Kezdőlap Szlovénia Rogateci Szabadtéri Múzeum

Rogateci Szabadtéri Múzeum

0

Szlovénia legnagyobb szabadtéri múzeuma ez. Annak a vidéknek a jellegzetességeit tárja a látogatók elé, mely szerves része az országnak kulturális, etnológiai és történelmi szempontból egyaránt, ezért 1999-ben a kormány kulturális szempontból országos jelentőségű helyszínné nyilvánította.

A múzeum rendkívül érdekes módon mutatja be, hogyan éltek az egyszerű gazdálkodók Rogatecben, különösen Donacka Gora és Macelj vidékén a 18-19. században és a 20. század elején. Az itt látható épületek és szénaszárítók szinte mind eredetiek és valóban egy kis falut alkotnak. A múzeumban különböző foglalkozásokra is sor kerül, részt lehet venni kenyérsütésen a füstös konyhában, ki lehet próbálni a szövést, a gyertyaöntést és meg lehet nézni a kézműveseket, akik tradicionális termékeket készítenek.
A Rogatec Szabadtéri Múzeumot 1997-ben az Év Európai Múzeumának választották.

15 különböző épületet láthatunk itt, melyeket vagy eredeti helyükről, a környékbeli falvakból költöztették át ide vagy ha ezt nem tudták megoldani, a régi épületek pontos mását készítették el a múzeum számára. A múzeum három különböző részből áll, a tanya-szekció magában foglalja a költő Joze Smit szülőházát is egy zárt kerttel és egy melléképülettel, méhkassal, sertésólakkal, egy árnyékszékkel és egy 1892-ben készült, hagyományos szénaszárítóval. A kereskedelmi területen megnézhetjük, milyen volt egy régi piac, egy Lodn, azaz vegyesbolt, hogyan működött egy kovácsműhely, míg a harmadik tematikus terület központjában a vendéglátás áll. Itt gyönyörűen gondozott szőlőültetvény húzódik és egy borospincét is kialakítottak. A fogadók asztalára pedig tradicionális ételek és a legfinomabb borok kerülnek.

Az első épületeket az 1980-as években szállították ide. Ekkor állították fel az Alsó-Pannon vidékre jellemző, közép-stájer stílusú parasztházat, a disznóólat és a dupla szénaszárító állványt. Ezeket hamarosan újabb elemek követték, mint a méhkas, a borász és a kőfaragó háza. Azóta is folyamatosan bővítik ezt a mesterséges kis falut, ahol a régi szlovének hagyományaiba tekinthetnek be a turisták.

A szabadtéri múzeum igazi romantikus helyszín, zöld környezetben, gyönyörű kilátással a Donacka-hegyre. A múzeumban vezetett túrákon is részt lehet venni, hetente kétszer pedig a látogatók első kézből kapnak ízelítőt abból, hogyan is zajlottak a kemény munkával teli hétköznapok évszázadokkal ezelőtt Szlovéniának ezen szegletében. A múzeum vezetése folyamatosan színesíti a programkínálatot különböző szabadidős programokkal és a múltról szóló előadásokkal.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version