DubrovnikElragadóan romantikus, történelmi látnivalókban gazdag, a művészetek és a kultúra fellegvára, mediterrán éghajlatú, tengerparti város. Bármilyen szempontok alapján is válasszunk úticélt, Dubrovnikon nem találhatunk fogást.

Egykor Velence riválisa volt, hatalmas és gazdag település. Dubrovnik központjában a 15. században ide özönlő művészek és építészek szobrai és káprázatos épületei a tanúi a város reneszánsz fénykorának, melynek egy földrengés vetett véget 1667-ben. A város ezt követően szépen újjáépült, immár barokk stílusban. Bár Dubrovnik tengeri hatalma fokozatosan csökkent, a 20. században ezt az egyre jobban fellendülő turizmus váltotta fel.

Dubrovnik első számú látnivalói az egész várost megszakítás nélkül körbefonó, világhírű városfalak. Ez a bonyolult építészeti szerkezet az egyik legszebb és legerősebb a Földközi-tenger erődített városainak sorában. A város védelmére a 12. században épült falak mai arculata a 16. századból származik. A falak vastagsága 1-6 m között ingadozik, magasságuk pedig a 25 m-t is eléri. Itt található ma a Tengerészeti Múzeum, ami fontos tárgyakat és dokumentumokat őriz Dubrovnik legmeghatározóbb korszakából. Az Akváriumban a látogatók különleges hangulatú, monumentális térben tekinthetik meg az Adria állatvilágát 27 medencében. A városfal része a híres Pile-kapu, ahol egy ősi felvonóhíd található, melyet minden este felhúztak, hogy a fosztogatóktól védjék a várost. A Bokar-toronyról letekintve Dubrovnik piros cserepes háztetőinek tarkasága csodás látványt nyújt. Ma a városfalak nyári fesztiválok és színpadi előadások lenyűgöző háttereként szolgálnak.

StradunDubrovnik főutcája, a Placa vagy Stradun a város egyik legkiemelkedőbb és legjellegzetesebb része, melyet egyik oldalról az óratorony zár le. A széles utcát csillogó üzletek és elegáns kávézók szegélyezik, ha a városban felvonulás van, azt biztosan itt tartják. A Stradun egyébként egykor még a tenger része volt, egészen a 11. századig, míg teljesen kiépítették. Az utca keleti végén áll az Orlando-oszlop, mely már hatszáz éve a helyiek egy kedvenc találkahelye. Az Onforio-szökőkút, mely az építőjéről kapta nevét, a 15. században épült, a rajta látható maszk-faragványokat egy évszázaddal később készítették. A városban nagy volt a szökőkutak jelentősége, hiszen a többi dalmáciai településsel ellentétben a dubrovniki polgárok nem voltak rászorulva az esővízre, a szökőkutakat egy, a várostól 12 km-re lévő forrással kapcsolták össze és innen nyerték a vizet.
A ferences kolostor belsejében egy 14. századi gyógyszertár berendezését csodálhatjuk meg. A mellette található Szent Megváltó templom egyike azon kevés reneszánsz épületeknek, melyek túlélték a földrengést. Itt gyakran koncerteket és kiállításokat rendeznek.
Dubrovnik reneszánsz emlékeinek csúcspontja a Sponza-palota, mely eredetileg vámháznak épült 1516-ban. Ma a város irattára működik itt, több mint 100 ezer dokumentumot, kéziratot őriznek falai között. A palota udvarának kiváló akusztikája nyári koncerteket tesz felejthetetlenné.

Dubrovnik strandjai

Dubrovnik strandjai aprókavicsosak és nagyon tiszta vízűek. A helyiek általában Lokrum vagy Lopud partjainál fürdenek, de számos strand van a város környékén is. Banje az óvároshoz legközelebbi, ezért a legnépszerűbb és csodás innen a kilátás a városfalakra. Babin Kuk-félszigeten található a Copacabana strand, ami főként a családok számára ideális, mert a víz viszonylag sekély, lassan mélyülő.

Bár Dubrovnik elsősorban nem a pezsgő éjszakai életéről híres, naplemente után sem fogunk unatkozni. Élőzene, fesztiválok, színházi előadások, bárok és nightclubok dobják fel a dalmáciai nyaralást. A legtöbb szórakozóhely a városfalakon belül található, de egyre több nyílik a tengerparton is. Többségük csak a turistaszezonban tart nyitva, márciustól novemberig, egyébként a város elég csendes életet él.

Dubrovnik ma már nem egy felfedezetlen gyöngyszem, hanem Európa egyik legkedveltebb üdülőhelye. Hogy miért jönnek ide annyian szerte a világból, könnyen rájöhetünk. Csak tegyünk egy sétát az utcákon, sodródjunk és adjuk át magunkat az Adria gyöngyszemének.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here