WhitbyHa Észak-Yorkshire partjainál létezik olyan város, ahol egy turista számára kötelező megállni, az Whitby. A településnek két, egymástól erősen eltérő arca van: egyrészt forgalmas kereskedelmi és halászati kikötő, nyüzsgő tengerparttal és élénk halpiaccal, másrészt hagyományos üdülőhely homokos strandokkal, szórakozási lehetőségekkel. Ennek a két különböző karakternek a keveredése teszi Whitbyt sokkal érdekesebbé a közönséges tengerparti üdülőhelyeknél.

Az Esk-folyó egy mély völgyön keresztül éli el a várost és szélesedik ki a kikötő közelébe érve. A régi kikötő egykor a bálnavadászat központja volt, ennek megfelelően Whitby gazdag halászati öröksége mindenütt megtalálható, a bálnavadászok régi kunyhóin, a csónakokkal teli kikötőn, a bálnacsontokból készült “diadalíven”, ami a város jelképe. Köves utcáival, piros tetős házaival Whitby szinte csorbítatlanul őrzi 18. századi arculatát. Történelmi atmoszféráját gyönyörűen koronázza a város felett, az East Cliff tetején található 7. századi apátság romja.

Whitby apátság

Whitby apátság

A Whitby apátságtól csodás panoráma nyílik a városra és a partokra, de feljönni ide nem csak ezért érdemes. A világszerte ismert apátság romjai ma is zarándokokat vonzanak, művészeket inspirálnak. A romok gótikus pompája 1890-ben Bram Stokert ihlette a világirodalom egyik leghíresebb horrorának, a Drakulának a megírására. A történetnek mi sem adhatott volna tökéletesebb hátteret, mint az apátság maradványai, a templom, a sírkövek és a vidék felett köröző denevérek.
A helyszínen interaktív kiállítás meséli el az eredetileg a 7. században alapított apátság és a benne egykor lakó szerzetesek történetét. Ők 1540-ig éltek itt, mikor VIII. Henrik feloszlatta a rendet. Whitby templomától a nevezetes 199 fokos Templom Lépcső vezet fel ide egy meredek úton.

Cook Kapitány Emlékmúzeum

Whitby leghíresebb lakója volt James Cook, aki tizenévesen költözött a városba. Ez egész életére hatással volt, hiszen innen szegődött el hajósinasnak, majd hajózta be a világ tengereit. Az emlékére létrehozott múzeumot egy kikötőparti, 17. századi épületben alakították ki, annak a hajótulajdonosnak a házában, akinél Cook tanonc volt és akihez 1771-1772. telén, első nagy útja után visszatért. Láthatók itt a kapitány saját kezűleg írt levelei, térképei, a tengerészek által készített festmények és rajzok a déli tengerekről, valamint hajómodellek.

Szűz Mária templom

A plébániatemplom elsőre talán leginkább egy erődhöz hasonlít. A viharos Északi-tenger közelsége miatt építették ennyire masszívra, ám belsejében ebből a ridegségből semmi sem érezhető. Alapjai és tornya a legrégebbi részei, ezek a normann korszakból, 1100. tájáról származnak. A templom soha sem volt teljesen átalakítva vagy felújítva, de az évszázadok során többször toldottak hozzá és berendezését is folyamatosan változtatták. Belső tere többnyire 18. századi, ez az egyik legteljesebb previktoriánus bútorzattal rendelkező temploma Angliának. A templomkertben számos sír látható, ezek egykori halászok, tengerészek, matrózok, hajóskapitányok sírhelyei.

Whitby Múzeum

Csodálatosan eklektikus kiállításokat tár elénk a múzeum. Fosszíliákat, dinoszauruszok lábnyomát, Cook kapitányhoz kapcsolódó emlékeket és egy mumifikálódott kezet is lehet itt látni. Ez utóbbi, a “Dicsőség Keze” egy bűnözőé volt, állítólag holttestéről vágták le és tartósították. Külön részt szenteltek a kiállítások között a Whitby történetétől elválaszthatatlan bálnavadászatnak is. A múzeum magánkézben van, az Irodalmi és Filozófiai Társaság működteti.

Whitby Sands

Whitby Sands

A kék zászlós strand a város déli partjainál terül el. El lehet érni a West Cliffről az 1931-ben készült felvonóval is. A széles, homokos partokon a strandolók szamárhátra is pattanhatnak, a mozgó árusoktól pedig beszerezhetik az üdítőt, jégkrémet. A strand keleti végén áll a tengert pásztázó Cook Kapitány emlékműve, a közelben pedig megtalálható a bálnacsontokból kirakott “diadalív”.

Bálnacsont diadalív

Whitby örökségének része ez a műemlék, ami a város bálnavadászati múltját idézi. A ma látható csupán másolat, az eredeti bálnacsontokat a Whitby Örökségi Központban őrzik. Az 1990-es években helyezték át, mert az idő nagyon megviselte őket. A csontokat 1963-ban kapta a város ajándékként egy norvég hajózási társaságtól, akik így fejezték ki tiszteletüket Whitby tengerészeti múltja iránt. A csontok egy 13 tonnás bálnától származnak, amit a Weddel-tengerben ejtettek el.

Whitby Örökségi Központ

Itt őrzik a város múltjának legkiterjedtebb gyűjteményét, a Whitby és környékén élő családokhoz kapcsolódó iratokat, fotókat, kézműves tárgyakat. Észak-Yorkshire és Whitby történelmébe ezeken a kiállításokon keresztül nyerhetünk legmélyebben bepillantást. A Központ a helyiek körében is nagyon népszerű, sokan családjuk gyökereit kutatni jönnek ide, az intézménynek pedig nem is titkolt célja, hogy fontos szerepet töltsön be a közösség életében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here