Fertő-Hanság Nemzeti ParkAusztria legkeletibb, egyben legkisebb tartománya Burgenland. Nevét arról a megszámlálhatatlan várról kapta, melyeket a törökök és a magyarok elleni védekezés miatt építettek fel ezen a stratégiai szempontból kulcsfontosságú vidéken. Burgenland a várak és a kastélyok földje, ha jól figyelünk, szinte valamennyi magaslaton megpillanthatjuk az egykori erődöket vagy azok festői romjait. A borairól is híres tartomány a pihenésüket a szabadban eltölteni vágyók számára mennyei körülményeket kínál. Burgenland Ausztria legnaposabb területe, ahol a téli sportok szerelmesei is megtalálhatják számításaikat, akárcsak azok, akik a kulturális vagy a történelmi látnivalókat keresik.

Az Fertő-Hanság Nemzeti Park osztrák oldalán 1993-ban alapított Neusiedler See Nemzeti Park Burgenland talán legnagyobb vonzereje. A két park együttesen több mint 300 km2-es területet fed le. Főként a park madárvilága jelentős, félúton Észak-Európa és Afrika között megállóhelye a vándormadaraknak. 320 különböző madárfajnak a fészekrakó helye található itt, ami mágnesként vonzza a megfigyelőket és a természetfotósokat a világ minden tájáról. A park területének nagy része kultúrtájat alkot és a magyarországi részekkel együtt az UNESCO Világörökségek közé tartozik.

Barangolás BurgenlandbanA legtöbb turista természeti szépsége, borai és gyógyfürdői miatt érkezik Burgenlandba, csak kevesen jönnek azzal a céllal, hogy a klasszikus városnézésnek hódoljanak. Pedig a régió figyelemre méltó településeket is tartogat, mint a Neusiedler-tó nyugati partján fekvő Rust, ami csupán 13 km-re található Burgenland fővárosától, Eisenstadtól. A város tipikus burgenlandi képet mutat, közepén a főtérrel, ahol a piacokat és a legfontosabb eseményeket tartották és tartják ma is. Rust legszebb épületei közé tartozik a Városháza, a katolikus Fischerkirche és a barokk protestáns templom. Rust történelme során elnyerte a szabad városi címet, a magas adókat bortermesztésből tudta fedezni. A borászat évszázadok óta meghatározó a gólyavárosnak is nevezett település és környékének életében.

St. Margarethenben egy kőbánya található, amit már a római korban is használtak. Ma szoborparkként funkcionál, a helyi művészek az itt található kövekből készítik alkotásaikat és a parkban állítják ki őket. Stegersbach, Bad Tatzmannsdorf és Bad Sauerbrunn termálfürdőik miatt népszerű úti célok.
Eisenstadt mellett Burgenland egyik legjelentősebb városa a megyeszékhely Jennersdorf, a terület közigazgatási, oktatási és gazdasági motorja. A régió városaihoz hasonlóan azonban ez sem egy metropolisz, inkább vidékies jellegű, csendes település. 1800-ban épült barokk plébániatemploma és a 2000 éves illír sírok tartoznak legfőbb látnivalói közé, de a nyári opera- és koncertfesztivál is rengeteg érdeklődőt vonz.
A 7000 lakosú Oberwart a régió egyik legnépesebb városa, etnikailag nagyon vegyes, 73%-ban német ajkúak élnek itt, lakóinak 17%-át ausztriai magyarok teszik ki, de jelentős a horvátok száma is. Látnivalók tekintetében Obewart büszkélkedhet Burgenland egyetlen fennmaradt zsidó temetőjével, ahol héber helyett németül íródtak a sírfeliratok. A temető és az 1902-ben épített zsinagóga az 1938-ig virágzó helyi közösség emlékét őrzi, amikor a városból 14.000 zsidót hurcoltak el. A városban áll Ausztria legrégebbi protestáns temploma, melyet 1770-ben, éppen 10 évvel azelőtt építettek, hogy II. József a türelmi rendeletben engedélyezte volna a katolikusokon kívül más vallási felekezet számára is a templomok építését.

Bernstein neve azt jelenti, borostyán és ez jóval több, mint egy szép elnevezés. A borostyán szerves részét képezi a város örökségének. Itt haladt át az ősi Borostyánút, ami a mediterrán és a Balti-tenger partvidékén fekvő területeket kapcsolat össze, innen származott az európai borostyán nagy része. Napjainkban Bernstein már nem a borostyánról, hanem a szerpentinkő bányászatról ismert, amit a 19. század óta termelnek ki a környéken, hogy ékszereket készítsenek belőle. A Sziklamúzeumban a környék geológiai adottságairól és a hozzá kapcsolódó ékszerkészítés történetéről mindent megtudhatnak a látogatók.

SpaA régió gyógyfürdői a tél beköszöntével telnek meg vendégekkel. Amikor a környéket hó borítja, egyre többen vágynak arra, hogy bent gőzölődjenek Ausztria számtalan melegvízű forrása közül az egyik közelében épített fürdőben. Az ásványi anyagokban gazdag vizekre napjainkban egész ágazat épült, 1990-től egyre többen járnak Burgenlandba kifejezetten a fürdők miatt.
Burgenlandon halad keresztül Ausztria egyik legnépszerűbb útvonala, a Kastélyok útja, ami összesen 18 várat, erődöt érint. Ezek mindegyike valamilyen szempontból fontos hatást gyakorolt a helyi történelemre vagy kultúrára. Bejárni az utat kiváló módja a vidék felfedezésének, a borvidékek megismerésének, de számos gyógyfürdőhöz is el lehet jutni a kijelölt útvonalat követve.

A régiót Ausztria zenei kultúrájának bölcsőjeként is emlegetik, köszönhetően Joseph Haydnnak, aki Burgenlandban született. Nyaranta számos városban rendeznek opera- és komolyzenei fesztiválokat, Mörbischben is. A város Neusiedler-tóba nyúló, lebegő színpadán látványos előadásokat tartanak. A július közepe és augusztus vége között megrendezésre kerülő programok évente átlagosan negyedmillió látogatót csábítanak ide, akik elsősorban az osztrák operett fénykorának legismertebb darabjait hallgathatják, nézhetik meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here