Kezdőlap Görögország Gyönyörű úti célok Görögországban

Gyönyörű úti célok Görögországban

0

Számtalan szigettel, töméntelen mennyiségű történelmi emlékkel, végeláthatatlan tengerpartokkal és égbe nyúló hegycsúcsokkal Görögország a világ egyik legnépszerűbb úti célja. Bármilyen típusú utazást tervezünk, akár strandolni, akár a múlt nyomában járni vagy éppen túrázni szeretnének, a görög vidékeken annyi lehetőség vár ránk, hogy választani is nehéz. Egyetlen – általában szűkre szabott – nyaralás biztosan nem elég ahhoz, hogy Görögország valamennyi szépsége feltáruljon előttünk, de legalább 1-2 gyöngyszemet mindenképp illesszünk be útitervünkbe.

Santorini

A Kükládok-szigetcsoport tagja ez a vulkanikus sziget, melynek ikonikus kék tetős, hófehérre meszelt épületeinek fotóját talán nincs, aki még ne látta volna. A fantasztikus panoráma, a felejthetetlen naplemente, a káprázatos színek, a velencei és a kükladikus építészeti stílusok keveredése, a macskaköves utcák, az apró tavernák mind hozzátartoznak Santorinihez, mely érthető módon az egyik legforgalmasabb hely Görögországban a turizmus szempontjából, a helybeliek többsége is az idegenforgalomból él. Santorini elsősorban a nyugodt pihenésre vágyók és a gyermekkel érkező családok számára ideális. Nyaranta a hatalmas turista forgatag szinte lehetetlenné teszi a békés kikapcsolódást. Ez sokkal inkább a szórakozás, a nyüzsgés és a gyönyörű fotók készítésének helyszíne.

Myrtos

Kefalonia észak-nyugati részén található a világhírű Myrtos strand, ahol a víz színe hihetetlen árnyalatokban játszik, a partot pedig hófehér, finomszemcsés homok és apró kavics borítja. Meredek hegyek és magas sziklák ölelésében található ez a partszakasz, melyet már 12-szer megválasztottak Görögország legjobb strandjának, természeti szépségének és a víz tisztaságának köszönhetően számos más elismerést is bezsebelt már. A partszakasz nagy része nyílt, egy részén viszont van lehetőség a félrevonulásra is. A víz azonban csalóka, bármilyen ellenállhatatlannak is tűnik, nem árt vigyázni vele, mert gyorsan mélyül és az erős áramlatok sem ritkák errefelé.

Míkonosz

Az egykori kereskedelmi központ napjainkban egy kozmopolita hely, sokak szerint az egyik legjobb úti célja Görögországnak. Homokos strandjai, kanyargós kis sikátorai, kükladikus stílusban épült házai mellett maga a vibráló hangulat az, ami különösen megfogja a turistákat. Míkonosz nyaranta egy csillogó drágakővé változik, melyet a nyaralók, a tengerjáró hajókról kizúduló tömeg, az ünnepelt hírességek színültig megtöltenek, nem ritka, hogy egyetlen nap alatt 15 ezer turista ér partot a szigeten. Gyerekkel csak akkor szabad ide jönni, ha számolunk a hatalmas tömegben való folyamatos lökdösődéssel és azzal, hogy a strandokon gyakran egyetlen törölközőnek is alig-alig jut hely. Míkonosz, amennyire mennyei adottságokkal rendelkezik, annyira pokolivá tud válni főszezonban. Ezért érdemesebb nyár elejére időzíteni az utazást.

Párosz

Egykor a mezőgazdaságtól függött a helyiek megélhetése, hiszen a sziget kivételesen termékeny talajjal és rengeteg csapadékkal van megáldva. Az itt bányászott márvány messze földön híres volt, ebből készült a Milói Vénusz és Napóleon sírja is, kitermelése még ma is folyik, ugyan jóval kisebb mértékben. Az elmúlt években az idegenforgalom jelentős fellendülése gyökeresen forgatta fel a sziget életét. Változásokat okozott mind a tájban, mind a gazdaságban és a társadalomban. Ugyanakkor Párosz még mindig a jóval frekventáltabb szigetek és nagyvárosok árnyékban rejtőzik, azaz, a turisták sem árasztják el nyaranta olyan mértékben, hogy az már zavaró legyen.

Lindos

Lindos egy középkori falu Rodosz szigetén. Ha egyetlen szóval lehetne jellemezni, talán a lélegzetelállító lenne rá a legmegfelelőbb, hiszen türkiz színű öblétől kezdve a hegyet borító ciprusokon és az apró, hófehér házakon át egészen a hegytetőn magasztosan ülő fellegvárig minden részletében olyan látványt nyújt, hogy valóban levegő után kell kapkodnia annak, aki először pillantja meg. Akropoliszáról az egyik legszebb kilátás nyílik a tengerre, utcái tele vannak boltokkal, az egykori hajóskapitányok szépen faragott homlokzatú házaival és pezsgő bárokkal, kávézókkal.

Naxos

A Küklád-szigetcsoport legnagyobb és legszebb tagja. A klasszikus görög és bizánci időkben Naxos kulturális központ volt, de a velencei és a frank idők is rajta hagyták nyomukat a szigeten. Jóval termékenyebb, mint a legtöbb sziget, ezért jelentős itt a füge, az olajbogyó és a citrusfélék termesztése. Naxos fővárosa Hora, ahol a szigetre érkező turisták többsége csoportosul. Itt a legszélesebbek a vásárlási és a szálláslehetőségek, de a szigeten több magányosabb kis falu és félreeső strand is található azok számára, akik nem kedvelik a tömeget. A falvakat túraútvonalakat kötik össze, térképeket a helyi könyvesboltokban lehet vásárolni.

Misztra

Az ókori Spárta közelében található Misztra egykor Peloponnészosz fővárosa volt, a 14-15. században a bizánci császár rokonai uralkodtak felette. Az egész oszmán időszak alatt lakott volt a település, de 1832-ben elhagyottá vált, azóta csak a romjai láthatók. Erődök, templomok, könyvtárak, monumentális kapuk, keskeny sikátorok, paloták maradványai állnak ezen a világörökségi helyszínen, mely Görögország egyik legfontosabb történelmi emléke. Bár Misztra valóban csak buja növényzettel körbefont romokból áll, nagyon izgalmas, megkapó és drámai látnivaló.

Delphoi

Nem nehéz megérteni, miért gondolták az ókori görögök, hogy ez a hely a világ közepe. Minden oldalról a Parnasszosz szárnyaló sziklái veszik körbe, itt, a tengerszint felett közel 600 m-en építették fel Apollón szentélyét és számos mitológiai történetet szőttek erről a helyről. Nevezetes elsősorban azokról a jóslatokból volt, melyeket a papnők a sziklahasadékból feltörő gőzök segítségével alkottak meg. Bár ezek a jóslatok nehezen értelmezhetők voltak, mégis a legtávolabbi vidékekről is tömegek zarándokoltak ide, hogy választ kapjanak kérdéseikre, hálából pedig ajándékokat adtak, melyeket az ún. kincsesházakban helyeztek el. Delphoi misztikus hangulatából napjainkra nem sok maradt. Az egymás után érkező turistabuszok látványa egy kissé talán lehangoló, valamennyit azonban mégis őriz különös atmoszférájából.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version