Kezdőlap Ausztria Ausztria legjelentősebb zarándokhelye: Mariazell

Ausztria legjelentősebb zarándokhelye: Mariazell

0

A keleti Alpok lejtőinek lábánál, több völgy találkozásánál fekszik az apró kis település, Mariazell. Környékén kitűnő síterepeket találunk, a táj ideális a túrázáshoz, a hegyek közt gyógyvízű források fakadnak, de a város mégsem a kikapcsolódási lehetőségek széles skálája miatt, hanem mint Ausztria legjelentősebb zarándokhelye szerzett hírnevet magának.

Közép-Európa leghíresebb Mária-kegyhelye évente több mint 1 millió látogatót fogad, a zarándokok, turisták száma pedig folyamatosan növekszik. Ma Mariazell – akárcsak a környékbeli települések – főként az idegenforgalomból tartja fenn magát, a helyiek többsége a vendéglőkben vagy a szállodákban dolgozik.

A csodatévő Szűzanya legendája a 12. században született, amikor a bencés apát, Magnus útban volt a falu felé, hogy betöltse lelkipásztori hivatalát, amire a st. lambrechti apáttól kapott megbízatást. Útközben egy szikla zárta el az útját, mire Magnus a Szűzanyához kezdett imádkozni. Ekkor a szikla kettéhasadt és Magnus szerencsésen megérkezett Mariazellbe, ahol a magával hozott, fából faragott Mária szobrot egy farönkre helyezte és köré kápolnát emeltetett. Ettől kezdve számos történet született arról, hogy hány uralkodó, nemes és egyszerű ember zarándokolt ide segítséget remélve és kapva Szűz Máriától. Magnus sziklája ma is látható, hozzá kijelölt túraútvonal vezet.

A tengerszint felett 1344 m magasan fekvő város nagyon apró. Központját a tér alkotja, ahonnan néhány kis utca ágazik le. Itt áll az eredetileg román stílusban épült templom, melyet a 14. században gótikus, a 17. században barokk stílusban alakították át, majd 1908-ben bazilika rangjára emelték. A számtalan átépítés eredménye a stílusok egyfajta furcsa keveredése lett. Az eredeti gótikus torony mellett a két barokk hagymakupola nem kelt éppen harmonikus látványt. Belseje már komplexebb képet mutat, a mennyezet gótikus bordái jól illeszkednek a barokk freskókhoz és a pazar stukkókhoz. Szokatlan módon a templom közepén egy kicsi, de gyönyörű kápolna áll, a Gnadenkapelle. Ebben az arannyal és ezüsttel díszített kis templomban áll a román stílusú, 48 cm magas Madonna szobor, melynek ereje állítólag segített legyőzni Lajos királynak a törököket 1377-ben. A bazilika galériáját a fogadalmi ajándékoknak szentelték, melyek az egész felső részt betöltik. Ezek többségükben festmények, melyeket a hívők hálából ajándékoztak a templomnak az elmúlt évszázadok során.

A zarándoklatot évente háromszor rendezik meg, augusztus 15-én, szeptember 8-án és szeptember 13-án, a legfontosabb Mária-ünnepek alkalmával. A zarándoklatokat megelőző este felvonulásokat tartanak, a jeles napokon pedig többször is miséznek. Bár a hívők szép számmal érkeznek ide autóval és turistabuszokkal is, jelentős részük gyalog teszi meg a kijelölt útvonalakat. Ezek közül mindenki az egészségi állapotának és az edzettségének tekintetében választhatja ki a számára megfelelőt, a Bécsből induló zarándoklat például 100 km-es.

Mariazell szomszédságában áll az 1267 m magas Bürgeralpe, mely télen-nyáron kitűnő lehetőségekkel várja a turistákat. Kijelölt turistaútvonalak, elsőosztályú, felvonókkal ellátott sípályák valamennyi nehézségi fokozatban és remek szálláslehetőségek, éttermek állnak a látogatók rendelkezésére, valamint itt található a Holzknectland élménypark is. A panoráma mellett sem mehetünk el szó nélkül, ezt a kabinos felvonóból élvezhetjük a legjobban. Mariazell különleges fekvése miatt sajátos éghajlati adottságokkal rendelkezik. A vidék nagyon csapadékos, évente átlagosan 60 napon át borítja teljes köd a tájat, télen nem ritka a -30 fok sem és a nagy mennyiségű hó szinte garantált. A Gemeindealpe Mariazell környékének legmagasabb pontja, az 1626 m-es csúcsra felvonóval juthatunk el.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version