Kezdőlap Svájc A legszebb alpesi kertek Svájcban

A legszebb alpesi kertek Svájcban

0

Csodaszép virágok, kellemes hegyi levegő, lélegzetelállító kilátás és csodaszép túraútvonalak. Így jellemezhetnénk egy átlagos tavaszi kirándulást a svájci hegyek, völgyek tájain. Míg télen Svájcot a hó birodalmának tekintjük, addig nyáron akár a virágos rétek paradicsomának is titulálhatnánk. Amikor elvonulnak tél végén a síelők, snowboardosok és hógolyózó gyermekeik, a helyüket lelkes és vidám túrázók veszik át, akik már a tavasz elején örömüket lelik a nap első sugaraiban. Júniusra a lejtők nagyrészét virágokkal tűzdelt gyep fedi, köztük az egyik legismertebb, a havasi gyopár. A finom, fehér apró szirmú virág Svájc nem hivatalos nemzeti virága, mely a szeretetet és a bátorságot jelképezi, és többek között a nácizmus elleni harc szimbóluma is. Másik, szintén széleskörben ismert növény az alpesi harangláb, melynek sötétkék és lila szirmai éles kontrasztban állnak az őt körülvevő növényzettel. A havasi gombafű hasonlóan szép látványt nyújt, amikor is akár 3000 fehér-lila virágot láthatunk a sziklás aljnövényzetben. Íme néhány hely, ahol részesei lehetünk a csodás alpesi tavasznak:

Schynige Platte Alpesi Botanikus kert

A Schynige Platte Botanikus kert már 1930 óta várja a látogatókat. A Berni-felvidéken fekvő kertben mintegy 600 különböző fajta Svájcban honos virágot csodálhatunk meg. Az 1967 méter magasan fekvő Schynige Platte-n egyedülálló tudományos kutatómunkának és lenyűgöző látványnak lehetnek szemtanúi, akik felkeresik az alpesi virágok otthonát. Amennyiben pedig valaki nem érné be a virágok nyújtotta panorámával, a növények mellett egyhelyről csodálhatjuk a közelben fekvő hegyek, a Mönch, az Eiger és a Jungfrau csúcsait. A botanikus kert júniustól szeptember végéig várja a látogatókat, ahová akár egy 19. századi hegyi vonattal is eljuthatunk.

Gambarogno Botanikus Kert

A Gambarogno Botanikus Kert a Ticino kantonban található Piazzogna és Vairsano közötti dombon terül el, a Maggiore-tó melletti vidéken. A közel 17.000 négyzetméteres terület több ezer különböző színes virágnak ad otthont, beleértve 950 féle kaméliát, 350 féle magnóliát és számos egyéb virág- és növényfajt például: bazsarózsák, azáleák, rododendronok, különböző fenyők és borókák.

Thomasia Le Pont de Nant Alpesi kert

A hatalmas Pont de Nant Természetvédelmi Terület 1260 méteres magasságban fekszik az Alpok szívében. Itt található az 1891-ben létrehozott La Thomasia Alpesi kert, melyben több, mint 3000 féle növény- és virágfajtát találunk. A mesterséges sziklakert védi a növényeket az extrém időjárástól, miközben gyönyörű látványt nyújt az ideérkezők számára. Körülbelül egyhektáros területen csodálhatjuk meg a műsziklák, patakok, mocsarak és lápos vidéken élő meseszép virágokat. A meseszép látványt a kertet létrehozó Bex Fejlesztési Társaságnak köszönhetjük, hiszen ők hozták létre ezt a különleges növényvilágot.

San Grato Botanikus Park

A San Grato növénykert a Luganói-tó felett fekszik, Carona falujában. A botanikus kert a növények kedvelői körében főképp április-májusban népszerű, hisz ekkor virágzik a rododendron és az azálea, amelyek egy illatos szőnyeget alkotva nyújtanak mesebeli látványt. A kert mintegy 62000 négyzetméterével a régió legnagyobb és legváltozatosabb botanikus kertje. A parkban jelenleg öt tematikus ösvényt járhatunk végig. Amennyiben gyermekekkel vagyunk mindenképp a „Mesebeli ösvényt” válasszuk, hisz a szó szoros értelmében mesés élményekben lehet részünk. De nagyszerű választás lehet a „Relaxációs ösvény” is, amennyiben csak nyugalomra vágyunk. A „Botanikai ösvény” azoknak ajánlott, akik szeretnének minél többet megtudni a kertben található virágokról, hiszen számos információval leszünk gazdagabbak, amennyiben ezt az utat választjuk. A művészetek kedvelői számára a „Művészeti ösvény” ajánlott, míg akik a csodás kilátóhelyek szerelmesei, számukra a „Panoráma ösvényt” ajánlott végig járni.

Flore-Alpe Növénykert

A Flore-Alpe mintegy 1500 méteres magasságban fekvő botanikus kert, mely közel 6000 négyzetméteres terültet foglal el. A több mint 3000 különböző növényfajtát felsorakoztató kertben azonban nem csak a virágokat csodálhatjuk, hanem a környéket is. A környéken található ugyanis a Les Combins, melynek csodálhatjuk hófödte csúcsait, illetve szintén a környéket szépíti a Champex-tó panorámája is. De a kert csodás helyszín egy nyugtató sétára, illetve arra is, hogy megismerjük és csodáljuk az őshonos növényvilágot. Az 1930-as években épült a kert köré egy fa nyaralóház, melyben a látogatók megpihenhetnek, illetve ugyanez a ház ad otthont az itt rendezett koncerteknek és kiállításoknak egyaránt.

A felsoroltakon túl természetesen még számos egyéb növénykert és botanikus park található Svájcban, ilyenek például a Hoher Kasten Alpesikert és az Adelboden virágos ösvény. A fent felsorolt kertek bárki számára kellemes időtöltést jelenthetnek, és csodás élményekkel gazdagodhatnak ezekkel a kirándulásokkal.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version