DidimAz Égei-tenger partján fekszik ez az egyre felkapottabb tengerparti üdülőhely, mely nemcsak látványos, homokos strandokat és türkiz színű tengert tartogat, de a város környéke bőven enged bepillantást a vidék múltjába is. A gyönyörű, természetes partszakaszt nagyon könnyű megszokni, akárcsak az életritmust, ami azonnal szimpatikussá teszi a várost a külföldiek szemében.

Didim az elmúlt tíz évben a külföldi és a török turisták számára egyaránt új csillagként ragyog Törökország turisztikai térképén és legalább ugyanilyen fényes jövő elé tekinthet, hiszen a fejlesztéseknek még koránt sincs vége. Didim a közeljövőben akár Törökország legkedveltebb úti céljává nőheti ki magát.

A Güllük-öböl északi partján fekvő város népessége 47 ezer fő körül mozog, nyaranta azonban ez könnyedén megduplázódik. A város környékén nem kevesebb, mint 80 km hosszú, valóban végtelennek tűnő homokos strandok várják a nyaralókat, már csak ezért is nehéz ellenállni neki. Időjárása egész évben enyhe, még télen is kellemes. Nyaranta az átlaghőmérséklet 33-34 fok, augusztusban pedig eléri a csúcspontját a kánikula, amikor szinte perzselően száraz a levegő és általában egy csepp eső sem esik. A várost hűsítő áramlatok az Égei-tenger felől érkezhetnek és maga a tenger adhat némi felüdülést, bár vize sohasem hűs, inkább kellemesen langyos.

Apolló temploma, DidimŐsi nevén Dydima eredetileg ión település volt. Delphi után a görög világ második legjelentősebb jósdája működött itt. A mítosz szerint itt született Apolló és Artemisz, akiknek emlékét a hellén civilizáció egyik legnagyobb és legmesteribben megalkotott épülete, Apolló temploma is őrzi, melyből ma már csak kevés látható. Úgy tartják, a templom több mint 4000 évvel ezelőtt épült fel, de a legújabb régészeti feltárások alapján építésének ideje az i.e. 8. század környékére tehető. A templom az egyik legszentebb hely volt az ókori görögök számára, aki ide betért, hogy jövendölést kérjen, súlyos összegeket kellett fizetnie. A templom előtt halad el a szintén ókori eredetű Szent Út. A Medúza dombormű a környék egyik leghíresebb műemléke, mely egy hatalmas medúza fejét ábrázolja. Eredetileg egy oszlop tetejét díszítette és azt feltételezik, hogy az i.e. 2. században Aphrodisias készítette.

Didim az 1980-as években kezdett népszerűvé válni, kitűnő fekvése miatt nagyon sok török, főként Ankarából és a nagyvárosokból, itt vásárolt telkeket és építette fel nyaralóit, villáit, ez a magyarázat a rengeteg ankarai rendszámú autónak. Sok külföldi – elsősorban brit – telepedett le a városban az utóbbi néhány évben, az angolok olyan mértékben “megszállták” a várost, hogy ma már külön közösséget alkotnak és Didim valamennyi pontján a török mellett a brit zászlót is lengeti a szél. Didim ezért ma már csak nyomokban őrzi autentikus jellegét, de a szomszédos településeken jóval teljesebb képet kaphatunk a hagyományos török életvitelről. A helyiek fő megélhetési forrása egyre inkább a turizmus, de ezt követően a mezőgazdaság – ezen belül is a búza- és gyapottermesztés – a legmeghatározóbb gazdasági ágat.
Didim ma egy modern és teljesen kiépült város, ahol a bevásárlóközpont üzleteiben mindent megtalálunk. Mégis hangulatosabb ellátogatni a fedett bazárba vagy a tengerparti kis üzletekbe, ahol beszerezhetjük a vidékre jellemző szuveníreket. A város kikötőjét 2007-ben kezdték átépíteni és 2009-ben adták át. Vízi összeköttetése kitűnő a legnagyobb kikötőkkel, általában elegáns hajók, jachtok töltik meg, még sikkesebbé téve Didime látképét.

Didim strand

Mint az egyik legforgalmasabb török üdülőhely, természetesen éjszakai szórakozási lehetőségből is bőséges kínálattal várja a nyaralókat. Nightclubok, diszkók, bárok a városban több helyen is vannak, de elsősorban a Delfin tér Didim szórakoztató központja. Itt különböző típusú szórakozóhelyeket találunk, van, ahol hagyományos török zenét vagy éppen török popot játszanak egész éjjel. A városban található Törökország egyik legnagyobb szórakozóhelye, a Medusa, ahol nyaranta mindennap éjfél után óriási a tömeg.

Didim legfontosabb attrakciója Altinkum két strandja, két félhold alakú, aranyszínű partszakasz, melyek több mint 1 km hosszan húzódnak és mindkettőn Kék Zászló jelzi a víz kifogástalan minőségét és a partszakasz szolgáltatásainak magas minőségét. A vízisportok valamennyi fajtáját kipróbálhatjuk és a tenger ideális a búvárkodáshoz is.
A városban egy aquapark is található, de érdemes beljebb is kirándulást tenni és felfedezni a szárazföld természeti szépségét. Ehhez dzsipes szafari túrákat indítanak, melyek fenyőerdőkön át haladva tárják fel az érintetlen természetet a kirándulók előtt, akik eljuthatnak eldugott, a világtól szinte elzártan élő falvakba is.
Tavasszal és ősszel az időjárás a strandról a természetbe csábítja a látogatókat. Didim környékén számtalan túraútvonal vezet érdekes geológiai képződményekhez, ókori romokhoz és háborítatlan, gazdag növény- és állatvilággal rendelkező területekhez, mint a közeli Bafa-tó, ami egy nemzeti park területén fekszik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here