Falusi turizmus - Agriturismo

Ha unjuk a városi forgalmat és a múzeumlátogatás sem pont az, amire vágyunk, vegyük az irányt a vidéki Olaszország felé!
A falusi turizmus, az agriturismo nagyon kifejezően az olasz mezőgazdaság és turizmus szavak összeolvadásából jött létre. Az idegenforgalomnak ez a ma már virágzó ága 1985-ben született meg, amikor először adtak üdülőjogot a falusi tanyáknak, ezzel támogatva a kisgazdaságokat, hogy túléljék a modern gazdaság őket hátrányosan érintő hatásait.

Az 1950-1970-es években egyre több gazda hagyott fel a termeléssel és inkább a városokba indult szerencsét próbálni. Ám az olaszok közismerten ragaszkodnak hagyományaikhoz, ezért született törvény az agriturismo hivatalos létrejöttéről, aminek keretében sok elhagyott épület újra gazdára lelt és – bár más formában, de – életre kelt. Sok gazda ekkor kezdte kiadni üresen álló szobáit, mellette viszont ugyanúgy megtartotta földjeit és tovább folytatta azok művelését.
Mivel az agriturismo államilag szabályozott, a hivatalos listán valamennyi kiadó udvarház szerepel.

Az olasz falusi turizmus a legjobb nyaralási forma a családok számára, de közhiedelemmel ellentétben – tévhit, hogy a vendéglátó család mellett nincs meg a szükséges intimitás -, nászutasoknak is kitűnő választás. A kalandvágyók egészen egyszerű körülményeket is választhatnak, de természetesen a luxus a szálláslehetőségek ezen válfajában is elérhető. A házak jelentős részéhez úszómedence és sokakhoz saját lovarda is tartozik.

A falusi turizmus természetesen vidéken virágzik, de mi döntjük el, hogy mennyire szeretnénk távol maradni a városoktól. Vannak olyan udvarházak, melyek mindentől messze, szinte a világ végén, a dombos-völgyes olasz tájak szívében várják a vendégeket, míg egyeseket csupán néhány kilométer választ el a legközelebbi nagyobb településtől.
A legtöbb vendégházat családok üzemeltetik, tehát az idegenforgalomnak ez az ága még nem üzletiesedett el és talán ez a közvetlen bája az, ami még inkább megfogja az utazókat.

Falusi turizmus - AgriturismoA bérlés árában általában benne foglaltatik a reggeli, a vendégeknek a szállásadók legtöbbször a helyben termő zöldségekből készült ételeket szolgálják fel, de a házhoz tartozó teakonyhában főzni is lehet.
Néhány gazdaságban a vendégek maguk is kipróbálhatják, milyen az élet egy olasz vidéki udvarházban, már a mi a munkát illeti. A turistákat örömmel vonják be a földművelésbe, a gyümölcsök, zöldségek betakarítási munkálataiba vagy az állatok körüli feladatok ellátásába.

Olaszország számos pontján dívik az agriturismo, de leginkább Toszkánát tekintik a szülőföldjének. A toszkán táj tele van olyan udvarházakkal, melyeket egykor a Firenze és Siena között zajló csaták miatt erődítettek meg. Sok ilyen régi, elegáns kúriában évszázadokkal ezelőtt gazdag főúri családok generációi éltek, ma pedig a falusi turizmus keretein belül fogadják a külföldieket.

Az itt nyaralóknak a helyiek általában programlehetőségeket is kínálnak, legyen az lovaglás, környékbeli túrák vagy tradicionális olasz főzőleckék. A falusi turizmust akkor élvezhetjük igazán, ha autóval érkezünk, hiszen tömegközlekedés hiányában – általában a vonat- és a buszközlekedéstől is távol esnek ezek az udvarházak -, ha a vidék távolabbi pontjait is szeretnénk felfedezni vagy eljutni egy közeli városba, nincs más lehetőségünk, mint kocsiba ülni.

Falusi turizmus - AgriturismoAz évszázados gazdaságokban meghitt családi hangulat fogadja az idegeneket, akik hamar családtagoknak fogják érezni magukat. Ezt a páratlan élményt semmilyen hotelben nem kaphatjuk meg, nem beszélve arról, hogy egy szállodai szoba árának a töredékéért élvezhetjük az olasz falusi turizmus minden zamatát.
Ha már jártunk is Olaszországban, végigjártuk a legnevesebb műemlékeket és a legszebb tengerpartokat, akkor sem ismerhetjük az országnak azt az arcát, amit az agriturismo feltár előttünk. Az autók zaja és a turisták nyüzsgése helyett madárdalra ébredhetünk és sehol sem kerülhetünk olyan közel a helyiekhez, mintha a nyaralásnak ezt a módját választjuk. Nem elhanyagolható szempont, hogy egy egyhetes nyaralás akár felér egy intenzív olasz nyelvtanfolyammal is!

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here