Franciaország 22 régióra tagolódik, ezek szinte mindegyikéről elmondható, hogy a világ toplistás úticéljai között szerepelnek. Mindnek megvan az a legalább egy tipikus sajátossága, jellegzetessége vagy nevezetessége, mely megadja különeges arculatát, hangulatát. Hogy közülük melyik a legszebb vagy a legérdekesebb, lehetetlen és nem is szabad eldönteni. Milyen alapon tudnánk összehasonlítani Burgundia zöldellő lankáit Bretagne füves-homokos tengerpartjaival vagy a Középső régióban fekvő Loire-völgy romantikus kasélyaival?
Nincs is szükség rangsort felállítani, mivel Franciaország mindegyik vidéke érdemes arra, hogy egy-egy utazás alkalmával felfedezzük, hiszen ha szerencsénk van, ezt a történelmében, stílusában és természeti szépségeiben is páratlan országot nem csak egyszer fogjuk meglátogatni.
Franciaország középső részeitől kissé délre fekszik az egyik legősibb régió, Auvergne. Eredeti területéhez később hozzácsatolták az északi, le Bourbonnais területet, ezzel jött létre a mai régió, melyet hegyek és völgyek, 1800 m-t is elérő csúcsok és hosszan elnyúló felföldek tesznek földrajzilag változatossá. Auvergne nagyon jellegzetes és ugyanennyire vonzó vidék, elsősorban a szabadtéri kikapcsolódásnak kedvez. Túrázni a gyönyörű tájain, felfedezni a régi városokat és falvakat és azok gazdag történelmi örökségét az év bármely szakában élményekben gazdag utazásra hívogat.
Auvergne gasztronómiája mellett nem mehetünk el szó nélkül. A rusztikus konyha és az, hogy az ételek minden hozzávalóját maguk termelik, de legalábbis a környékről szerzik be, már önmagában meggyőző. Alapanyagaikat megtaláljuk a nyüzsgő piacokon és vásárokon, melyeket egész évben rendszeresen megrendeznek a régióban. Auvergne egymaga 26%-át állítja elő a védjeggyel ellátott, legjobb minőségű francia sajtoknak. Sajtjai közül a legismertebbek a Cantal, Salers, Fourme d’Ambert, Bleu d’Auvergne és Saint Nectaire. Ma is szigorú szabályok betartásával, a hagyományos sajtkészítési technikákat őrizve készítik őket.
Aki igazán jót szeretne enni, válogathat a rusztikus és a Michelin-csillagos éttermek között – egyik sem fog csalódást okozni. A legszebb és legfinomabb ételeket bőséges adagokban szolgálják fel, mindegyik magas színvonalú, minőségi alapanyagokból készül. Auvergne éttermei méltán híresek sokszínűségükről és vendégszeretetükről is.
A borászatnak is régi hagyományai vannak. Az évszázados tradíciók jelennek meg a vidék legnépszerűbb borában, a Saint-Pourçain-ben is. A gyümölcsökből és gyógynövényekből főzött likőrjeik szintén a legjobbak között szerepelnek.
Auvergne különösen bőségesen van megáldva az egyik legfontosabb természeti kincsünkkel a vízzel. A régiót elborítják a természetes tavak, források, vad folyók és vízesések. A víz valamennyi formája megtalálható itt, még színesebbé téve a tájképet. Auvergne forrásvizeiből számos nemzetközileg is elismert ásványvíz készül. Auvergne vizei nemcsak természeti szempontból értékesek, de a nyaraláshoz is még több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak. A rafting, kajakozás, kenuzás, horgászás, vízisí, vitorlázás, úszás mind hozzátartoznak az Auvergne nyújtotta lehetőségekhez. Fürdővárosokat is szép számmal találunk, hiszen a vidéken a gyógyfürdőknek szép hagyományaik vannak. Nem kevesebb, mint 10 régi, festői fürdőváros Auvergne büszkesége, köztük a világszerte ismert Vichy. Ezt a várost III. Napóleon is előszeretettel látogatta, talán ennek is köszönhető, hogy egyre népszerűbb lett az arisztokraták körében. Vichyben operaház és gyönyörű luxus villák őrzik ennek a virágkornak az emlékét.
Auvergne kastélyai élő tanúi a régió történelmének. Érdekességük, hogy többségüket még ma is lakják, ezek korlátozottan vagy egyáltalán nem látogathatók. A kastélyok kiállításoknak, rendezvényeknek adnak helyszínt, egy részük pedig panzióként üzemel. Az egyik leghíresebb a Chateau d’Aulteribe, melynek építése a 14. században kezdődött, majd ezt követően többször is gazdát cserélt. Mai arculatát az 1880-as években végzett átalakítások során nyerte el. 1775-ben került Pierre család birtokába, az ő legszebb műtárgyaikat állítják ki ma a kastélyban. Nevezetessége, hogy Franciaországban ez a legjobban bebútorozott kastély, arra törekedtek, hogy tökéletesen átadja egy századfordulós otthon hangulatát.
Mindezek ellenére Auvergne még mindig Franciaország egyik legkevésbé felfedezett és legkevésbé ismert vidéke. Hagyományos falvainak, mesebeli, zöld tájainak és a tündérmesékből életre kelt kastélyainak bájához azonban a vidék érintetlensége és nyugalma csak még többet tesz hozzá.