Kezdőlap Németország A vásárok városa: Hannover

A vásárok városa: Hannover

0

A 950-ben alapított Hannover, amelynek eredeti ősi neve Honovere, és magas partot vagy töltést jelent, nevét nyilvánvalóan onnan kapta, hogy a Leine folyó és a Mittelland-csatorna partján terül el 204 négyzetkilométeres területen. A 14. századtól igen fontos európai város, hiszen Hanza-város, majd később a választófejedelmek fővárosa és a Hannoveri Királyság fővárosa is volt a település.
Amellett, hogy máig kereskedelmi központ, a tudományos és kulturális élet szempontjából is fontos, hiszen itt született többek között a Jupiter bolygó felfedezője, Friedrich Wilhelm Herschel, Ferdinand von Lindemann matematikus, illetve e városban élt és halt meg Gottfried Wilhelm Leibniz filozófus is.
Most pedig lássuk azokat a helyeket, amiket mindenképpen érdemes felkeresnünk, hogy ha Alsó-Szászország tartományi székhelyén járunk, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Az egyik legérdekesebb Hannoverben, hogy a turisták számára egy vörös színű vonal van a járdákra festve, melyet végigkövetve megismerhetjük Hannover érdekes és népszerű helyeit, épületeit, a legnagyszerűbb látnivalókat. Így egy kényelmes és szórakoztató mindössze nagyjából három órás sétával megismerheti az érdeklődő a 13 körzetre és 51 városrészre feloszló Hannover főbb részeit, melyhez egy kis könyvecske formájában útmutató leírás is kapható a pályaudvaron. Amit pedig szinte minden leírás, amely a városról szól, megemlít, a temérdek park, emiatt sokan nevezik Zöld Városnak is.

Herrenhauseni kertek

A leghíresebb és leglátogatottabb a Herrenhausenben található Nagy Kert, ami Európa legjelentősebb barokk kertje, köszönhetően annak, hogy az egyike azon kevés barokk parkoknak, amelyek eredeti állapotukban maradtak fenn egészen napjainkig. Ezzel pedig mágnesként vonzza a turistákat a világ minden részéről, hiszen napjainkban is ugyanúgy sétálhatnak körbe a pompásan kifaragott szobrok, a gondosan nyírt sövény és a pazarul rendezett virágágyások között, mint az udvari urak és úrnők évszázadokkal korábban. A kastély melletti Nagy Szökőkút vízsugarai pedig akár 70 méteres magasságba is nyúlhatnak, melyet eredetileg Zsófia választófejedelemné hozott létre, mint „Leine Nagy Kertje” („Grand Jardin de la Leine”).
A parkban található még egy 17. századi arborétum is, nyaranként zenei, művészeti fesztiváloknak ad otthont, május és szeptember között a világ legjobb pirotechnikusai gyűlnek össze a Nemzetközi Tűzijáték Versenyen, hogy látványos bemutatón mutassák meg a csodás fényjátékokat. Illetve szintén nyáron amfiteátrum mintájára épített Kerti Színházban szórakozhatunk, ahol szabadtéri előadásokon tekinthetők meg a különböző drámák és musicalek, ezen kívül több, mint 25 éve pedig a nyár estéken a több, mint 100 akrobata, pantomimes és zenész részvételével a „Kis Fesztivál a Nagy Kertben” elnevezésű rendezvényen ámulhatunk – ha pedig hűvösebbre fordul az idő, a Galéria és Üvegház nyújt teret a klasszikus zenei koncerteknek és a Téli Varieté show-nak.

A Niki de Saint Phalle barlang

A Niki de Saint Phalle barlangban tükrök és színezett üvegek, kavicsok fantazmagórikus és kihagyhatatlan kaleidoszkópja bűvöli el a látogatókat. A világhírű francia képzőművésznő, akinek a nevét viseli a hely, és akinek művészetére nagy hatással volt többek között a spanyol Gaudí, 2000-ben lett Hannover tiszteletbeli polgára és ezzel a 30 darabból álló gyűjteménnyel szeretett volna tisztelegni a hannoveri emberek előtt. A Herrenhausen Palota eredeti udvarának helyreállítása, renoválása a Nagy Parkban pedig az építészet művészetének egyik mestermunkája, bent, a kastélyban pedig múzeum működik, ahol a barokktól napjainkig tartó időszakból tekinthető meg kiállítás.

Operaház

Ha már a kultúra vizein evezünk (hiszen hogyan is tehetnénk másképp, a város leginkább a kiállításairól híres), mindenképpen meg kell említeni az Operaházat, ami az egyik legszebb neoklasszicista épület. 1845 és 1852 között épült Laves tervei alapján, ám a második világháborúban szinte a földdel lett egyenlő, majd 1948-ban épült újjá. Eredetileg királyi színháznak készült, a klasszikus stílusú épületnek két nagy szárnya van és egy balkon, tele híres költők és zeneszerzők szobraival, ez utóbbi külön is látogatható.
Hogyha még több múzeum érdekelne bennünket, akkor ezen az angol nyelven olvasható weboldalon böngszhetünk, megbízható forrásból: http://www.visit-hannover.com/en/Sightseeing-City-Tours/Tourist-Highlights/Museums-in-Hannover

Hannoveri városnézés

Ha sétálásra adnánk a fejünket, egyrészt kövessük a már említett utcára festett piros vonalat (és ne a sárga köves utat), ami 4200 méter hosszan kígyózik a belváros aszfaltján, útba ejtve a belváros nevezetességeit, ez a „csináld magad” városnézés, ha nem vágyunk tömeges és kiscsoportos városnézésre, vagy félünk, hogy eltévedünk. Igaz, a hannoveri tömegközlekedés igencsak jól szervezett, a tekeredő szűk kis utcákon bisztrók, kocsmák, művészeti galériák követik egymást, érdemes betérni némelyikbe. Ne hagyjuk ki az óvárosi részt (Altstadt) sem, itt még fellelhetőek a tájegységre jellemző fagerendás házak utolsó képviselői – sajnos a nagy részük szintén a második világháborúban porrá égett, de utána szépen újjáépítették őket.
Innen nem messze van Hannover legöregebb temploma az 1333-ban épült Kreuzkirche, és ha már erre járunk, érdemes megnézni a Leibnizhaus-t, ahol a filozófus és matematikus zseni Gottfried Wilhelm Leibnitz élt, és amelynek a homlokzatát az eredeti állapotára renoválták, ez a Városi Múzeummal szemben áll.
Amennyiben elfáradtunk, de szomjazzuk a város látnivalóit, „Hop on-Hop off” buszokra is ülhetünk.

A régi Városháza

A régi Városháza, ami több, mint 100 évig épült, a legkorábbi része 1410-től, a későbbi szárny a piac mellett épült a 13. században, az emellett álló szárny pedig, amit „Vegyészek Szárnyának” neveznek a Koebelinger Strasse-n, mert itt volt a városháza gyógyszertára. Ez a szárny később újjáépítésre került az olasz román stílus jegyében.

Az új Városháza

A hannoveri polgármesternek az 1913-ban épült új Városházán van a székhelye, amin a látogatók meg szoktak lepődni, hiszen mind méretében, mind építészeti nagyságában, mind építészeti stílusában sokkal pompásabb, mint elődje, ebből kifolyólag „történelmibbnek” tűnik annál – mintha fenségesebb időkből maradt volna hátra. 20 év munka után 1913. június 20-án nyitották meg ünnepélyesen az Eggert és Halmhuber építészek által megálmodott káprázatos városházát, és kapui mindig nyitva állnak a látogatók előtt.
Érdemes is benézni, hiszen a Hodler csarnokban megnézhetjük a svájci festő, Ferdinand Hodler monumentális freskóját, ami Hannover reformációra valló áttérését ábrázolja. Vagy a Mozaik csarnokba, ahol az iparosok körmenete három mozaik képen látható.
Unikumnak számít Európában még a városháza dómjának átlós liftje, ami 43 méteres magasságba felvisz bennünket a dóm tetejére, a galériára, ahonnan élvezhetjük a csodaszép kilátást az egész városra, sőt, jó idő esetén a Harz-hegyekig is elláthatunk.

Maschsee

Azonban ha nem vágyunk az urbánus szépségek felfedezésére, folytathatjuk a zöld területek felfedezését a Maschsee-tónál, a város szívében. Kenuzhatunk, hajókázhatunk, kocoghatunk, görkorcsolyázhatunk, vagy akár andaloghatunk a fűben a tó körül egy kellemes piknikkel egybe kötve. A tó partján pedig be is térhetünk az ünnepelt Sprengel Múzeumba is.
És ha már víz, kihagyhatatlan a 3500 négyzetméteren hullámzó trópusi tenger, a Tropical Sea Life Aquarium-ban, cápák, piranhák, krokodilok és teknősbékák között sétálhatunk, néhány centiméterre tőlük. Igazi családi program!

A vásárok városa

A város megannyi vásárnak is otthont ad ezer négyzetkilométeres vásárterén, ahol a legnagyobb gazdasági kiállításokat tartják, illetve ebben az a kuriózum, hogy temérdek terméket kizárólag itt mutatnak be legelőször, majd utána más helyeken, városokban és kiállításokon.
Itt rendezik meg a CeBIT-et, ami a világ legnagyobb információs- és kommunikáció technológiai szakkiállítása, és a biotechnológia tematikájú szakmai találkozót is, a BIOTECHNICA-t is. Ezek a rendezvények már önmagukban is sok ezer érdeklődőt vonzanak, szakembereket és kíváncsi amatőröket, ezáltal a város összes szálláshelye ezen idő alatt zsúfolásig tele van, tehát érdemes hamarabb elkezdeni a hotel keresést, ha el szeretnénk menni ezek valamelyikére, vagy másik időpontra kitűzni a hannoveri utazást, ha bennünket ez nem érdekel.

Viszont bármikor is látogatunk el a tartományi székhelyre, érdemes megvásárolni a Hannover Kártyát. Ezt egy, két, vagy három napra tudjuk megvásárolni, és minden tömegközlekedési eszközre érvényes és különböző kedvezményeket is igénybe vehetünk vele éttermekben, és a helyi nevezetességeket is olcsóbban látogathatjuk.

Irány hát Hannover!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version