Condom

Nomen est omen – a név kötelez, tartja a mondás. Az alábbi települések esetében elgondolkodtató, hogy neveik beszédesek és árulkodók vagy csupán a véletlen művei? Lehet találgatni!

Condom

Ez a gyönyörű, 7000 lakosú dél-nyugat franciaországi kisváros nem elég, hogy ezt a nevet viseli, de ráadásul a Baise-folyó partján fekszik, mely lefordítva nemi aktust jelent – obszcén változatban. A városka lakói azonban kellő humorral kezelik a dolgot, hiszen nevükhöz hűen létrehozták a Condom Múzeumot. Azt azért meg kell említeni, hogy bár a condom nemzetközileg egyértelmű jelentéssel bír, a franciák az óvszerre a préservatif szót használják.

Monteton

A kis aquitaniai falu, melyben mindössze 230 ember él, szintén különleges névvel lett megáldva. Szó szerinti fordításban Monteton jelentése: „az én mellem”.

Saint-Arnac

Saint-Arnac

Ha a név valóban kötelez, akkor a saint-arnaciak bizony rengeteg előítélettel szembesülhetnek. A település neve ugyanis annyit tesz: „Szent Szélhámosság”. A dél-franciaországi apró község mindössze 100-120 lakója azonban maga sem tudja, ősei miért döntöttek a nem éppen dicső elnevezés mellett.

Corps-Nuds

A bretagne-i falut meztelen testekről nevezték el. A kutatások szerint a középkori írástudók fejében született meg az ötlet, hogy az eredeti Cornut helyett ezzel a névvel „áldják” meg a falut.

Vatan

Vatan

Senkit ne riasszon el a Franciaország szívében található kisváros ellentmondásos neve. Vatan ugyanis azt jelenti: „Menj el”. Elsőre talán barátságtalannak hangzik, de születtek rá magyarázatok. A település helyén egykor egy nagy tó volt, melynek összehúzódása után nem volt szerencsés itt letelepedni, mert a házak falai a rengeteg víztől átáztak és ezért csak cölöpökre építkezhettek. Az etimológiai magyarázatokat azonban még nem sikerült régészeti bizonyítékokkal alátámasztani.

A franciák minden évben megrendezik a vicces nevet viselő települések találkozóját.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here