SzímiGörögország több száz lakott szigete közül sokat nyaranta a turisták szinte megszállnak. Ám még így is akad bőven, ahol csendesebben, háborítatlan körülmények közt tölthetjük a nyaralást. Az ország kevésbé ismert szigetei sem maradtak rejtve teljes mértékben a turisták elől, ugyanakkor nem váltak olyan meghatározó célpontokká, mint Santorini vagy éppen Kréta. Ezeken a helyeken az éjszakai pezsgést, a vidám- és víziparkok tömegét hiába is keresnénk, az apró szigeteken az élet még az idegenforgalmi szezon csúcsán is másról szól. A hagyományos települések hétköznapjainak ritmusát, a lenyűgöző tájak varázslatát itt ízlelhetjük meg legjobban.

Szími

A török partok közelében fekszik ez az apró sziget, mely a kevésbé ismert és látogatott görög szigetek között talán a legexkluzívabb. A tömegturizmus elkerüli ugyan, de a jachtok tulajdonosai már rég felfedezték maguknak. Szími központi települése Ano Symi, mely egy régi erőd körül épült ki. A szigeten a tökéletes nyaralás minden kelléke adott: gyönyörű strandok, hangulatos tavernák, zegzugos utcák, hegyvidéki táj, történelmi emlékek. Szími legszebb strandjai eldugottak, csak vízen keresztül lehet őket megközelíteni. A településeken hagyományos, kézzel készített szőtteseket, kerámiákat lehet vásárolni, de a helyben termő borokból is érdemes hazavinni egy palackkal.

Paxosz

Paxosz

A Ión-szigetek legkisebbike gyakorlatilag egy hatalmas olajfa liget. A 19 km2-es szigetnek nincs reptere, kizárólag komppal lehet eljutni ide és a nyár nagy részében kevés itt a turista. Egyedül augusztusban okozhat problémát foglalás nélkül szállást találni. Paxosz legtöbb strandja a sziget keleti felén található, ezek javarészt apró kavicsosak. A sziget nyugati része sziklás, a partvonalat számos barlang díszíti. Paxos legnagyobb települése és egyben legnagyobb kikötője Gaia, de az északi részén fekvő Lakka és a keleti partoknál elterülő Logos kis sikátoraikkal és tradicionális házaikkal szintén festői kis falvak. Aki még annál is csendesebb helyre vágyik, mint Paxos, látogasson el a közeli Antipaxos-szigetre.

Kastelorizo

Kastelorizo olyannyira elszigetelt, hogy a legtöbb térképen alig lehet rábukkanni, ha egyáltalán szerepel rajtuk. Ez Görögország legkeletibb szeglete, csupán 1,5 km választja el a török partoktól. Színes, szép állapotban megőrzött partmenti kőházai jótékonyan elrejtik maguk mögött azoknak a romjait, melyeket a közvetlenül a II. világháború után kitört tűz után már nem állítottak helyre. Egy mecset és a velencei közigazgatási központként szolgáló épületek emlékeztetnek arra, hogy Kastelorizo történelme nem volt eseményektől mentes. Valaha több mint 10 ezer lakója volt, ma mindössze 400-an élnek a szigeten itt. A sziget partvonala tagolt és sziklás, strandolásra kevésbé alkalmas.

Pátmosz

Pátmosz

A szigeten mindenütt a vallással találjuk magunkat szemben. Amerre nézzünk, több száz templom áll, itt található az a híres kolostor is, ahol János apostolnak látomása volt és ahol megírta a Jelenések Könyvét. Az Égei-tenger Jeruzsálemének is nevezett Pátmoszt a görög parlament 1991-ben szent helynek nyilvánította, 1999-ben pedig felkerült az UNESCO Világörökségek listájára. A világ minden tájáról érkeznek ide a zarándokok, hogy megnézzék a barlangot, ahol János apostol a jelenést látta és amelynek falán ujjlenyomatai még ma is felfedezhetők. A sziget fő települése Hora, ahol az üzletekben helyi termékeket, sajtokat és édességeket lehet vásárolni, több kávézó is van itt, Pátmosz fantasztikus haléttermeiről is nevezetes.

Ikaria

Nincs hozzá hasonlatos sziget Görögországban, de még a világon se nagyon. Már csak azért is érdemes eljönni ide, hogy tapasztaljuk, milyen volt az élet azokban az időkben, melyeknek a nyugati világban már nyoma sincs. A sziget délig gyakorlatilag alszik, az üzletek csak ekkor nyitnak és kora reggelig nyitva is tartanak. Nem ritka az sem, amit egy átlag európai elképzelni sem tud, hogy az emberek egyszerűen besétálnak egy üzletbe, magukhoz veszik, amire szükségük van és ott hagyják a pénzt a pulton, ami mögött senki sem áll, merthogy egyáltalán nincs eladó. Egy ilyen nyugodt helyen nem is csoda, hogy az emberek átlagéletkora jóval magasabb az átlagosnál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here