Barangolás a Berni felvidékenSvájc egyik leglátványosabb régiója a Berni felvidék. Amit a képeslapokra és az utazási prospektusokba igyekeznek belesűríteni az ország jellegzetességei közül, azt itt mind megtaláljuk. Zöld dombjain foltos tehenek legelésznek, a hegyek közt kristálytiszta vizű tavak rejtőznek, az égbe törő csúcsokat hó borítja, miközben az előttük elterülő városokban, falvakban sok száz éves arcukat mindenféle modernitás ellenére is őrző, csipkézett oromzatú, ablakaikban virágokkal teli mézeskalács házak teremtik meg a sehol másutt nem érezhető atmoszférát.

Az országon belül a Berni felvidék tehát jogosan élvez elsőséget a turizmus tekintetében. Mielőtt az utazók céltáblájává vált volna, a régió elsősorban a mezőgazdasággal foglalkozott és bár az arányok eltolódtak, a gazdálkodás még mindig jelen van a Berni felvidék életében. A takaros vidékre még akkor is érdemes ellátogatni, ha idő szűkében vagyunk. Akár 1-2 itt töltött nap is felejthetetlen élményekkel gazdagítja az utazót és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy a Berni felvidék melyik szegletét vesszük célba.

A régió fővárosa a két tó, a Thun és a Brienz között fekvő Interlaken, melytől kőhajításnyira található a három legendás hegycsúcs, a Jungfrau, a Mönch és az Eiger. A nyüzsgő üdülőváros ideális bázis azok számára, akik a környéket szeretnék felfedezni. Csillogó vizű patakokhoz, vízesésekhez és a Svájci hegyvidék jelképeivé vált hegyvonulatokhoz vezetnek az innen induló túraútvonalak. Interaken városa nevezetes arról, hogy talán az egész országban itt lehet a legjobb és legtöbb szuvenír között válogatni, de innen lehet beszerezni a legjobb svájci órákat is. Aki szeretne közelebb lenni a hegyekhez és távol maradna az éjszakai pezsgéstől, Interlaken helyett inkább egy kisebb településen keressen szállást.

GrindelwaldInterlakenből vonattal 40 perc alatt el lehet jutni a sí- és túraközpontként ismert Grindelwaldba. Ez a tipikus svájci falu az Eiger-hegy északi oldalán fekszik, több környékbeli településsel ellentétben közúton, autóval és busszal is megközelíthető, éppen ennek köszönheti, hogy népszerűbb, mint a Berni felvidék bármely más hegyvidéki üdülőhelye. A faluból a szélrózsa minden irányába indulnak túraútvonalak, melyeken tavasztól őszig sok turista barangol. Grindelwald egyik legnagyobb attrakciója a Firstbahn felvonó, mely Európában az egyik leghosszabb útvonalon közlekedik, 30 percen át szállítja a turistákat a széles völgy felett.

Grindelwaldból a Jungfrau fogaskerekű vasúttal lehet elérni a Jungfraujoch-ot, Európa legmagasabban fekvő vasútállomását. 3454 m-rel található a tengerszint felett, ide feljönni az egész Svájci utazás legemlékezetesebb élménye lehet minden korosztály számára. Kizárólag a Grindewaldból és Lauterbrunnenből induló fogaskerekűvel lehet eljutni ide, az UNESCO Világörökségek közé tartozó vidék szívébe és bár nem olcsó, utána valószínűleg senki sem fogja megbánni, hogy kifizette a borsos jegyárakat. Ha elértük a csúcsot, az utazás még nem ért véget. Lift viszi a turistákat még 117 m-rel feljebb a Sphinx obszervatóriumhoz, ahonnan 360 fokos panoráma tárul elénk. Ez jó időben a szabadban, a teraszról, kedvezőtlenebb időjárási körülmények között pedig az épület üvegfalai mögül élvezhető. Található itt egy ún. Jégpalota is, tele jégszobrokkal, valamint több étterem is várja a vendégeket. Nyáron a Snow Fun Parkban van lehetőség szánkózni, síelni, snowboardozni, valamint további túrát lehet tenni a gleccseren keresztül a Mönchsjochhüttéhez. Az utat kb. 1 óra alatt lehet megjárni, de kizárólag jó időben és megfelelő túrafelszereléssel szabad nekivágni.

A Berni felvidéken nem lehet szó nélkül elmenni a Lauterbrunnen-völgy mellett. Még a tapasztalt hegymászók és az Alpok számos táját megjárt túrázók szerint is ez Európa egyik legszebb völgye. A hatalmas kiterjedésű, U alakot formázó Lauterbrunnen a világ legmélyebb völgye, két oldala 1000 m-es magasságba emelkedik, falaiból 72 vízesés zuhan lefelé. Lauterbrunnen falu a völgy mélyén fekszik, a lejtőkön pedig Svájc két gyönyörű üdülőhelye található. Mürren ideális hely azoknak, akik Svájc természeti szépségeiben szeretnének elmerülni. A Berni felvidék legmagasabban fekvő síközpontja, körülvéve hatalmas hegyvonulatokkal, melyek a látvány mellett a síeléshez is kitűnő adottságokkal rendelkeznek. A lélegzetelállító Schiltorn-csúcsra felvonóval lehet Mürrenből feljutni, a jegy pedig jóval olcsóbb, mint a Jungfraujoch esetében és kevesebb a turista is.

WengenAkárcsak Mürren, Wengen is el van zárva az autós forgalom elől, csak felvonóval lehet megközelíteni Lauterbrunnenből. Ez a Berni felvidék mostanság egyik legdivatosabb helye, hegyvidéki szállodái ennek megfelelően minden igényt kielégítő szolgáltatásokat nyújtanak. A település alpesi rétek mellett fekszik, ahonnan gyönyörű a kilátás a Jungfraura, levegőjének tisztaságát semmi sem szennyezi. A Wengenből induló túraösvények nagyon jól karbantartottak, ennek köszönhetően még télen is ideálisak a kiránduláshoz. Grindelwalddal együtt Wengennek összesen 160 km hosszú síelhető lejtői vannak, melyekhez felvonó viszi a síelőket a faluból.

A Berni felvidék nyugati részének legismertebb síközpontja a csillogó Gstaad, az egyutcás falu. Viharvert, régi faházait gyönyörűen helyreállították, a falu hangulata számos hírességet vonz. Aki az ismert személyiségek között szeretne forgolódni, legjobb, ha karácsony környékére időzíti az utazást, amikor Gstaadban nem nehéz összefutni a luxuséttermekben drága pezsgőt kortyolgató és pazar lakomájukat fogyasztó. világsztárokkal. Gstaad elsősorban a híresek és gazdagok játszótereként vált ismertté az elmúlt években, ehhez pedig alkalmazkodtak sípályái is, melyek első osztályúak.

Thun enyhe klímával megáldott környékén késő őszig lehet a szabadban túrázni. Érdemes is, hiszen a tó és a hegyek találkozása számtalan ösvényt tartogat. A vidéket a Berni felvidék Riviérájaként emlegetik, ahol gyönyörű környezetben lehet kikapcsolódni. Vízben, tóparton, szárazföldön, városokban, falvakban, panorámás hegytetőkön, sőt, még a levegőben is van itt lehetőség tartalmasan eltölteni a pihenést.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here