Kezdőlap Csehország Csehország legnépszerűbb úti céljai

Csehország legnépszerűbb úti céljai

0

Csehország turisztikai szempontból Európa keleti felének ma kétségkívül a legnépszerűbb országa. Méreteit tekintve ugyan kis országról van szó, azonban olyan gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, hogy méltán kelti fel a turisták kíváncsiságát. Csehországban a történelem mindenütt jelen van, a kastélyokban, várakban, templomokban, az UNESCO Világörökségek közé tartozó műemlékekben és a számtalan régi városban, melyek évszázadok viharairól mesélnek. Az ember alkotta szépségek mellett nem szabad elfeledkezni a cseh vidék természeti adottságairól sem. Barlangok, hegycsúcsok, sziklavárosok, szinte mediterrán jellegű tájak találhatók az országban, melynek számtalan természetvédelmi területe és nemzeti parkja garantálja a feltöltődést.

Prága

Egyértelműen Csehország fénypontja. Az országba érkező turisták többsége itt tölti el idejének nagy részét és közben egyetlen percig sem unatkozik. Főként akkor érdemes, sőt, kötelező célba venni a várost, ha valaki először jár Csehországban, de sokadjára is tud meglepetéseket szerezni. Prága a dobogó szíve, építészeti és kulturális értelemben is koronája az országnak. A teljes cseh népesség hetede él a városban, melynek nagyjából 1,4 millió lakosa van. Prágát az utóbbi években, mint Európa egyik legromantikusabb úti célját emlegetik. Mivel legtöbb látnivalója kis területre koncentrálódik, a legjobb, ha gyalog indulunk felfedezésére.

Morva-karszt

A Morva-karszt egy rendkívül látványos terület, ami a palotákkal teli városokhoz képest valódi felüdülés, Csehország másik arcát tárja fel a turisták előtt. Nem messze található a régió fővárosától, Brnotól, ami ideális kiindulópont a vidék bejárásához. A 94 km2-es terület nem szűkölködik látogatókban, az ország egyik legkeresettebb attrakciója. A 300-800 millió éves hegység különös karsztformáit az erózió alakította ki. A terület rendkívül gazdag szakadékokban és barlangokban, melyekben látványos cseppkövek találhatók. A Közép-Európában is jelentős karsztvidéket 1956-ban helyezték védelem alá. Érdemes az itt futó túraútvonalak valamelyikét választani a Morva-karszt felfedezéséhez, mert ezek visznek keresztül a legszebb részein.

Cesky Krumlov

A gyönyörű kisváros bájának csak kevesen tudnak ellenállni. A Moldva által közrefogva fekszik a festői település, ami ugyan már nem nevezhető Csehország rejtett gyöngyszemének, hiszen egyre több turista keresi fel, mégis őrzi kisvárosi hangulatát. Az egész város az UNESCO Világörökségek sorába tartozik, ez szintén sokat lendít idegenforgalmán. Cesky Krumlov történelmi emlékeit nagyszerűen sikerült kombinálni a modern kor követelményeivel, a színvonalas éttermekkel és bárokkal. Középkori utcái és házai ma is tisztán adják vissza azt a képet, amilyen a település több száz évvel ezelőtt lehetett.

Fürdővárosok

Csehország nyugati része valódi fürdőparadicsom, ahol lehet pihenni, feltöltődni és gyógyulni is, köszönhetően a gyógyvizeknek. Vulkáni tevékenység révén törtek felszínre ezek a kénes vizek, melyekben IV. Károly látta meg először a lehetőséget. Hozzá fűződik a világhírű Karlovy Vary, más néven Karlsbad megalapítása. A három legjelentősebb fürdőváros közül ez a legismertebb, de Marianske Lazne, azaz Marienbad és Frantiskove Lazne sem kevésbé hangulatosak. Ezek a városok a 19. század elején indultak fejlődésnek, ekkor épültek káprázatos oszlopcsarnokaik, sétányaik, pavilonjaik, neoklasszikus épületeik. Ha valakinek kétségei lennének a vizek gyógyhatásaival kapcsolatban, gondolja csak végig, vajon a múlt századok legjelentősebb személyiségei miért jártak ide rendszeresen. Bizony, érdemes Goethe, Kafka, Mark Twain, Chopin, Freud és Napóleon nyomdokaiban járva kipróbálni, mit tudnak Csehország gyógyfürdői.

Plzen Sörgyár

Sok országban készítenek generációk óta finom söröket, de kevés olyan város van, ahol a sör annyira közel jár a tökéletességhez, mint Plzenben. Minden sörrajongó számára kötelező ellátogatni a “fellegvárba”, a sörgyárba és persze a városba, ahol egy egész napot is könnyedén el lehet tölteni. Már a sörgyár bejáratában köszöntik a látogatókat a szép, régi épületek, melyeknek falai között a Pilsner Urquell legendája született. A vezetett túrákon 100 percben, nagyon érdekes és szórakoztató történeteken keresztül ismertetik meg a látogatókat a sörkészítés hagyományaival, 1842-től, a pilseni gyár megalapításától kezdve. A gyárlátogatás természetesen kóstolókkal van egybekötve.

Telc

A Vysocina régió mélyén bújik meg ez a felejthetetlen kisváros. A mindössze 6000 lakosú város évszázadok óta mágnesként vonzza magához a festőket, költőket és az álmodozókat, akik inspirálódni, feltöltődni vagy a világ zajától elrejtőzni vágynak. Kevesebb, mint három évvel a kommunizmus bukása után, 1992-ben az UNESCO máris felvette a várost a Világörökségek sorába. Telc 13. századi alapítását követően szép idők köszöntöttek a fontos kereskedelmi utak csomópontjában és erődök közelében fekvő településre. A jólét azonban nem tartott sokáig, mert 1386-ban a kis falu egy tűzvész miatt a földdel lett egyenlő. Úgy tűnt, Telc története itt véget ért és jó 150 évig valóban hamvaiban hevert, mígnem Zacharias Hradec, a reneszánsz emberként ismert nemes kitalálta, hogy újjáéleszti a települést. Hatalmas vagyonából épült fel a reneszánsz város, bámulatosan pontos tervezéssel és kivitelezéssel. Telc tulajdonképpen egyetlen nap alatt is bejárható, de megéri többet rászánni. Ugyanakkor kockázatos is, mert az a szóbeszéd járja, hogy aki hosszabb ideig tartózkodik a városban, menthetetlenül beleszeret.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version