A rengeteg kulturális és történelmi látnivaló, a legendás városok és a festői falvak mellett Anglia gyönyörű tájakat is tartogat. Egyre több turista választja úticélnak kifejezetten a természeti értékei miatt Angliát, melynek zöld vidékei, hihetetlen alakzatokat öltő sziklaképződményei és kiterjedt partvonala elkápráztatják azokat, akik az országból a Buckingham-palotánál többre is kíváncsiak.

Wight-sziget – Needles

A Needles, azaz a Tűk névre elkeresztelt sziklaalakzatot a szigettől elszakadva a tengerben álló, három mészkőszikla alkotja. A Wight-sziget nyugati részén az erózió választotta el őket a szárazföldtől, napjainkban pedig turisták ezrei érkeznek, hogy lássák Anglia talán leghíresebb tengerparti nevezetességét. A legjobban a szigetet egykor a francia támadásoktól védő erődből láthatunk rá a kb. 30 m magas sziklákra. A Needles Élményparkban üzletek és vidámpark várja a látogatókat, akik szervezett kirándulásokon is részt vehetnek. A park legkedveltebb attrakciója a libegő, ami a park és az Alum-öböl között közlekedik.

Cheddar-szurdok

Nagy-Britannia legnagyobb szurdoka, mely több mint 1 millió évvel ezelőtt keletkezett. A látványosan meredek, 150 m magas oldalú szakadék valósággal kettéhasítja a vidéket. A falakban több barlang is található, melyek az ősemberek nyomait is őrzik. Itt fedezték fel a Chedari ember testének 9000 évesnél is idősebb maradványait – ez Nagy-Britannia legrégebbi teljes emberi csontváza. A Cheddar-szurdokba sok képzett barlangász és hegymászó érkezik, de a sziklák tetején végigsétálni szintén páratlan élmény.

Hét Nővér-sziklák

Anglia egyik legszebb érintetlen partszakaszán találhatók a fehér mészkősziklák, melyek körül természetvédelmi parkot alakítottak ki. A vakító sziklákat a tengeren már mérföldekről látni lehet, látványuk olyannyira jellegzetes, hogy az ország szimbólumai közé tartoznak. Számtalan filmforgatás helyszínéül szolgáltak, többek közt a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című filmben is láthattuk őket. A sziklák lábainál gyönyörű strandok nyújtóznak, helybeliek és turisták is szívesen kapcsolódnak ki itt. Lehetőség van a kenuzásra, kerékpározásra, madármegfigyelésre is.

South Downs – Déli-dombvidék

Nyugat-Sussexben található Anglia egyik legszebb vidéke, melynek fénypontjai a mesés falvakon és kisvárosokon keresztül rohanó folyók. Ezen a területen állnak a Hét Nővér-sziklák is, a túraútvonalat követve pedig történelmi látnivalókhoz, gyönyörű kastélyokhoz juthatunk el. A Déli-dombvidék tavasszal, amikor zöldellnek a fák és ezer színben pompáznak a réteken a vadvirágok, különösen szép látványt nyújt. A több mint 6000 hektáros területet Anglia tüdejének is nevezik, ritka növény- és állatfajok otthona. Itt található Anglia legmélyebb és leghosszabb száraz völgye, a Dyke-völgy, melyet a legenda szerint az ördög ásott ki, de a tudósok inkább azon az állásponton vannak, hogy az utolsó jégkorszak idején, több mint 10.000 évvel ezelőtt keletkezett az óriási szakadék, ahol vaskori földvárak maradványait is feltárták.

Brimham-sziklák

Észak-Yorkshire-ben láthatjuk a nemcsak Angliában, de a világon is különlegesnek számító sziklaképződményeket. Többezer éve, dacolva a fizika törvényszerűségeivel és az időjárás szélsőségeivel, a sziklák őrzik eredeti formájukat. A köveket, mintha emberi kéz rakosgatta volna egymásra, de a Brimham-sziklák kizárólag a természet alkotásai. Közülük az egyik, egy 200 tonnás szikla úgy egyensúlyoz az alatta lévőn, hogy azzal csupán 12 cm-en érintkezik. A jégkorszak, a szél és az eső együttes hatása alakította a képződményeket az évezredek során, de tökéletes egyensúlyukat nem tudta felborítani.

Jurassic Coast – Dorset és Kelet-Devon partvidéke

2001-ben került fel az UNESCO világörökségeinek listájára ez a 155 km hosszú partszakasz, melyet az tesz igazán különlegessé, hogy a különböző földtörténeti időszakokon kalauzol végig. A séta során a triász, a jura és a kréta időszak emlékeit láthatjuk, 180 millió évet repülhetünk vissza a Föld történetében. Ideális hely ahhoz, hogy élvezzük a természetalkotta szépséget, ugyanakkor sokat tanulhatunk is a geológiai változásokról, a ritka növény- és állatfajokról. A Jurassic Coast történetét múzeumokon, látogatóközpontokon keresztül ismerhetjük meg, láthatunk lenyűgöző fosszíliákat, olyan állati és növényi maradványokat, melyek lenyomatát a sziklák őrzik. Charmouth közelében, a tengerparton láthatjuk belőlük a legtöbbet, az itteni látogatóközpontból szerveznek partmenti túrákat. A fosszíliák azonban a partszakasz vonzerejének csak egy részét adják. Mindenütt lélegzetelállító a látvány, hol drámai sziklák, hol lágyan gördülő dombok vonják magukra a figyelmet. Angliának ez a partszakasza évszázadok óta kedvelt pihenőhely, ahol az aktív kikapcsolódást kedvelők és a strandolók is megtalálják számításaikat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here