IbizaA Spanyolországhoz tartozó kis sziget bőségesen el van látva minden jóval. Gyönyörű strandok, varázslatos táj, gazdag történelem, színes kultúra. Gyakran nevezik Fehér Szigetnek – La Isla Blanca – falvainak jellegzetes, hófehérre meszelt házai miatt. A Baleár szigetcsoport legszebb tagja és talán a legnépszerűbb is. Neve mára egybeforrt a véget nem érő partykkal, de Ibizára nemcsak a bulizni vágyóknak érdemes szervezni a nyaralást.

A sziget fővárosa Ibiza, mely egyben Európa egyik legrégebbi városa. A karthágóiak alapították és többszáz éven keresztül fontos védelmi feladatokat látott el. Ibiza óvárosa, Eivissa dalt Vila, az UNESCO Világörökségei közé tartozik. Az erős fallal védett kanyargós, macskaköves utcáknak legjobb gyalog és egy kényelmes cipőben nekivágni. A falak közötti réseken csodás kilátás nyílik a tengerre. A városfal főkapujához egy függőhíd vezet, rajta átlépve rögtön a főtéren, a Plaza de Vilan találjuk magunkat. Az óvárosban gótikus katalán épületeket, ódon falakat láthatunk, masszív, öreg fa kapukat, amik tágas belső udvarokra nyílnak. Több felsőkategóriás étterem teszi teljessé Ibiza város romantikáját.

Ibizán öt település található: Sant Josep de sa Talaia, Santa Eularia des Riu, Sant Antoni de Portmany, Sant Joan de Labritja és Eivissa-Ibiza. Mindnek megvan a maga bája, a maga sajátossága. Ibiza közelében fekszik egy apró sziget, Isla es Vedra. Sziklás partjai körül kellemes hajókiránduláson vehetünk részt és megismerhetjük a róla keringő legendákat is.

San AntonioA sziget második legnagyobb települése San Antonio, ahol Ibiza mellett a legtöbb szórakoztató létesítményt és szállást találjuk. Napjainkban a sziget legforgalmasabb kompkikötője működik ebben az egykori halászfaluban. San Antonio híres a végeláthatatlan mandulafa ültetvényekről és az innen lélegzetelállító látványt nyújtó naplementéről, aminek megcsodálása külön programként szerepel a turisták napirendjében. Az éjszakai élet itt is pezseg. Sztriptízbárok, olcsó alkoholt árusító helyek, gyorséttermek várják a turistákat, akiknek többségét a csapatostul érkező fiatal lányok és nők adják. San Antonio északi része jóval nyugodtabb, ezért ott főként romantikára vágyó párok és gyerekekkel érkező családok nyaralnak. Az Aquarium Cap Blanc San Antonio központjától 2 km-re található. Itt a változatos tengeri élővilágot ismertetik meg a látogatókkal.

Ibiza strandjain a nyaraló együtt élvezheti a világhírű mediterrán tengerpartokat, az égbe nyúló sziklákat, sűrű fenyveseket, az elbűvölő naplementét. Bármerre is autózzunk a szigeten, sohasem lehetünk messze egy címlapra kívánkozó partszakasztól. A sziget fővárosában és annak környékén a hírességek és a világ leggazdagabbjai is előszeretettel lazítanak. Ibiza partjai sok kis öblöt rejtenek, ahol háborítatlanul élvezhetjük a finom, fehér homokot, az áttetszően csillámló habokat és a híres tengerparti bárokat, a chiringuitos-okat.

Ibiza partyMivel Ibizán tökéletesek az időjárási viszonyok, a nyár meleg, a tél enyhe, így egész évben lehetőség van az aktív kikapcsolódásra. Bár napozni fantasztikus, ha némi változatosságot szeretnénk csempészni a nyaralásba, a vízi sportok, a túrák, a búvárkodás tálcán kínálják magukat.

Ibiza éjszakai élete a strandokon, bárokban, klubokban, discokban zajlik. Ezekből annyit találunk szerte a szigeten, hogy nyilvánvaló, Ibiza az elsőszámú célpontja azoknak, akik imádnak táncolni és bulizni. A hedonizmusban nincs határ, hab partyk, dresszkódos partyk, strandpartyk, partyk világhírű Dj-kkel és még sorolhatnánk. A szórakozóhelyek bőséges kínálata legfeljebb a választást nehezíti meg. Nyaranta nagyjából este 8 óra körül turisták ezrei lepik el Ibiza kikötőjét és szűk utcáit. A bulizni, vacsorázni vagy nézelődni indulók tömege megtölti a bárokat, éttermeket vagy a későig nyitvatartó és nagyon keresett kézműves boltokat, melyek szintén Ibiza hírnevét öregbítik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here