Kezdőlap Olaszország Civita di Bagnoregio – Ékszer a hegytetőn

Civita di Bagnoregio – Ékszer a hegytetőn

0

Lazio talán legeldugottabb települése, amit sokkal kevesebben ismernek, mint a felkapott hegyi városokat, Assisit vagy Sienát. Civita di Bagnoregio egy hegyormon egyensúlyozik egy hatalmas kanyon felett, kitéve az erős szél pusztító hatásának. A hegynyereg, ami régen Civitát összekapcsolta a nagyobb és forgalmasabb testvérvárossal, Bagnoregioval, mára elkopott. A városban még sokan őriznek fényképeket az egykori szekérútról, ami a házakhoz vezetett. Ma már csak a fél kilométer hosszú gyalogoshídon lehet lejutni hozzájuk, a szállítást legtöbben motorkerékpárral oldják meg.

A Rómától 130 km-re lévő települést haldokló városnak is nevezik. A valaha virágzó Civita di Bagnoregio napjainkra egy elszigetelt fellegvár lett egy maroknyi lakossal, a várost a modern idők szele alig-alig suhintotta meg. A régészeti ásatások szerint a települést i.e. 500 körül alapították, etruszk város volt, ami egy fontos kereskedelmi út felett őrködött. Később a rómaiak és a lombardok uralma alá került. Akkoriban Balneum Regis, vagyis Királyi Fürdő volt a neve, utalva arra, hogy Desiderious lombard király sebeit a környékbeli meleg források vizével gyógyították. Később a frankok foglalták el, majd a pápai államok része lett. 1695-ben egy földrengés indította el Civita di Bagnoregio hanyatlását. Ekkor kezdték elhagyni lakói, a következő évtizedekben pedig a szeizmikus tevékenységek, a földcsuszamlások és az erózió miatt a helyzete még tovább romlott. Ahogy a város épületei egyre pusztultak, mind inkább elhagyatott lett. A 17. század végén az érsek és a helyi vezetés erőszakkal próbálta meg újra benépesíteni a települést, ami a 19. századra gyakorlatilag egy szigetté vált.

Az etruszkok által 2500 évvel ezelőtt kifaragott városkapun át jutunk be Civita di Bagnoregio szívébe, a borostyánnal átszőtt időkapszulába. Omladozó boltívek, görbe, macskaköves utak vagy inkább ösvények és apró, napfényes terek fogadják az ide érkezőket. A tereken gyűlik össze a kicsiny népessége a városnak – hivatalosan összesen 6 állandó lakosa van -, akikkel minden olaszul tudó utazónak érdemes szóba elegyedni. A helyiek vendégszeretők, örömmel ajándékozzák meg a turistákat házi készítésű citrom lekvárral vagy mesélnek olyan történeteket városukról, melyeket sehonnan máshonnan nem hallhatnánk. Civita di Bagnoregio egyik jellegzetes figurája Medori professzor, aki fejből fújja az összes verset, amit valaha a városról írtak. A központi téren szamárversenyeket és ünnepségeket tartanak, karácsonykor élő betlehemet állítanak fel.

Egészen a közelmúltig csupán egy-két szoba jelentette a szálláslehetőséget a városban. Azonban nemrég a 6. században épült püspöki palotában vendégház nyílt, ahol öt hangulatos, antik bútorokkal berendezett és műalkotásokkal díszített szobákban lehet tölteni az éjszakát. Felújítottak két romos palazzot is, melyekben szintén van lehetőség megszállni, nem is akármilyen körülmények között, hiszen az egyik ház szépen kialakított kertjében még medence is várja a vendégeket. A helyiek úgy tartják, Civita di Bagnoregio az a hely, ahol írók, festők, kertészek, kézművesek és minden gondolkodó ember pont olyan életet élhet, amilyet szeretne. A város tiszta lapjai várják, hogy újra teleírják őket.

Civita di Bagnoreggio számos érdekes helyet tartogat, figyelemre méltó építészeti emlékeket őriz. Egyik különlegessége a lenyűgöző Etruszk folyosó, egy alagút, ami teljes egészében áthalad a városon. A II. világháború alatt a kicsiny lakosság itt talált oltalmat a bombázások elől. Látnivalói közé tartozik a ferences rend “második alapítójáról” elnevezett Szent Bonaventura-barlang, az ősi, 1500 éves és 1960-ig használatban lévő olívaolaj prés és a Szent Donát templom. Civita di Bagnoregio felfedezéséhez nem érdemes útikönyvet vinni. Itt nincsenek kötelező látnivalók, se világhírű nevezetességek, a városkapun átlépve a megragadt középkorba érkezünk. Mégis minden lépésnél meglepetés vár, egy reneszánsz palota ma is szemet gyönyörködtető, ódon homlokzata, rozoga fakeretes ablakok és ajtók, naptól átforrósodott, borostyánnal befutott, omladozó falak, melyek minden irányból azt sugallják, lehetséges, hogy megadják magukat az időnek és a természet kérlelhetetlenségének.

A település újjáéledésére az egyetlen esély, ha elhelyezkedéséből és érdekes történelméből adódóan lassacskán valóban turista látványossággá válhat. Ám óriási erőfeszítéseket igényel, hogy megőrizzék mostani állapotában, jelenleg Civita di Bagnoregio a 100 legveszélyeztetettebb történelmi helyszín egyike.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version