Kezdőlap Amerikai Egyesült Államok A mérföldes város: Denver

A mérföldes város: Denver

0

Denver a régió egyetlen metropolisza, mely egy egy mérföld magas hegy lábainál terül el, ezért nevezik A mérföldes városnak is. Colorado állam fővárosa, gazdasági és kulturális központja egy hatalmas területnek, beleértve a Nagy Síkságot és a Sziklás-hegységet is. Denverben kellemesen keveredik a régi vadnyugati és a kozmopolita világ. Bár nem az Egyesült Államok legdivatosabb és nem is a legizgalmasabb városa, a lenyűgöző Sziklás-hegységgel a háttérben mégis érdemes arra, hogy 1-2 napot rászánjunk.

A város története 1858-ban kezdődött, amikor a Cherry Creeken aranyat találtak és a három aranyásó település, Auraria, Highland és Denver 1860-61-ben Denver név alatt összeolvadt. 1868-ban már több mint 4000 lakosa volt, Colorado állam fővárosának választották meg. Miután a vasút 1870-ben elérte, Denver hihetetlen fejlődésnek indult. Az 1880-as években elérte az ezüst- és az aranyláz, egyre több ember ejtette útba a Sziklás-hegység felé menet és közülük sok le is telepedett a városban. A 20. század fordulóján népessége már 134.000-re duzzadt, Denver pedig hamarosan fontos közlekedési és ipari központ lett, de népszerű lett az utazók körében is, akik bázisnak kezdték használni a Sziklás-hegység felfedezéséhez.

Colorado State Capitol

A Colorado Állami Kapitólium egy kis dombon áll, az 1890-es években készült fehér gránitból, Elijah E. Myers tervezésében. Denver tengerszint feletti magasságát hivatalosan az épület nyugati bejáratához viszonyítva mérik. Ennek a 15. lépcsőfokára van vésve a felirat, ami jelzi, hogy pontosan egy mérfölddel fekszik a tengerszint felett. Ettől a lépcsőtől feljebb már lehet látni, ahogyan a nap lebukik a Sziklás-hegység csúcsai mögött. Az épület koronája a kupola, melynek magassága nagyjából megfelel egy 18 emeletes épületének.

16. Utca

Hogy egy kicsit több életet leheljenek Denver belvárosának felhőkarcolói közé, megépítették a 16. Utcát egy európai sétálóutca mintájára, több mint 200, árnyas fával, 50 ezer virággal és hangulatos padokkal. Az egyetlen közlekedési lehetőség az utcában az ún. shuttle busz, a reptéri buszokhoz hasonló jármű, amit ingyenesen lehet igénybe venni. Ezt leszámítva sem hagyományos autóbuszok, sem autók nem hajthatnak be ide. Napnyugta után a buszokat felváltják a nosztalgikus lovaskocsik, a turisták kedvencei. A 16. Utca egy sétálóutcához méltón tele van üzletekkel, éttermekkel és utcai árusokkal.

Larimer tér

Sikeres példája egy város gondos felújításának a Larimer tér, ahol szinte kizárólag a polgárháborús időszakból származó épületek állnak. 1971-ben Larimer lett Denver legelső történelmi negyede, napjainkban elsősorban szórakozási lehetőségek terén központja a városnak. Galériák, üzletek, nyüzsgő éttermek otthona, útjait pedig korhű gázlámpások szegélyezik. A Larimer tér folyamatosan fejlődik és nagyon népszerű úgy a helyiek, mint a turisták körében. Napközben a legtöbben vásárolni jönnek ide, este pedig vacsorázni, kikapcsolódni. A Larimer tér arról is nevezetes, hogy itt élt egykor Buffalo Bill.

Állami Pénzverde

Az Egyesült Államok hat pénzverdéjének egyike, ahol az ország aranykészleteinek egy részét is őrzik és ahol naponta 50 millió érmét készítenek, rajtuk a Denvert jelző D betűvel. Az érdeklődők ingyen és vezetéssel vehetnek részt az üzemlátogatáson, ahol megismerhetik a pénzverés történetét. Időpontot a Pénzverde honlapján lehet és kell előre foglalni. A kis ajándékboltban emlékérméket, szuveníreket árulnak.

Természettudományos és Tudományos Múzeum

Legérdekesebb kiállítási tárgyai között találunk dinoszaurusz csontvázakat, a jégkorszakban élt állatok maradványait, ásványi anyagok gyűjteményét és az egyik legnagyobb aranyrögöt, amit valaha Coloradoban találtak. Megnézhetjük az indián őslakosok ezeréves kézműves tárgyait is, emellett a múzeumnak számos időszakos kiállítása is van.

Botanikus kertek

Az 1950-es években hozták létre őket, a Cheesman Park mellett közel 10 hektárt fednek le, az Egyesült Államok legnagyobb botanikus kertjei közé tartoznak. Elsősorban az őshonos fajokra helyezik a hangsúlyt és a fenntartható, környezetbarát növénytermesztésre. A kertekben ugyanakkor számos olyan faj is látható, melyek a világ távoli részein élnek. A 43 különálló kert között találhatók tájkertek és formálisabb kertek is. Orchideák, páfrányok, szubtrópusi és trópusi fajok között sétálhatunk, miközben hallgathatjuk a vízesések csobogását.

Művészeti Múzeum

Az erődszerű épületben hatalmas gyűjteménye található az amerikai indiánok, afrikaiak, európaiak, ázsiaiak és az óceániai népek művészeti alkotásainak. Különösen érdekes az amerikai és kanadai területeken élt indiánoknak szentelt kiállítás, mely bemutatja az egyes törzseket és azok kultúráját. Ez a gyűjtemény az egyik legjobb az Egyesült Államokban, nagy hírnevet szerzett magának 2000 év történelmét felölelő tárgyi emlékeivel. A Művészeti Múzeumot 1971-ben nyitották meg, 2006-ban egy új résszel bővítették, melynek különleges formái a Sziklás-hegység csúcsait szimbolizálják.

Állatkert

Denver világszínvonalú állatkerttel büszkélkedhet. Több mint 700 állatfaj él itt az eredetihez a megszólalásig hasonlító körülmények között. Az állatkert mindent meg is tesz, hogy az állatok jól érezzék magukat, természetes élőhelyük pontos mását alakították ki számukra. Láthatunk itt gorillát, komodói sárkányt, jegesmedvét, orrszarvút, számos Amerikában őshonos és egzotikus állatfajt. Az 1880-as években létrehozott és az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen keresztülment állatkert mára Denver egyik legnépszerűbb turista attrakciója lett.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version