Kezdőlap Franciaország Az ezer szökőkút városa: Aix-en-Provence

Az ezer szökőkút városa: Aix-en-Provence

0

Bár Provence fővárosának napjainkban gazdasági fejlettségének köszönhetően már Marseille-t tartják, az elsőbbség a kultúra és a művészetek szempontjából kétségkívül még mindig Aix-en-Provence-é.

Dél-Franciaországnak az egyik legcsodásabb vidékén fekvő kisvárosát (lakóinak száma 137.000 körül mozog) Paul Cézanne földjének is szokták nevezni, hiszen a világhírű festő itt látta meg a napvilágot és festményeinek témái a városban lépten-nyomon visszaköszönnek.

Mivel Aix-en-Provence számtalan művészeti, kulturális és építészeti látnivalót tartogat, érdemes több napot rászánni, hogy igazi lüktetését átérezzük. A városi sétát nagyban megkönnyíti, hogy Aix-en-Provence valóban olyan kicsi város, hogy 15 perc alatt gyalog is elérhetjük az egymástól legtávolabb eső pontjait is.

Aix-en-Provence egyetemváros, a diákok szeptembertől a tanév végéig jóval megnövelik népességét és élettelivé, nyüzsgővé varázsolják a város hangulatát. Megtöltik a parkokat és a kávézók teraszait, esténként pedig a szórakozóhelyek hangosak tőlük.

A Cours Mirabeau Aix szívében található, végigsétálni szinte kötelező, ha a városban járunk. A rengeteg zöld, a hatalmas platánfák és a szökőkutak – melyekből télen forró víz folyik – romantikával töltik meg a levegőt. Az út egyik oldalán a középkori óváros található, a másikon a város egykor legelőkelőbb családjainak házai, palotái állnak, többségükben a 17. századból. Gazdagon dísztett homlokzataik, megbúvó, a párhuzamos utcára nyíló kertjeik mediterrán bája magával ragadó.

A város gyógyfürdőiről is ismert. Egyik kútjából, a Fontaine d’Eau Thermale-ból folyamatosan 34 fokos termálvíz folyik. Már a rómaiak is előszeretettel fürdőztek az itteni gyógyvizekben és termálturizmusa a napjainkban is meghatározó jelentőségű.

Az őszi és a tavaszi hónapok talán a legideálisabbak ahhoz, hogy ellátogassunk Aix-en-Provence-ba. A nap errefelé még ilyentájt is kellemesen, langyosan melegít, ugyanakkor a nyári tolongást is megúszhatjuk. Nem beszélve arról, hogy a város piacai ilyenkor a legszínesebbek, tele a környék változatos terményeivel, melyet a helyi gazdák szívélyesen kínálnak a város különböző pontjain. Múzeumok, templomok, szórakozóhelyek, éttermek, kávézók, fesztiválok, történelmi látnivalók – Aix-en-Provence mindenki számára tartogat valamit.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version