Kezdőlap Horvátország Elafiti-szigetek

Elafiti-szigetek

0

Bár az Elafiti-szigetek a legtöbbször nem szerepelnek Horvátország 10 legszebb helye között, aki járt már ott, tudja, hogy bizony méltó helyük lenne a listák élvonalában.
A kis csoportot összesen 13 sziget alkotja, melyek közül csak három lakott: Kolocep, Lopud és Sipan. Ezek szó szerint a béke szigetei, településeiken néhány száz fős lakossággal, távol a nagyvárosok zajától, olyannyira, hogy a szigetekről még az autók is ki vannak tiltva. Minden szigeten pár hotelt, illetve néhány apartmant találunk, ezért érdemes előre foglalni, annak ellenére, hogy a legtöbb idelátogató csupán a közeli Dubrovnikból ugrik át egy kirándulás erejéig. Kétségkívül az utazás fénypontja ellátogatni ide, de ha igazán csendes, távoli helyet keresünk a feltöltődéshez, akár az egész nyaraláshoz kitűnő helyet találunk.

Az Elafiti-szigetek zöldek, erdősek, dombosak, falvaikban a hagyományos adriai mederben zajlik az élet. Kolocep, Lopud és Sipan szigete látnivalókban különösebben nem bővelkedik, de legalább nem fogunk elfáradni a kimerítő városnézésben. Aki ide érkezik, nem is a múzeumokat vagy az értékes műemlékeket keresi, hanem a csendet, a nyugalmat a tenger közepén – ehhez pedig talán nincs is ideálisabb hely Horvátországszerte.

Kolocep szigetét évszázados fenyő- és szentjánoskenyér erdők, citrom-, narancs- és olajfaligetek borítják, partjainál gyönyörű strandok hívogatnak. A szigeten két település található, Donje Celo és Gornje Celo, az egyik a keleti, a másik a nyugati part mentén. Őket egy szeles, olajfaligeteken és kerteken áthaladó út kapcsolja össze. Régi épületek romjait a szigeten szétszórva sok helyen megtaláljuk. Egy román stílusú kápolna, egy bazilika, nyári rezidenciák és őrtornyok maradványai teszik romantikussá a tájat. A Páduai Szent Antal kápolna szárnyasoltárja Ivan Ugrinovic alkotása a 15. századból, ez a híres dubrovniki festők egyik legszebb munkája. Kolocep gyönyörű látképe és az innen nyíló panoráma sok művészt ihletett meg és rengeteg festőt vonzott a szigetre.
Kolocep a búvárok és a kajakosok számára a legizgalmasabb a 13 Elafiti-sziget közül. Kék barlangjai, gyönyörű sziklái és zátonyai mind-mind felfedezésre várnak. Partjainál a tenger tele van halakkal és kagylókkal, a szárazföldön pedig a vadon élő fűszernövények és virágok illata a sziget minden pontján érezhető. Kolocep a túrázók és a kerékpárosok számára is paradicsomi körülményeket biztosít, a szigeten keresztül-kasul futnak a túraösvények, kerékpáros útvonalak.
Két legnagyobb öble a Sapruni és a Porat, ahol homokos és kavicsos strandokat is találunk.
Ha nem hotelben, hanem magánházaknál szállunk meg, a helyiek életébe is bepillantást nyerhetünk. Sok család hagyományosan foglalkozik a szentjánoskenyér pálinka, kecskesajt- és joghurt készítésével, halászattal. A sziget jellegzetes ízei a vadkacsából, vadakból, olajbogyóból készített finomságok.

Lopud a dubrovniki régió egyik legkedveltebb úti célja. A buja mediterrán és szubtrópusi növényektől zöldellő sziget gyönyörű kertekkel, parkokkal, strandokkal már első ránézésre is mennyei látványt nyújt. A múltban Lopud a kapitányok szigete volt, innen került ki a Dubrovniki Köztársaság haditengerészetének legtöbb hajósa. A dubrovniki történész, Razzi szerint Lopudnak a 16. században mintegy 30 temploma, számtalan nyári villája, kolostora és sokkal több lakója volt, mint napjainkban. A szigeten kora középkori templomok, rezidenciák és várak nyomait fedezhetjük fel. Az 1483-ban épített ferences kolostor, a hozzá tartozó rendház és kápolna értékes művészeti kincseket rejt. A szárnyasoltár Pietro de Giovanni munkája, a triptichon Nikola Boziderarvic műhelyében készült, a festmények a flamand Bassen mester alkotásai.
A sziget központi települése Lopud, ahol több kávézóban, étteremben is felfrissülhetünk és belekóstolhatunk a helyi specialitásokba. A városka kicsinyített mása Dubrovniknak, már ami annak elegáns, köztársaság korabeli építészetét illeti. Ennek oka, hogy Dubrovnik tehetős lakói itt építették fel nyári villáikat, melyeknek egy része ma hotelként fogadja a látogatókat. Lopudban több szállodát is találunk, míg a sziget belseje teljesen érintetlen, a természet tökéletes kiteljesedése jellemzi.
Lopud déli oldalán, a Sunj-öbölben nemcsak az Elafiti-szigetek, de túlzás nélkül az Adria partjának legszebb strandjai rejtőznek. A Horvátországban ritkán előforduló, finom, fehér homokos partokhoz – melyeknek egy részét a nudisták használhatják – egy kb. 20 perces sétával juthatunk el, de az utat lerövidíthetjük, ha golfautót bérelünk. Nyáron ez a partszakasz benépesül, hiszen a közeli szárazföldről sokan érkeznek csónakokkal, hajókkal. Sunj-öbölhöz egy romantikus legenda is kapcsolódik, miszerint a szerelmesek, ha itt megfürdenek, örökre együtt maradnak.

Sipan az Elafiti-szigetek legnagyobb és kétségkívül legcsendesebb tagja, két kis kikötővel – Sudurad és Sipanska Luka -, valamint néhány apró faluval a szárazföld belsejében. A kikötőket buszjárat köti össze, mely termékeny földeken halad át, ahol a szigetlakók szőlőt, olajbogyót, fügét és szentjánoskenyeret termesztenek. Mindkét tengerparti település lenyűgöző régi palotákkal büszkélkedhet, 16. századi nemesi villákkal, melyeket a dubrovniki arisztokraták húztak fel a szigeten. de található Lopudon egy bencés apátság, rektori és érseki palota, valamint 32 horvát kápolna, melyek a 7-11. század között épültek.
Sipan-sziget 450 fős népessége nyaranta általában 1000 fősre duzzad. A turistákat kiváló éttermek és kávézók várják és természetesen apartmanok vendégszerető családoknál. A helyiek életében még ma is fontos szerepet játszik a halászat, már csak az érzés kedvéért is érdemes a sipani halászoktól friss fogásokat vásárolni, zöldségeket pedig a kispiacokról szerezhetünk be.
Sipan strandjain a gyerekek is nyugodtan fürdőzhetnek, hiszen még a parttól 100 m-re is sekély a víz.

Az Elafiti-szigetek nagyon aprók, de ha pezsgő éjszakai életet, szállodakomplexumokat és múzeumok hadát nem is, valami sokkal értékesebbet, a békénket biztosan megtaláljuk itt.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version