Kezdőlap Szlovénia Gostilna – több, mint étterem

Gostilna – több, mint étterem

0

A gostilna védjegye Szlovéniának, az éttermeknek egy különleges kategóriája. Egy gostilna nem csupán egy étterem, ahol finom fogásokat tálalnak elénk, de része a szlovén kultúrának és a kulináris örökségnek. Nemrégiben a Gostilna Slovenija levédett fogalomként jelent meg a szlovén vendéglátóiparban.

2011 szeptembere óta az éttermek szigorú feltételeknek kell, hogy megfeleljenek, ha nevükben használni szeretnék a gostilna szót. A védjegy megszerzéséhez külső és belső kritériumoknak is eleget kell tenni, a feltételek közé beletartozik a termek elrendezése, a minőségi élelmiszerek használata, az alapanyagokat helyi termelőktől kell, hogy beszerezzék, bio zöldségeket és gyümölcsöket használjanak fel, de meg van határozva az étterem zenei kínálata és a kiszolgálás módja is. A védjegy elnyerése tehát a működés valamennyi részletére kiterjed. Ezidáig több mint 30 szlovén étterem mondhatja magát a gostilna cím büszke tulajdonosának.

Az ötlet, hogy a gostilna védett név, tulajdonképpen fogalom legyen Szlovéniában, az ország rendkívül kaotikus vendéglátóipari rendszerének szabályozását célozta elsősorban. Sokszor előfordult, hogy egy étterem mindenféle fogást kínált, csak éppen szlovén specialitásokat nem, miközben a környezet, a berendezés mind a házias hangulatot, a táj jelleget sugallták. Az elmúlt évtizedekben a szlovén éttermek elvesztették identitásukat, ezt próbálja visszahozni a gostilna projekt.
A Gostilna Slovenija így válik egy kitűnő minőségű és szabályozott termékké, mely a gasztronómiai hagyományok tiszteletben tartásával nyitja meg a fejlődés lehetőségét, egyúttal a kaput afelé, hogy a szlovén konyha nemzetközileg is ismertté váljon.

A szlovén konyhában tulajdonképpen az ország egész történelme jelen van. Ízeiben az Alpok, a mediterrán világ és a Pannon-síkság hagyományai keverednek. Ezeken a vidékeken a fogadóknak sokévszázados múltja van, általában családok működtették őket. Sokszor a földesurak invitálták meg magasrangú vendégeiket, hogy megismertessék velük a régió ízeit, háztáji remekműveiket, melyeket a szlovén vidékeken termő borokkal kísértek.

Azok az éttermek, melyek szlovén ételeket és italokat kínálnak, előnyben részesítik a helyi alapanyagokat és nagy hangsúlyt fektetnek a tradicionális ízvilág megőrzésére, már jó úton járnak, hogy megszerezzék a gostilna rangot. Ha sikerül elnyerni, ezt követően egy bizottság folyamatosan ellenőrzi a színvonalat és az étterem kivételes promóciós lehetőségekhez juthat, hogy szélesebb körben is hírnevet szerezzen magának és még több vendéget csalogasson be. Az éttermek különböző kurzusokon vesznek részt, melyek révén még inkább emelhetik a színvonalat, hiszen folyamatos változtatásokat kell eszközölniük a kínálatban és a szolgáltatások tekintetében is. A gostilna cím birtoklása tehát nem jelenti azt, hogy az étterem ül a babérjain, a cél az előrelépés minden tekintetben.

Hogy mit jelent mindez a vendég szempontjából? Aki ellátogat egy bárba vagy egy Michelin-csillagos étterembe, nagyjából tudja, mire számíthat. A szlovén éttermekbe betérve azonban a látogatók nem tudják, hogy mi fogadja őket. A gostilna védjegy ezt is megváltoztatja, hiszen garantálja a vendégek számára, hogy ízelítőt kaphatnak a szlovén konyha legjavából. A hagyományos és a modern éttermekre ez egyaránt vonatkozik a minőség, az ételek és italok kínálata, az alapanyagok, az építészeti elemek és a berendezés tekintetében is. A Gostilna Slovenija még kevés hazai vendégnek mond valamit, még kevesebb külföldi van, aki tudná, mit takar a fogalom. Ennek megfelelően próbálják egyre nagyobb körben elterjeszteni, amiben a Szlovén Idegenforgalmi Szövetség is fontos szerepet vállal.

Ez a védjegy növelheti a szlovén konyha ismertségét külföldön is. A hosszútávú cél pedig az, hogy a Gostilna Slovenija mindenki számára egyértelmű fogalommá váljon, ahogyan tudjuk, mit jelent egy kínai étterem vagy egy angol pub. Ez a cél nem elérhetetlen, de egyelőre nagyon messze van. Első lépésként a legfontosabb, hogy a hazai közönség ismerje fel a gostilna jelentését és egyben jelentőségét. A tradicionális ételekből bármennyi lehet és bármennyire híresek lehetnek az országhatárokon túl, ha a Szlovéniába érkező külföldi nem tudja megkóstolni őket. Mert vagy nem tudja, hogy hol talál hagyományos éttermet vagy amit annak hisz, az közel sem a tradicionális szlovén konyha fogásait kínálja. A gostilnakban ez nem fordulhat elő, néhány év múlva remélhetőleg a külföldi turisták nagy része pontosan tisztában lesz vele, hogy a hagyományos ételekért a gostilnakba kell betérniük.

Szlovéniában több mint 3000 vendéglátóipari létesítmény működik, melyeknek többsége étterem. Itt az emberek nem csupán az étvágyukat csillapítják, de találkoznak egymással, kellemes beszélgetéseket folytatnak a barátaikkal, miközben kulináris élményekben is részük van. A szlovén éttermek kínálata a nemzeti konyha sajátosságait kell, hogy visszatükrözze, kombinálja a gasztronómiai örökséget a kortárs irányzatokkal és eljárásokkal.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version