Hyde Park - LondonAz elmúlt évszázadokban sokminden változott ugyan a világban, de az emberek még mindig ugyanúgy szeretnek a parkokba járni, ahogyan évszázadokkal ezelőtt. Anglia parkjai részesei a történelemnek, közülük soknak az eredete a kolerajárványok idejére nyúlik vissza, amikor szükség volt olyan tiszta és nyílt területekre, ahol a családok a városok egészségtelen környezetéből kiszakadva a friss levegőn tölthettek el néhány órát.
Anglia sok városa büszkélkedhet gyönyörű és gyakran világszerte ismert parkokkal, ahol a helyiek éppúgy élvezik a napsütést, a kellemes sétákat és a piknikeket, mint a külföldről érkezett turisták.

Hyde Park – London

Anglia talán leghíresebb parkja, mely eredetileg VIII. Henrik vadászbirtoka volt. A nyilvánosság előtt 1637-ben I. Károly nyitotta meg. Egyike a főváros 8 királyi parkjának a 142 hektáros terület, ami London számos nevezetességének ad otthont. Itt található többek közt a Szerpentin-tó és a Diana emlékére emelt szökőkút is. A Hyde Park a világ egyik legnagyobb város parkja, melyet több mint 4000 fa, rétek és virágos kertek tesznek London szívének egyik legszebb pontjává. Lehet itt úszni, csónakázni, teniszezni, lovagolni, kerékpározni, novembertől januárig pedig korcsolyázni is. Egész évben sok itt a látnivaló, folyamatosan zajlanak a rendezvények, az ünnepi szezonban pedig valóságos téli csodaországgá változik a park.

Birkenhead Park – Birkenhead

Birkenhead Park - Birkenhead

Nagy-Britannia legelső közpénzekből létrehozott közparkja Liverpool közelében, a Wirral-félszigeten található. A park építését a 19. század elején kezdték meg és 1847-ben nyitották meg a látogatók előtt. A new yorki Central Park sokban emlékeztethet a birkenheadire, hiszen annak tervezője, Ferdinand Law Olmsteads 1850-ben ellátogatott a parkba és több itt látott megoldást is felhasznált a későbbiekben. A Sir Joseph Paxton által tervezett Birkenhead létrehozásakor az alapkoncepció az volt, hogy egy idealizált vidéki tájat varázsoljanak ide a városlakóknak, nagy nyílt rétekkel, erdős területekkel és gyönyörű tavakkal, melyek úgy vannak kialakítva, mintha kígyózó folyók lennének, még csónakházat és egy fedett hidat is építettek. A park legújabb létesítménye egy üvegpavilon, ahol kiállításokat tartanak.

Sutton Park – Birmingham

A hatalmas, 970 hektáron elterülő parkban nemcsak a kikapcsolódási lehetőségek skálája széles, de élővilága is nagyon gazdag. Egy cseppnyi vadregényes hangulatot hoz a városi környezetbe a természetvédelmi területté alakított park, melyet évente kétmillióan keresnek fel. Erdők, mocsarak, vizes élőhelyek és hét tó található itt, ami egyébként is ritkaságszámba megy Birmingham környékén. Lehetőség van horgászni, kocogni, több kerékpárút és sétaút is van a Sutton Parkban, mely fontos szerepet tölt be az eredeti természeti adottságok megőrzése szempontjából is. Nagy hangsúlyt fektetnek a többszáz éve itt élő növény- és állatfajok védelmére, igyekeznek megőrizni a táj érintetlen jellegét, ennek megfelelően az állatok itt egész évben szabadon mozognak.

Crystal Palace Park – Lodon

Crystal Palace Park - Lodon

A London déli részén fekvő park a nevét a Sir Joseph Paxton által a Hyde Parkba tervezett palotáról kapta, melyet 1851-ben helyeztek át ide. 1936-ig kiállításokat tartottak benne, míg le nem égett. Ma elsősorban a kisgyermekes családok kedvence, itt találjuk London legnagyobb labirintusát, több játszóteret és a park fénypontjait, a tóparton és a vízben felbukkanó, életnagyságú dinoszaurusz szobrokat. Ezek elsőre talán játéknak tűnnek, de valódi műemlékek, hiszen 1852-ben a Nemzeti Történeti Múzeum két alapítója és a dinoszaurusz szó megalkotói, Benjamin Waterhouse Hawkins és Richard Owen professzor készítették őket. A Crystal Palace Parkban található a Nemzeti Sport Központ, ahol rangos sporteseményekre kerül sor, többek közt nemzetközi atlétikai versenyekre, de a létesítményt bárki használhatja. Lehetőség van búvárkodni, úszni, strandröplabdázni és kipróbálni a mászófalat. A park szabadtéri színpadán koncerteket tartanak.

Studley Királyi Park – Észak-Yorkshire

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő park nagy részét a 18. században alakították ki. Eredetileg Anglia legnagyobb és leggazdagabb apátsága működött itt, melyet 400 év után a többivel együtt VIII. Henrik rendelete alapján 1539-ben feloszlattak, de a méltóságteljes épület megmaradt részei még ma is láthatók egy Jakab korabeli kastéllyal együtt. 1718-ben kezdték el fejleszteni a területet, parkosították, kialakították a tavakat, szökőkutakat és a híres vízikertet, ahogyan azok ma is láthatók. A Studley park az egyik legelső példája annak, ahogyan a természetes környezetet a tereprendezéssel kombinálták. A területhez egy 500 szarvasnak otthont adó, középkori vadaspark is tartozik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here