még a vidéken: az 1470-ben épített Spynie palota a hatalmas Dávid tornyával, a Duffus kastély és a Brodie kastély, ami a Brodie család székhelye 1160 óta, a belseje lenyűgöző a 18-19. századi francia bútoraival, kínai porcelánjaival és a francia impresszionisták, valamint angol és holland művészek festményeivel.

5. Loch Maree

A Loch Maree egy pleisztocén kori völgy, mely tökéletes élőhely a vidrák és a sarki búvár nevű madárfajtának, mi több, a túrázók is kedvelik a tanösvényei miatt. A több mint 1 kilométeres körkörös túra alkalmával gyönyörködhetünk a lenyűgöző Loch Maare és az egész felföld látványában. A közelben található még a Victoria vízesés, amelyet Victoria királynő után neveztek el, aki 1877-ben látogatott el a völgybe.

Gairloch egy gyönyörű kis falu a felföldön, egy védett homokos öbölben található. Egy remek golfpálya mellett a Gairloch Örökségek Múzeumába is ellátogathatunk, amely a kőkorszaktól egészen napjainkig bemutatja a vidék kulturális és gazdasági fejlődését.

6. Inverewe Kert és Birtok

A szubtrópusi Inverewe Kert és Birtok egy védett kis öbölre néz és a mérsékelt éghajlatnak köszönhetően csodásan virágzik. Osgood Mackenzie csupán 20 éves volt amikor 1862-ben bizonyította, hogy a távoli országokból származó növények is túlélhetnek ezeken a vidékeken is. Ilyen növények például a rododendronok, az azáleak és magnóliák, az új-zélandi eukaliptusz, dél-amerikai tavirózsák vagy ritka pálmafélék.

7. Loch Assynt és Ardvreck vár

A felföld néhány leglenyűgözőbb helye a gyönyörű Loch Assynt körül található. Ez a festői szépségű tó népszerű a horgászok körében a lazac és a pisztráng miatt, na meg persze az elképesztő hegyi panoráma miatt. A tó keleti végén található az Ardvreck vár romjai, melyet 1590-ben építettek a MacLeods klán számára. Fennmaradt még itt egy régi malom és egy ókori sírhalom is. A közelben található az Inchnadamph természetvédelmi terület, amely Skócia legnagyobb barlanghálózatának ad otthont, valamint Nagy-Britannia legnagyobb vízesésének a 200 méter magas Eas a Chual Aluinn vízesésnek.

8. A Clo Mor sziklák és a Wrath-fok

Skócia legészak-nyugatibb pontja, a Wrath-fok az egyik leglenyűgözőbb látványt nyújtja. Tele van érdekesebbnél érdekesebb geológiai csodákkal és a tengeri történelme is igazán izgalmas. A néhány ember által készített épület közül az egyik az 1827-ben épült világítótorony a Clo Mor sziklákon, melyet Robert Stevenson épített. Ez a vidék népszerű a madármegfigyelők és túrázók körében is.

9. Dunrobin kastély

A Dunrobin kastély a sutherlandi befolyásos grófok és hercegek székhelyéül szolgált. A kastélyt ugyan 1275-ben kezdték építeni, de a ma is látható neo-főuri stílusjegyek a 19. század közepéből valók. A gyönyörű saroktornyok a kúpos palatetőikkel igazi mesebeli külsőt kölcsönöznek a kastélynak, a híres franciaországi Loire kastélyra emlékeztetheti az idelátogatókat. A 189 szobából a szalon a legkiemelkedőbb a XV. Lajos stílusú bútorokkal, az elképesztő festményekkel és a 18. századi tapétával. Az óriási, itáliai stílusú kertben sétálgatva gyönyörű kilátás nyílik a Dornoch-torkolatra.

10. Az Orkney-szigetek

Az Orkney a túrázók, madármegfigyelők és természetimádók körében igen népszerű sziget, azonban a hagyományokat, történelmet kedvelő turisták is élvezik az itt eltöltött időt az őskori helyeknek köszönhetően. A két leghíresebb ilyen hely a Maes Howe sírhalom, amely Nagy-Britannia legjobban fennmaradt kőkori sírkamrája, valamint a Skara Brae őskori falu, amely egy szabadtéri múzeum, ahol kőkori házakat és maradványaikat tekinthetünk meg.

A 67 Orkney-szigetből csupán 18 lakott, a többi pedig a tengeri madarak, vércsék, vándorsólymok párzási helyeként szolgál. Kirkwall, a legnagyobb város, tele van történelmi hellyel, mint például a Szent Magnus Katedrális, a 12. századi püspöki palota és az Earl Patrick palota.

11. Shetland-szigetek

A túrázók és hegyikerékpárosok imádják felfedezik a Shetland-szigeteket, csak úgy mint a vizi sportok szerelmesei, akik a több mint 350 tó vagy akár az Atlanti-óceán közül is választhatnak. A tavak tele vannak barna és szivárványos pisztránggal, valóságos paradicsom a horgászok számára, sőt, a mélytengeri halászatra is van lehetőség.

A közel 100 szigetből álló Shetland látványos kőkori helyeknek is otthont ad, melyek közül a legjobb a Jarlshof őskori település.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version