Tűz Völgye - State ParkAmerika sok szempontból az egyik legmeghatározóbb ország. Nevezetességeit nemhogy határain túl, de az egész világon jól ismerik. A turisták általában ezeket követve tervezik meg az utazást, miközben észrevétlenül elsiklanak olyan rejtett gyöngyszemek mellett, melyek bizony megérnék a kitérőt. A Szabadság-szobor, a Golden Gate-híd és Las Vegas kaszinói egyértelműen kihagyhatatlan látnivalói Amerikának, de igazi fűszert az utazásnak a kevésbé ismert helyek felfedezésével adhatunk.

Tűz Völgye – State Park

Las Vegas-tól egy órányira észak-keletre terül el a közel 17.000 hektáros Tűz Völgye Amerika legrégebbi állami parkjában, a State Parkban. Nevét a vörös homokkő alakzatokról kapta, melyek hatalmas homokdűnékből formálódtak még a dinoszauruszok idejében. Amint a nap sugara vörösre festi őket, ezek a park leglátványosabb attrakciói. A több mint 150 millió éves sziklák káprázatos formákat adnak ki, elefántokat, méhkaptárokat, boltíveket. A terep ideális a túrázáshoz, kivéve a nyári hónapokat, amikor a hőmérséklet elviselhetetlenül magas.

Hovenweep

Amerika egyik szellemvárosa ez Utah és Colorado határán. A 13-14. században összesen 6 falu létezett ezen a területen, Hovenweep nagyjából 2500 ember otthona volt. A régészeti ásatások fényt derítettek rá, hogy az itt élők mezőgazdasággal foglalkoztak, teraszosan művelték a földeket a hegyoldalakban. Gátakat építettek, hogy megőrizzék a talaj termékenységét és megakadályozzák a víz elfolyását földjeik mellett. A kukorica és bab tárolására szolgáló magtárak és más fennmaradt épületmaradványok nagy része az 1200-1300-as évekből származik. Ezek változatos méretűek és formájúak, megtalálhatók köztük kerek és négyszögletes tornyok alapjai is. A szikla lakások ritkán megfigyelhető gondos tervezésről árulkodnak. Hovenweep elnéptelenedésével kapcsolatban több elmélet is létezik. Egyesek szerint tartós szárazság, más vélemények szerint ellenséges támadások kényszerítették távolabbi vidékekre a lakókat.

Fort Union

Fort Union

Az 1851-ben alapított erőd hadműveleti bázis volt a Santa Fé-ösvény mentén. A dél-nyugati részek legnagyobb erődje az Új-Mexikó és Missouri állam közötti kereskedelem biztonságát felügyelte, amit az indiánok folyamatosan veszélyeztettek. A fosztogatások a környékbeli farmokat és településeket sem kímélték. Ezért húztak fel több erődöt is Új Mexikónak ezen a részén, köztük a Fort Uniont, ami sokkal inkább szolgált raktárként és laktanyaként, mintsem igazi erődként. Nagyjából 40 éven át használták, majd a vasút kiépülésével szerepe egyre csökkent, 1891-ben pedig végleg elhagyták. Ma csak a szemfüles látogatók gyönyörködhetnek romjaiban, akik még időben észreveszik a fő út mentén a Fort Union feliratú táblát és sikerül bevenniük a kanyart.

Agate őskori lelőhely

Aki több mint 20 millió éves leleteket szeretne látni, vegye az irányt Nebraska egyik távoli szeglete felé. A mindentől több mérföld távolságra található lelőhelyhez két túraösvény vezet. A vidék a legnagyobb lelőhelye a miocén kori maradványoknak, melyeknek többsége emlősöktől származik, a mai lovak ősétől és póni méretű rinocéroszoktól. Az őskori állati maradványok mellett indián használati tárgyak, mokaszinok és kézműves tárgyak is láthatók a kiállításon. Ezeket az 1800-as évek közepén ajándékozták a sziúk a helyi farmernek, James Cooknak, akinek farmja az Agate Spring Ranch nevet viselte. Itt hozták létre az emlékhelyet benne a múzeummal, melyben több mint 500 tárgy és őskori lelet látható.

Sonora barlangjai

A Texas dél-nyugati részén található barlangrendszert a világ egyik legszebbjének tartják. A természet csodás alkotásait testközelből lehet itt megnézni, ezért minden korosztálynak élmény ellátogatni a barlangba, mely a Big Band Nemzeti Park és San Antonio között nagyjából félúton található. Legszebb részletei a kalcit kristályok, melyek tisztaságuk és összetettségük folytán felejthetetlen látványt nyújtanak. Az 1966-ban védetté nyilvánított barlangok a világ legaktívabb barlangjai közé tartoznak, mivel a bennük lévő alakzatok 95%-a még mindig folyamatos növésben van.

Shi Shi strand

Az Olimpiai Nemzeti Parkban, Washingtonban található strand az egyik legszebb, ugyanakkor a legnehezebben is megközelíthető, ezért csak kevés turista jut el ide. Port Angeles-ből egy több mint 100 km-es utat kell megtenni autóval, majd 5 km hosszan gyalogolni, mire eljutunk a strandhoz. Itt barlangok, öblök látványa fogad, az egyik legromantikusabb szálláslehetőség pedig a parton van, ahol a kempingezni lehet. Ehhez csupán a szükséges felszerelésre, ételre, italra és az engedély megvásárlására van szükség.

The Palouse

The Palouse

The Palouse Washington egyik régiója, melyet a természetfotósokon kívül a világon nem sokan ismernek. Amerika vidékein szokatlan látvánnyal találkozunk itt, puhán gördülő, zöld dombokkal, melyek leginkább a toszkán tájakat idézik. A közel 16.000 km2-en elterülő, dombos vidék minden szögből nézve fantasztikus látképet nyújt. A termékeny területeken elsősorban búzát termesztenek, a környékbeli településeken érdekes múzeumok mutatják be a ma is hagyományos városok múltját. The Palouse több napra elegendő látnivalót tartogat a jól bejáratott turistaösvényekről letérni vágyó kalandoroknak.

Leavenworth

Washingtonban vagyunk vagy Bajorországban?! Első pillantásra senki sem mondaná meg, hiszen Leavenworth egy csendes német kisváros, melyet teljes egészében egy hagyományos bajor falu mintájára építettek fel. Nagyjából 2000 lakosa van, akik az Oktoberfest tradícióját is híven őrzik. Nem csak épületek tekintetében bajor a városka, de Leavenworth éttermeiben bajor ízeket kóstolhatunk, az üzletekben pedig bajor különlegességeket lehet vásárolni. A Cascade-hegyvonulat lábainál fekvő település az Amerikában élő németek számára gyógyírt jelent a honvágyra, rengetegen látogatnak el közülük ide a különböző fesztiválok idején. Leavenorth-ben mindig sok a programlehetőség, ezért családok számára az egyik legvidámabb úti cél.

Gila barlanglakások

1,5 km hosszú túraösvény vezet a Gila-folyótól a barlanglakásokig, melyek Új-Mexikóban találhatók. Valamivel több mint 700 évvel ezelőtt a békés mogollonok az ellenség támadásaitól menedéket keresve rejtőztek el itt a sziklafalakban. Öt tágas barlangot alakítottak ki, bennük 40 szobával, 150 m magasan a kanyon felett. A régészeti kutatások szerint a barlangokat 1300 táján hagyhatták el ismeretlen okokból. A barlanglakásokat 1907-ben nyilvánították műemlékké, a romok között sétálva képet kaphatunk arról, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük az itt élőknek mindennapjaik során. A közelben több meleg vizű forrás is fakad, ahova szintén érdemes ellátogatni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here