Kezdőlap Horvátország Családi nyaralás Dubrovnikban

Családi nyaralás Dubrovnikban

0

A világ egyik legszebb városaként tartják számon a Horvátország keleti partján fekvő Dubrovnikot. A helyiek csak “A Város”-ként (Grad) emlegetik, ha ennyit mondunk, Horvátországban mindenki tudni fogja, miről beszélünk. Vidám nyaralást tölthetünk el itt a családdal, a végtelennek tűnő tenger partján, a festői óvárosban, a mediterrán környezetben.

A legtöbb család nyáron indul útnak Dubrovnikba, de ha megtehetjük, a legszebb a késő tavaszi utazás, amikor az idő már majdhogynem nyári, ugyanakkor negyedannyi turistával sem találkozunk. Kora ősszel még mindig fürödhetünk a tengerben, de az itteni enyhe telek is felejthetetlen élményekkel ajándékoznak meg.
Horvátország legnépszerűbb városáról lévén szó a legforróbb évszakban Dubrovnik megtelik. A strandok kétségkívül ilyenkor a legvonzóbbak és az éjjel-nappal nyüzsgő forgatag, ami megtölti a régi utcákat, még teljesebbé teszi Dubrovnik mediterrán varázsát.

Ha gyerekekkel érkezünk, ne bízzuk a szállást a véletlenre. Főszezonban hosszú órákba telhet, amire találunk szabad apartmant vagy hotelszobát, ha a foglalást nem intéztük el előre. A városban és annak közvetlen közelében bőséges a kínálat minden árkategóriában. Érdemes a belvárostól távolabb, Babin Kuk vagy Lapad közelében megszállni, itt a gyerekekkel sokat lehetünk a szabadban és szép sétákat tehetünk a hosszú tengerparton. Lapad öblében megpihenhetünk egy kávé és egy fagyi erejéig, palacsintázhatunk, pizzázhatunk és a gyerekek is szabadon szaladgálhatnak a strandokon. Az itt húzódó Zvonimir király sétányon nem járnak autók, így a forgalom miatt sem kell aggódnunk. Egy gyalogút köti össze a tengert és a mögötte lévő zöld területet, ahol labdázni, biciklizni, pingpongozni és röplabdázni is lehet. Babin Kuktól gyalog csupán néhány perc alatt elérjük a környék leghíresebb strandját. A Copacabana aprókavicsos partja lenyűgöző látványt nyújt és az idilli hangulatot általában nem zavarja meg az őrületes tömeg. Csónakázni, jetskizni és kajakozni is lehet itt. A közelben fekszik a Cava strand, egy jóval félreesőbb részen, ahol naturisták fürdőznek.

A városnézésből az egész óvárost körbeölelő falakat nehéz lenne kihagyni. Babakocsival mégsem ajánlott megtenni ezt a nagyjából kétórás sétát, mivel a rengeteg turistát csak nehezen tudnánk kerülni, így nagyobb eséllyel lenne ez egy küzdelem, mint egy kellemes program. Nagyobb gyerekekkel azonban már érdemes nekivágni az útnak, hiszen felejthetetlen látványban lehet részünk az UNESCO Világörökségeinek sorába tartozó városfalakon sétálva, megcsodálva Dubrovnik óvárosát és az előttünk elterülő, ragyogó Adriai-tengert.
Láthatjuk a kikötőt is, ahonnan Lokrum-sziget természetvédelmi területére indulnak a kirándulókat szállító hajók. Érdemes részt venni egy ilyen hajóúton, hiszen mindössze 15 perc alatt elérünk a szigetre, ez pedig még bőven belefér a kicsik tűréshatárába, sőt, sokszor az egész nyaralásból éppen a hajózásra emlékeznek vissza a legszívesebben. Egy kis földi paradicsom a sziget, vétek lenne kihagyni a nyaralásból, legalább pár órát érdemes itt eltölteni, de azt sem fogjuk bánni, ha az egész napot erre szánjuk. Kisbabával is érkezhetünk, hiszen a szigeten rengeteg árnyékos terület van a fák alatt. A sziget sós tavát egy kis barlang köti össze a tengerrel, sok csendes helyet találunk itt, ahol megpihenhetünk, miközben pávák sétálgatnak körülöttünk. Maga a sziget nem nagy, kb. két óra alatt körbejárhatjuk. Étterem és kávézó is van, ahol felfrissülhetünk, megebédelhetünk. Azt ne feledjük, kicsikkel való fürdőzésre a sziget nem a legjobb hely, partjai nem homokosak.

Dubrovnik óvárosa nem túl nagy, történelmi utcái viszonylag rövid idő alatt bejárhatók, séta közben pedig bárhol megállhatunk egy kávéra, üdítőre. A város így is festői látványt nyújt, de a tengerről nézve talán még szebb és a forró napokon még élvezetesebb hajóról megcsodálni a várost és környékét. A Dubrovnik feletti hegyekről is csodás panoráma nyílik. Ide gyalog is feljöhetünk, de meredeksége miatt kisgyerekekkel ez kevésbé szerencsés, inkább válasszuk a siklót vagy jöhetünk autóval is. A Srdj-hegyen tulajdonképpen nincs sok látnivaló, de az óvárosra nyíló fantasztikus kilátásért megéri feljönni és egy étterembe is betérhetünk.

A városközpontba visszatérve ellátogathatunk az Akváriumba és a Természettudományi Múzeumba, ahol a család minden tagját érdekes látnivalók várják. A természetben gyönyörködhetünk a közeli Arborétumban is, amit Trsteno faluban találunk. A Medena-völgyben szinte harapni lehet a friss levegőt, a gyerekek háziállatokkal találkozhatnak, pónikon lovagolhatnak, igazi királyság ez a számukra.

A családi nyaralás Dubrovnikban nem lehet teljes anélkül, hogy legalább egy teljes napot ne töltenénk el a gyönyörű strandokon. A legszebb partokért érdemes elkirándulni az Elafiti-szigetekre vagy Slanoba, Brsecinebe vagy Srebrenoba. Az aprókavicsos, kristálytiszta vízű strandok a legnagyobb élményt jelentik a gyerekeknek, ahol a pancsolásnak, a búvárkodásnak, a vízibiciklizésnek legfeljebb csak a lenyugvó nap szab határokat.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version