Palackorrú delfinVégre itt vagyunk, élvezzük a csodás hajóutat az Adrián, mikor az emberek egyszercsak kiáltozni kezdenek. Hangjukban a meglepetés és a gyermeki öröm csillan vissza. Perceken belül a hajó minden utasának kezében ott a kamera és nagy precizitással próbálnak fókuszálni, a legszebb módon próbálják megörökíteni ezt az életreszóló élményt. A hullámokból delfinek emelkednek ki és mintha valóban a hajó közönségét szórakoztatnák, tesznek nagyívű ugrásokat. Kisebbfajta csoda. Ez a gyönyörű látvány senkit sem hagy hidegen.

A horvátok hozzászoktak a delfinek – elsősorban a palackorrú delfin – látványához. Annak ellenére, hogy az Adriai-tenger vize kristálytiszta és élelem is bőségesen akad, a delfinek száma egyre csökken Horvátország térségében, követve ezzel a szomorú nemzetközi tendenciát. A horvát kormány ezt idejében felismerve 2006-ban Losinj-sziget közelében létrehozott egy védett területet a delfinek számára. Ez a Földközi-tenger térségében a legelső természeti rezervátum, melyet kifejezetten ezeknek az állatoknak a megóvására hoztak létre. A rezervátum területét nem találomra választották ki. A Losinj körüli vizekben – beleértve Cres-sziget térségét is – él egy nagyobb delfin populáció, kb. 120 egyeddel.
Veli Losinjban a Tengeri Oktatási Központban interaktív kiállításokat nézhetünk meg az Adria élővilágáról, a legújabb kutatások eredményeiről. A háromdimenziós modellek, videók és interaktív előadások komplex képet adnak a vízi létformákról. A delfinek mellett több ismeretet szerezhetünk a bálnákról, teknősökről, cápákról, a legkülönbözőbb tengeri állat- és növényfajokról.

Delfinek az AdriánA delfineken kívül még számos ok szól Losinj mellett. Például Osor városa, ami egy igazi szabadtéri múzeum, többek közt a világhírű Ivan Mestrovic szobrász alkotásait is megnézhetjük itt. A termálfürdők, a sétautak, az elképesztően szép természeti környezet miatt a sziget megkapta a “Vitalitás Szigete” címet.
Sokan azonban kifejezetten a delfinek miatt választják úti célnak éppen ezt a horvát szigetet. Az ő számukra több lehetőség is van, hogy megfigyeljék ezeket a csodálatos, ám viszonylag ritkán látható állatokat. A legegyszerűbb, ha befizetünk egy szervezett delfinles kirándulásra.

Ha saját hajónkkal járjuk a Losinj körüli vizeket és egyszercsak feltűnnek a delfinek, próbáljunk annyira passzívak maradni, amennyire csak tudunk. Ezek az állatok alapvetően kíváncsi és barátságos lények, azonban nagyon könnyű őket megriasztani. 100 m-nél közelebb ne menjünk hozzájuk és ha ők jönnének közelebb hozzánk, ne akarjuk megérinteni őket és nagyon figyeljünk, hogy semmivel ne ijesszük meg őket, hiszen ha elveszik a bizalmuk a hajókban és az emberekben, messziről el fogják kerülni a látogatókat. Úszni mellettük szintén nem tanácsos és semmilyen ételmaradékot, szemetet ne dobjunk nekik a vízbe (egy nejlonzacskó lenyelésébe egy delfin nagyon könnyen belehalhat).

Delfinek az AdriánA delfineket, ha a távolban észreveszünk egyet, nem tanácsos hajszolni, mert egyre csak távolodni fognak tőlünk. Ha szeretnénk őket valahogy utolérni, nagyon lassan kövessük a mozgásukat, haladjunk velük párhuzamosan és hajónkkal ne változtassunk hirtelen irányt. Adjunk a delfineknek esélyt arra, hogy ők közeledjenek hozzánk. Ha úgy látjuk, felénk veszik az irányt, a legjobb, ha a motort is kikapcsoljuk és minden zajt megszüntetünk. A motort csak akkor indítsuk be újra, ha a delfinektől a távolságunk legalább 100 m. Fél óránál többet ne maradjunk a közelükben. Nagyjából ennyi idő alatt alaposan megfigyelhetjük az állatokat és kigyönyörködhetjük magunkat a szépségünkben, ugyanakkor még az ő komfortérzetüket sem fogjuk sérteni.

Aki szeretné egy kicsit jobban magáénak érezni a Losinj környékén élő delfineket, egy programnak köszönhetően örökbe is fogadhatja őket. Ehhez nincs más tennivaló, mint kitölteni egy űrlapot és befizetni a díjat, ami a választott adoptálási csomagtól függően változik, de nem nevezhető túl borsosnak. Ezt követően kapunk egy oklevelet az örökbefogadásról, különböző ismeretterjesztő anyagokat a delfinekről, posztert, fából faragott delfint – szintén az adoptálási csomagtól függően -, pólót “Örökbefogadtam egy delfint” felirattal, részletes leírást az általunk örökbefogadott egyedről, képeket és videót arról, hogyan éli delfinünk boldog mindennapjait Horvátország adriai partjainál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here