Kezdőlap Csehország Barangolás a Zlín régióban

Barangolás a Zlín régióban

0

Csehország keleti határainál, Szlovákia szomszédságában terül el a 3964 km2-t magában foglaló Zlín régió. Az ország egyik legkisebb régiója ez, melyet három nagyobb, a kultúra és a hagyományok szempontjából is egymástól sokban eltérő terület alkot.

A Zlín régió természeti adottságai és történelmi emlékei miatt is régóta a turisták érdeklődésének középpontjában áll. Nincs még egy olyan vidéke Csehországnak, ahol a legvonzóbb látnivalók mindegyikét megtalálnánk. Itt azonban tálcán kínálják magukat a síelésre is alkalmas hegycsúcsok, a bortermő vidékek, a gondosan megtervezett parkok, a Nagymorva Birodalom emlékei, vallási és történelmi szempontból jelentős, valamint a modern kor funkcionalitását megtestesítő épületek.

Vsetín a régió leginkább hegyvidéki területe, a hegymászók és a síelők kedvelt úti célja. A Roznov pod Radhostemben található skanzen pedig azok számára ígér izgalmas időtöltést, akik a régió hagyományaival és kultúrájával is szeretnének közelebbről megismerkedni. 1913-ban, a helyi Múzeumi Társaság megalapítását követően két évvel kezdődött a skanzen kialakítása. Az I. világháború hamarosan félbeszakította a munkálatokat, de néhány évvel később a szabadtéri múzeum végre megnyithatta kapuit. Felépítettek egy komplett falut, benne templommal, vízimalmokkal, fogadóval, olyan több száz éves épületek hűen elkészített másolataival, melyek a vidék legfontosabb jellegzetességeit viselték magukon. A skanzen azonban nemcsak fantasztikus látványt nyújt, de a programoknak köszönhetően közelebb visz az akkori társadalmi szokásokhoz, a hétköznapokhoz, a hagyományos kézműves mesterségekhez is.

Kromeríz 1997-ben nyerte el a Csehország legszebb történelmi városa kitüntető címet, egy évvel később pedig az UNESCO a Világörökségek közé vette fel a város legszebb épületét, az Érseki Palotát. A pompás, korai barokk stílusú épület magasba szökő tornyai és rokokó belső tere, valamint a körülötte kialakított kert gyönyörű példái a főúri lakhelyeknek. Kertje különös figyelmet érdemel, hiszen a barokk kor óta nagyrészt érintetlenül sikerült megőrizni, ez Európa-szerte ritkaságnak számít. A palota 1497-ben épült, de csak 1777-től lett az olmützi püspökök székhelye.

Holesov történelmi emlékeit tekintve főként a helyi zsidóság szempontjából képvisel kiemelkedő értéket. A 15. század elején a városban nagyszámú zsidó lakosság élt teljes harmóniában a többi lakossal. Mivel a városnak maximálisan egyenjogú polgárai voltak, kultúrájuk is zavartalanul kiteljesedhetett, ősi hagyományaik csorbulatlanul öröklődtek generációról generációra. Holesov zsidó népességének száma a 19. században érte el maximumát, amikor a város minden harmadik lakója zsidó volt. A holokauszt azonban megtizedelte a népességet, az egykor virágzó közösségre pedig többek közt a zsidó temető és a zsinagóga emlékeztet. Holesov zsinagógáját sokan a világon egyedülállónak tartják, mivel sehol másutt nem maradt fenn ez az ún. lengyel típusú zsinagóga ilyen eredeti formában. A benne nyíló kiállítás lenyűgöző mélységekben vezeti be a látogatókat a város zsidó közösségének letűnt világába.

A Velehrad kolostor és annak bazilikája nagy jelentőségű a cseh nemzet történetében. Ezt tartják a katolikus Csehország szívének, Európa ezen részén itt kezdődött a kereszténység története, ahova ezer éve emberek tízezrei zarándokolnak el. A kolostor jelenlegi barokk arculatát az 1681-es tűzvészt követő újjáépítés során nyerte el. A Nagyboldogasszony templom és a Szent Cirill és Metód bazilika a csehek legjelentősebb búcsújáró helyei, ahol 1990-ben II. János Pál pápa is látogatást tett. A Cirill és Metód nemzeti ünnepével egybeeső zarándoklatra minden év júliusában kerül sor.

Különleges élmény hajózni a Bat’a Canalon, a Kromeríz és Hodonín városát összekötő, több tíz kilométer hosszú csatornán. A Bat’a Canal története 1935-re nyúlik vissza, amikor döntöttek a Morva-folyó szabályozásáról. A csatorna kastélyok, gyönyörű kertek és tipikus Bat’a stílusú házak között halad el. Nemcsak szervezett kirándulások keretében, de önállóan és végig lehet járni az 51 km hosszú csatornát. Lehetőség van csónakot, hajót, vitorlást bérelni bármelyik kikötőben. Az élményt fokozza környező rétekre nyíló kilátás, melyek magukban foglalnak egy madárrezervátumot is.

A Zlín régióban számtalan védett terület található, mint a Beskydy-hegység vagy a Fehér-Kárpátok, mely a régió 30%-át teszi ki. A Fehér-Kárpátokban hozták létre Csehország hat UNESCO Bioszféra Rezervátuma közül az egyiket. Hegyek, erdők, rétek tele orchideákkal és számtalan érdekes hely – a Fehér-Kárpátok évszázadok óta hirdeti a természet és az ember harmonikus együttélésének példáját. A vidéket sűrűn behálózó gyalogos és kerékpáros útvonalak műemlékekhez, gazdaságokhoz, településekhez visznek, melyeken keresztül sok mindent meg lehet tudni a terület növény- és állatvilágáról, valamint az itt élők gazdag hagyományairól.

A régió nem szűkölködik sportolási lehetőségekben sem. A természetjárást télen a síelés váltja fel, főként a Pustevny-hegy lejtőin, Velke Karlovice környékén és a Chriby-hegy csúcsán. A fő kerékpáros útvonal a Morva-folyóval párhuzamosan halad és összekapcsolódik az osztrák, valamint a szlovák kerékpár utakkal. A sziklamászók tökéletes terepet találhatnak maguknak a régió több pontján is, például az Ördög sziklájának nevezet Certovy Skálynál, amihez számtalan legenda is kapcsolódik. A szikla legmagasabb pontján eléri a 25 m-t, felszíne pedig szinte teljesen sík, valóban, mintha az ördög építette volna. Napsütötte hétvégéken mászócsapatok lepik el a sziklafalat.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version