Kezdőlap Bulgária Helyek, amelyekről nem fogja elhinni, hogy Bulgáriában vannak

Helyek, amelyekről nem fogja elhinni, hogy Bulgáriában vannak

0

Bulgáriában a kultúrák keveredése miatt a legtöbb ember arra számít, hogy trák sírhelyek, középkori bolgár és bizánci kastélyok és gazdagon díszített török mecsetek várják őket. Azonban van néhány hely, ami cseppet sem úgy néz ki, mint ahogy azt elképzeltük.

1. Francia kastély?

Tévedés! Az Euxinograd palota a 18. században épült Várnához közel a bolgár királyi család számára. A manzárdtetővel és a bájos toronyórával inkább úgy néz ki, mintha Franciaországban, a Loire völgyben lenne, nem pedig a bolgár Fekete-tenger partján. Ha még hozzávesszük azt a bámulatos parkot, amelyet Édouard André tervezett, valamint a boros pincét, ami szintén a kastély komplexum része, úgy érezhetjük, hogy a Balkánra varázsoltak egy csepp Franciaországot.

2. Olaszország?

Nem, ez nem egy olasz város, hanem Bulgária második legnagyobb városa, Plovdiv. A 6000 éve alapított Plovdiv és az olasz főváros, Róma között annyi hasonlóság van, hogy ikervárosoknak is nevezzük őket. Mindkét város hét dombra épült, azonban Plovdiv esetében az egyik megsemmisült és építőanyagként használták az utcák kikövezéséhez. Mint Rómában, Plovdivban is rengeteg kulturális örökség maradt fenn a Római Birodalomtól, mint például egy Római Színház, egy antik stadion vagy egy ókori vízvezeték. A bájos balkáni város mai napig fontos központja maradt a római katolikus vallásnak Bulgáriában. Az elegáns Szent Louis székesegyház lenyűgöző az olasz barokk és klasszicista stílusával.

3. Oroszország?

Nem éppen. Ez az apró Shipka város temploma. A város neve sokak számára ismerős lehet, hiszen az 1877-1878-as orosz-török háború egyik fontos helyszíne volt. Az orosz stílusú templomot a csatában elhunyt katonák emlékére építtették az oroszok. A templom meglehetősen emlékeztet a moszkvai Kremlre vagy a Szent Bazil Katedrálisra.

4. Bécs?

Inkább a bolgár kis Bécs, vagyis Rusze. Épp mint Bécs, Rusze is a Duna partján fekszik és Bulgária legfontosabb kikötővárosa. Ahogy a 20. században a kereskedelem el kezdett virágozni a Dunán, úgy vált Rusze gazdag várossá, amelyet Bulgária legnyugatiasabb városának tartottak. A városközpont tipikus közép-európai épületeire Bécs volt hatással a leginkább.

5. Görög sziget?

Majdnem! Szozopol igazából egy bolgár félszigeten található festői szépségű város. A neve a görög Sozopolis szóból ered, mivel Szozopol eredetileg egy ókori görög kolónia volt a Fekete-tengeren. A város a mai napig megtévesztően hasonlít egy békés görög szigetre a hagyományos, kőből készült házakkal és a rekonstruált várfalakkal a bizánci időkből.

6. Cseh vidék?

Valójában egy elveszett kis bolgár falu, Voyvodovo, melyet cseh gyarmatosítók fedeztek fel 1900-ban. Manapság Voyvodovo egy csendes kis falu, amiről csak néhányan hallottak, pedig Bulgária egyik legkülönlegesebb falva a tipikus cseh, vidéki stílusú házaival. Voyvodovoban egykor puritán protestáns csehek laktak, s amikor a cseh közösség virágzott, több mint 500 cseh lakos élt itt, sőt, még egy cseh iskolát is alapítottak. Napjainkban már egyetlen egy cseh sem él a kis faluban, de a kulturális örökségüket máig őrzi.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version