Kezdőlap Ausztria Ausztria nemzeti parkjai

Ausztria nemzeti parkjai

0

Aki Ausztriába utazik, szinte biztos, hogy nemcsak a történelmi nevezetességekre kíváncsi, de szeretne ellátogatni olyan helyekre is, ahol az ország híresen szép természeti környezetét is megcsodálhatja. Ausztria nem szűkölködik gyönyörű és ökológiai szempontból felbecsülhetetlen értéket képviselő vidékekben. A kis ország területén összesen 6 nemzeti park található, 60 természetvédelmi terület, 35 madármegfigyelő hely, 20 alpesi kert és számos olyan vidék, ahol az érintetlen táj szépsége tárul elénk.

Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park – Burgenland

Ausztria nemzeti parkjai között ez kifejezetten különlegesnek mondható, hiszen az egyetlen, mely teljesen sík területen fekszik. A 95 km2-es parkhoz a Fertő-tó is hozzátartozik. Az 1993-ban létrejött nemzeti park a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal kapcsolódott egybe, területük összesen több mint 300 km2-t tesz ki. A régió éghajlata nagyon enyhe és kevés a csapadék, évente átlagosan csupán 600 mm. A sok sekély medence enyhén sós vízében egyedülálló növény- és állatvilág alakult ki. Híres fészkelőhelye a vándormadaraknak, melyeknek megfigyelése a turisták egyik kedvenc időtöltése a parkban. Mintegy 320 madárfajt jegyeztek fel itt és 120 fészkelőhelyet a park határain belül. Megtalálható itt Európa legnagyobb repülő madara, a túzok és nagy kolóniákban élnek itt a vadludak.
A nemzeti park nagy figyelmet fordít arra, hogy a környéken folytatott mezőgazdasági tevékenység a park fenntarthatóságát segítse elő. A park nagy része megművelt terület, ezért bizonyos intézkedésekre szükség van ahhoz, hogy az itt élő állat- és növényfajok számát megőrizzék. A Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Parkban két látogatóközpontot hoztak létre: az osztrák területen Illmitzben, a magyar részen Sarródon.

Donau-Auen Nemzeti Park – Alsó-Ausztria

Közvetlenül Bécs mellett fekszik ez a hatalmas ártéri terület, mely ideális körülményeket biztosít a gazdag növény- és állatvilág számára. A park területe 9300 hektáros, legszélesebb pontján is csupán 4 km. A mocsaras területen 1996-ban alakították ki a nemzeti parkot, ami nem volt bonyodalmaktól mentes, hiszen a környezetvédők, a kormány és az energetikai lobbik közötti érdekellentétek felszínre kerültek. 1984-ben a kormány még azt tervezte, hogy erőművet építtet ide. Ez tönkretette volna a környező ártereket, ezért számos környezetvédő és híres ember – köztük a Nobel-díjas biológus, Konrad Lorenz – fogott össze a terület védelméért. Az ellenállás sikerrel járt, az erőmű tervét visszavonták és létrejött a nemzeti park, mely ma 700 növényfaj, 30 emlősfaj, 100 madárfaj, 13 kétéltűfaj, 60 halfaj és 8 hüllőfaj – köztük Ausztria egyetlen őshonos teknősfajának – otthona. A bécsi utazás nagyszerű színfoltja, ha egy egész napot a park felfedezésére szánunk.

Thayatal Nemzeti Park – Alsó-Ausztria

Alsó-Ausztria északi részén, a cseh határ közelében, 1330 hektáron fekszik a Thayatal Nemzeti Park, mely a csehországi Podyji Nemzeti Parkhoz kapcsolódik. Híres rendkívül szűk völgyéről, melyben a Thaya-folyó fut. Az erdőkkel borított, meredek gránitsziklák alapvetően meghatározzák a tájat és az élővilágot. A park két vár közötti terül el, a Hardegg vár és a romos Kaja kastély határolják. A Thayatal Nemzeti Park területén az Ausztriában őshonos növényfajok közel fele megtalálható. Állatvilága szintén nagyon változatos, magába foglal nagyon ritka gerinces fajokat is. A park kitűnő terep a kerékpározáshoz, túrázáshoz.

Kalkalpen (Mészkő-Alpok) Nemzeti Park – Felső-Ausztria

Területén található Ausztria legnagyobb kiterjedésű védett erdősége. Az 1997-ben megnyílt park híres rengeteg forrásáról és patakjáról. Nagyszerű kirándulási lehetőségeket kínál, legmagasabb pontja az 1963 m-es Hohe Nock-hegy. A park kb. 80%-át erdők borítják, melyekben 50 emlősfaj, 80 féle énekesmadár és 1600 féle pillangó él. Botanikai szempontból több mint 1000 magasabb rendű növényfaj található itt, a park növény- és állatvilágát tipikusan alpesi fajok alkotják. Kalkalpen Ausztria néhány legszebb történelmi helyszínének közelében fekszik, mint pl. Enns vagy Steyr városa.

Gesaeuse Nemzeti Park – Stájerország

A Stájerország északi részén fekvő parkot az Enns-folyó zúgó vize alakította ki, mely átfut a sziklás szoroson. A túrázás és séta mellett a táj tökéletes a vadvízi evezéshez. A 2002. október 26-án, Ausztria nemzeti ünnepén megnyitott park magába foglalja Admont, Johansbach, Weng, Hieflau, Landl és St. Gallen településeket is. A stájer régió jól ismert többszázéves kultúrájáról és kis mezőgazdasági városairól. Magát a parkot meredek hegyek, éles sziklák és zord szurdokok jellemzik. Területe jelenleg 110 km2, de tervben van 125 km2-re való kibővítése. Nyár végén és ősszel Ausztria egyik legszebb kirándulóhelye a Gesaeuse Nemzeti Park.

Hohe Tauern Nemzeti Park – Tirol, Salzburg és Karintia

Közép-Európa legnagyobb nemzeti parkja az ország legszebb természeti kincseinek gyűjtőhelye. Itt található a Glosslockner, Ausztria legmagasabb csúcsa, a varázslatos Grossvenediger-hegy, az ősi Rauris erdőség és a mennydörgő Krimml-vízesés. Az 1800 km2-en elterülő park területén fut a magas alpesi út, mely meredeken visz felfelé, több mint 3,5 ezer méteres magasságba, közben áthaladva több éghajlati övezeten. A lenyűgöző panorámát nyújtó út mentén több múzeum is található, melyek elmesélik a park és élővilágának történetét. A Hohe Tauern Nemzeti Parkot az 1930-as években hozták létre, meglepő, de nem a természeti értékek védelme, hanem elsősorban a magas munkanélküliség enyhítése és a turizmus fellendítése érdekében. A Schönbrunni Palota után Ausztria második leglátogatottabb nevezetessége a Glosslockner-hegy, ebből következően valamennyi nemzeti park közül a Hohe Tauern fogadja a legtöbb turistát.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version