Kezdőlap Görögország Görögország leghíresebb kozmopolita szigete: Míkonosz

Görögország leghíresebb kozmopolita szigete: Míkonosz

0

Míkonosz szigete világszerte kozmopolita atmoszférájáról, pezsgő éjszakai életéről és látványos strandjairól híres. A Kükládok legcsillogóbb tagja, ahol főszezonban naponta akár 15.000 turistát is partra tesznek az utasszállító hajók. A tömegek divatosan korzóznak és pózolnak a szűk utcák labirintusában, átadva magukat a görög örömnek és megadva magukat a kávézók, az éttermek és az üzletek hívogatásának.

Mióta közvetlen összeköttetése van Európa reptereivel, Míkonosz még népszerűbb úti cél lett. Több millió turistát fogad a mindössze 85 km2-es sziget, ahova érdemes vastag pénztárcával készülni, hiszen a Kükládok legdrágább szigeteként is emlegetik.
A nyár kellős közepén csak azok fogják itt jól érezni magukat, akik szeretnének beleolvadni ebbe a végeláthatatlan tumultusba, szakadatlan bulizásra vagy napolajos semmittevésre vágynak. Szezonon kívül a talmi csillogás eltűnik Míkonosz utcáiról, mintha sosem lett volna. A hírességek is másutt mutatják meg magukat, az élet jóval visszafogottabb és hagyományosabb ritmusban pereg tovább.

Míkonosz egy sziklás, de termékeny sziget az Égei-tenger közepén, ahol minden együtt van, amit egy tipikus görög szigettől elvárhatunk. Ragyogó strandok, élénk éjszakai élet, gazdag történelmi emlékek, festői falvak, elbűvölő kikötők – mintha kifejezetten a turisták számára tervezték volna meg nagy gonddal. Az elmúlt évtizedekben egyértelművé vált, hogy célközönségét a fiatalok, a híresek és gazdagok alkotják. Azok, akik nem a hangulatos templomokat és régészeti lelőhelyeket felfedezni vagy a mediterrán sikátorokban romantikusan andalogni szeretnének, hanem szabadon akarják élvezni az élet minden örömét a görög Nap alatt. Míkonosz ugyanakkor nem zárja ki azokat az utazókat sem, akik visszafogottabb hangulatú nyaralásra vágynak. Csendes falvaiban az üdülőközpontok zaját kizárva, távol a trendi bároktól és a luxus butikoktól lehet tartalmasan tölteni a pihenést.

Míkonosz hírnevet az 1960-as években szerzett magának, amikor a még szinte teljesen más atmoszférával rendelkező szigetet olyan hírességek fedezték fel maguknak, mint Sophia Loren, Grace Kelly vagy Brigitte Bardot. Nem kellett sokat várni rá, hogy a tehetősebb rétegek a sztárok nyomaiba lépve megszállják a szigetet – ez a tendencia pedig a helyiek legnagyobb örömére azóta is tart.

A sziget központi települése Míkonosz város, más néven Chora vagy Hora. Kockacukorhoz hasonlító, fehér színű házai, kék kupolás templomai, lecsüngő virágoktól roskadozó erkélyei foglalják gyönyörű keretbe a kikötőt. A város tele van üzletekkel, kávézókkal, éttermekkel, itt minden a turisták kívánságának szolgálatába van állítva. Egyik negyede a híres Kis Velence, melynek elegáns, 16-17. században épült régi házai között zajlik az igazi élet. Épületeinek nagy része ma kávézóként, étteremként vagy bárként várja a vendégeket. Napközben a nézelődő turisták, míg naplemente után a szórakozni vágyók szállják meg utcáit. A Kis Velence Míkonosz szigetének egyik legtöbbet fotózott része.

Míkonosz városában 5 régi szélmalom áll. Ezek a sziget jelképei, a táj elképzelhetetlen lenne nélkülük. A malmokat a velenceiek építették a 16. században, de ez a hagyomány nem szakadt meg egészen a 20. századig, köszönhetően a sziget elhelyezkedésének, hiszen az erős északi szelek itt egész évben fújnak. Egykor 16 malom őrölte a gabonát, de ma már egyik sem működik, mindegyiket helyreállították és turista látványosságként lehet őket megnézni. Az egyik szélmalomban múzeumot hoztak létre.

Múzeumokból Míkonosz városban nincs hiány. A Régészeti Múzeumban az i.e. 5. századtól kezdve láthatók régészeti leletek, a velencei várban kialakított Néprajzi Múzeumban antik bútorokat, bizánci ikonokat, hagyományos kerámiákat és csónakokat állítanak ki. Az Égei Tengerészeti Múzeumban a történelem előtti időktől kezdve lehet megismerni a hajózás fejlődését.

Míkonosz városának talán leghíresebb “személyisége” Petros, a pelikán. A helyi celebet általában a kikötő környékén sétálva lehet megpillantani és nyugodtan meg lehet közelíteni, többnyire szereti, ha fotózzák. 1954-ben egy pelikánt mentettek ki a tengerből, aki megsérült és emiatt leszakadt társaitól. A helyiek Petrosnak nevezték el, befogadták és hamarosan a város kabalaállata lett. Később Jackie Kennedy-Onassis jóvoltából kapott egy “feleséget” is, aki az Irini nevet kapta. Miután Petros 1986-ban elpusztult, a hamburgi állatkert ajándékozott Míkonosz városnak egy másik pelikánt, Petros II-t. Ma már három pelikán mondhatja otthonának a várost, mivel néhány évvel ezelőtt az itt landoló, Nikolas névre keresztelt pelikán úgy döntött, itt telepszik le.

Míkonosz strandjai méltán híresek. Partjaik homokosak, vizük áttetszően csillog, helyszínt adnak buliknak és ideálisak a vizisportokhoz is. Júliusban és augusztusban már-már elviselhetetlenül zsúfoltak, de ez nem csorbítja szépségüket. A legfelkapottabb partszakaszok Míkonosz déli részén találhatók. A Platis Gialos strand Míkonosz városától 3 km-re fekszik, kifejezetten családbarát, környékén étterem, bár, szálloda is van, a sziget többi strandjára pedig csónakkal lehet eljutni innen. A Paradise Beach Míkonosz leghíresebb strandja, főként fiatalok, a húszas korosztályhoz tartozók népesítik be. A bárokból szóló zene délután 4-től kezdve egyre hangosabban szól, jelezve, hogy hamarosan kezdődnek a tengerparti bulik. 2 km-re innen található a Super Paradise Beach, ami kevésbé kiépített, de hasonló jellegű, ugyanakkor itt a nudisták is jól fogják érezni magukat.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version