Muiderslot kastélyHollandiában több mint 1000 kastély áll. Köztük vannak főúri rezidenciák és erődök is, melyeket a középkorban a vidék védelmének biztosításához építettek. Az évek során ezek az épületek sokat változtak, némelyik pompás palota, vidéki kastély lett, ahol az arisztokrata családok szabadidejüket töltötték. Napjainkban a kastélyok többsége turista attrakció, ikonikus eleme az egyes holland tartományoknak. A látogatók számára építészeti, művészeti szempontból is sok érdekességet tartogatnak, parkjaik, gondosan megtervezett kertjeik pedig szemet kápráztató látnivalók.

Muiderslot kastély

Az ország leghíresebb középkori kastélya, ahol a Muiderslot Nemzeti Múzeum is működik. A Vecht-folyó torkolatánál álló erőd 1280 körül épült, de nem sokkal később le is rombolták. 1380-ban egy új kastélyt emeltek a romok helyén, ami ma is tökéletes állapotban van. Évente több ezer látogató jön el ide, hogy betekintést nyerjen az elmúlt évszázadok történetébe, köztük abba a korszakba is, amikor a kastély a tudomány és a művészet központja, a kor meghatározó személyiségeinek találkozóhelye volt. A kiállított tárgyak között számos használati eszköz és műalkotás is látható.

Löwensteini kastély

Löwensteini kastély

Egy kisvárosban, Poederoyenben áll a kastély a Maas- és a Waal-folyó találkozásánál. A vízre épült kastély a 14. század második feléből származik, fontos védelmi szerepet töltött be. A 17. század elején állami börtön lett, ehhez az időszakhoz kapcsolódik a kastélyhoz fűződő legismertebb történet. Löwenstein várában raboskodott Hugo Grotius, a rotterdami tudós és főminiszter, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Azt megengedték neki, hogy olvasson, felesége időnként hatalmas ládákban hozatta neki a könyveket. Eleinte az őrök szigorúan ellenőrizték a ládák tartalmát, később azonban egyre kevésbé figyeltek oda rájuk. Gortius és felesége ezt kihasználva tervelték ki a szökést. A tudós egy alkalommal az egyik ládában bújt el, így sikerült kijutnia a várbörtönből, ahonnan Franciaországba menekült. A látogatók ezt és még számos érdekes történetet hallhatnak a várról a túra során. Körülötte természetvédelmi terület található, különleges növényekkel és madarakkal, a kastély meglátogatását így össze lehet kötni egy kellemes kirándulással is.

Doorwerthi kastély

A Rajna partján, Wageningen és Arnhem között, festői környezetben található a kastély, melyet történelmi dokumentumok már 1260-ban említenek. Hollandia egyik legrégebbi kastélya ez, mely az évszázadok során egy varázslatos épületegyüttessé nőtte ki magát. A II. világháború alatt súlyos károkat szenvedett, ezt követően 37 éven keresztül zajlott az újjáépítése. Napjainkban eredeti fényében tündököl, nagytermében rendezvényeket, fogadásokat tartanak. Kertjében is található egy nevezetesség, mégpedig Hollandia egyik legöregebb fája. Az 1600 táján ültetett akácfa törzsének átmérője 7 m.

Menkemaborg

A vár története a 14. századig nyúlik vissza. 1700 körül jelentősen átépítették, azóta azonban szinte semmit sem változott. A látogatók előtt egész évben nyitva áll, meg lehet nézni fantasztikus termeit és a híres orgonáját. A felújítás során a lakók a kor neves művészeit kérték fel a belső terek kialakításához és díszítéséhez. A faragott kandallópárkány és a mitológiai jeleneteket ábrázoló festmények a kastély legszebb részletei. Szobái teljesen bútorozottak, bennük ezüst, porcelán és réz tárgyak, valamint 17-18. századi portré festmények adják a dekorációt. A kastély tökéletes képet ad arról, hogyan éltek a groningeni nemesek 300-400 évvel ezelőtt. Az épület körüli kertben labirintus, teaház, gyümölcsös és veteményes található.

Het Nijenhuis

Het Nijenhuis

Az egykor gazdasági központként működő kastély nemzetközi művészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Az antik és a modern művészeti alkotások is megtalálhatók a kastélyban rendezett kiállításokon, festmények, rajzok, szobrok és iparművészeti munkák formájában. Ezek többsége Dr. Dirk Hannema magángyűjteményéből származik, ő volt a rotterdami Boijmans igazgatója és a kastély legutolsó lakója. A 15. század közepén épült kastélynak több nemesi család is birtokosa volt az évszázadok során. Az általuk kialakított kertekben ritka fák és növények között kellemes sétát lehet tenni.

Slot Zuylen

Az 1520-ban épített kastély egy korábban itt álló, középkori épület romjain épült fel Oud Zuilen városában. Eredetileg minden oldalról víz vette körbe, csak egy hídon át lehetett megközelíteni. Az épületet és körötte a parkot angol stílusban építették, mellette az erdőben egy kis nyári lak áll. Utolsó felújítására 1752-ben került sor, aki ma erre jár, úgy érezheti, a 18. századba érkezett. A kastélyban látható kiállítás három évszázadot felölelve meséli el az itt élt család történetét. Porcelánok, üvegtárgyak, festmények, kárpitok és bútorok alkotják a látványos gyűjteményt, több szobát is korhűen rendeztek be.

Bredai kastély

Észak-Brabant tartományban található a holland reneszánsz építészet egyik legelső példájaként épült kastély. 1530-ban, amikor készült, a környéket még mindig a késő gótikus stílus uralta. Bár a kastélyt ma a Királyi Katonai Akadémia használja, a bredai utazási irodában lehetőség van befizetni egy 2 órás kastélynéző túrára. Ennek során a látogatók egy olyan épületet nézhetnek meg belülről is, mely a középkori építészet minden jellegzetességét magán viseli. A kastély környéke is megér egy sétát, különösen a 16. századi Spanyol-kapu, mely az utolsó megmaradt darabja a város erődítményének.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here