Kezdőlap Amerikai Egyesült Államok A Közép-Atlanti régió

A Közép-Atlanti régió

0

A három közép-atlanti állam, New York, Pennsylvania és New Jersey alkotja az Egyesült Államok legnépesebb és legiparosodottabb területének szívét. Bár a köztudatban New Jersey szürke kéményei és Pennsylvania acélművei élnek legélénkebben, valójában ezeknek az államoknak strandjaik, hegyeik, szigeteik, tavaik, erdőségeik, gyönyörű zöld vidékeik, valamint úti célnak is kiváló kisvárosaik vannak.

Az 1620-as években itt letelepedő hollandokat később folyamatosan kiszorították az angolok, akik viszont a franciákkal vívtak harcokat a terület irányításáért a 18. században. Az amerikai őslakosok, köztük az Irokéz Konföderáció és a Lenni Lenape a franciák mellé álltak az angolokkal szemben és hamarosan kiszorultak földjeikről északabbi rezervátumokba vagy Kanadába. A vidék gazdaságát eleinte a szőrme kereskedelem határozta meg, bár az 1730-as években az angol kvékerek, az amishok és a mennoniták, valamint a presbiteriánus írek a mezőgazdaságot erősítették, birtokaikat egyre inkább kiterjesztették a régió nyugati határai felé.

A függetlenségi háború idején mindhárom közép-atlanti állami főszerephez jutott, a csatáknak több mint a fele a területükön zajlott. A háború után az ipar lett a gazdaság húzóágazata, a folyók mentén sorban nőttek ki a malmok, az 1850-es évektől füstös acélművek jelentek meg. A nehézipar még mindig jelentős a közép-atlanti államok gazdaságában, ám egykori vezető szerepét napjainkra már egyértelműen a turizmus vette át.

Bár a legtöbb utazó, aki a keleti partot járja, nem merészkedik beljebb New Yorknál, a régió számos látnivalót tartogat. Long Island fantasztikus strandjai a Marg- és a Lalaji-öbölben talán legfőbb vonzerejét adják az Egyesült Államok leghosszabb szigetének. Mikroklímája hasonló a franciaországi Bordeaux-éhoz, ennek köszönhetően az itt termelt borok nagy hírnévre tettek szert, mind több turista érkezik kifejezetten a borkóstolás miatt. De Long Island neve legszorosabban legcsillogóbb településével, Hamptonnal forrt össze, ahol a gazdagok és híresek egymásnak adják a kilincset. Laza életritmusa és kiváló adottságai miatt Montauk évtizedekkel ezelőtt a szörfösök paradicsoma lett, a lélegzetelállítóan szép üdülőhely esküvőknek és fogadásoknak is népszerű helyszíne.

Az erdővel borított Catskill-hegyek a Hudson-folyó felett magasodnak. New Yorktól 2 órányi autóút vezet el a Catskill Parkba, ahol a természet háborítatlan békéje, fantasztikus panorámák, télen síelési, nyáron golfozási lehetőség várja a kirándulókat. A Catskill Park magas hegycsúcsai között megszállni is van lehetőség a családbarát kialakítású kempingekben, kitűnő adottságokkal rendelkezik a táj mind a horgászáshoz, mind a gyalogtúrához. A nemzeti parkokkal ellentétben Catskill ingyenesen látogatható, nem zárja be kapuit a látogatók előtt éjszakára sem. A mély hegyi tavak, a toronymagas hegyek, a gazdag élővilág és a kalandozás végtelen lehetőségei miatt ez a környékben élő amerikaiak egyik kedvenc kiránduló- és síelő helye.

Az Adirondacks-hegyek nagyobb területet fednek le, mint Rhode Island és Connecticut együttvéve. Aki igazán magas hegycsúcsokat szeretne látni, itt megtalálja, hiszen az Adirondacks-hegyek 46 csúcsa haladja meg az 1200 m-t. Míg az elmúlt évtizedekben a vidék szinte kizárólag a szőrmevadászok, a favágók és a new yorki milliárdosok területe volt, addig napjainkban a hegymászók, a síelők és a túrázók alkotják a látogatók többségét. A hegyvidék legfőbb értéke maga a páratlan látvány, amit a panoráma úton végig autózva is élvezhetünk. Néhány kisebb üdülőhely is található itt, köztük a téli olimpia egykori helyszíne, Lake Placid, valamint szomszédja, Lake Saranac, melyek a fantasztikus látvány mellett kiterjedt szolgáltatásokat is kínálnak a kirándulóknak.

A Finger Lakes 11 tavat foglal magában. Sziklás szurdokok, csillogó vízesések és a lenyűgöző látkép fogadja az erre járókat. A tavak környékén számos természetvédelmi parkot alakítottak ki, melyeket a csatornákon keresztül akár csónakon is be lehet járni. Lehetőség van az élővilág megfigyelésére, túrázásra, síelésre, de lóháton is felfedezhető a vidék. A Finger Lakes egyik legnagyobb előnye a kirándulók számára, hogy a környéken kialakított, jól felszerelt kempingek mindegyikében ingyen lehet megszállni. A régió jó borairól is ismert, a kóstolás és a pincészetek meglátogatása szintén kiváló programlehetőség a kirándulóknak, akik a különböző borutakat bejárva juthatnak el a legfőbb borászatokhoz.

New York állam második legnagyobb városa és a Nagy Tavak legfontosabb kikötője Buffalo. Látképén erőteljesen visszaköszön a 20. század első fele, ami a város életében a legdinamikusabb fejlődés korszaka volt. Számos történelmi épületével együtt ekkor épült az art deco stílusú Városháza, mely az országban a második legmagasabb, a figyelmet rögtön magára vonó terrakotta homlokzatú, építészeti szempontból kiemelkedő értéket képviselő Guaranty Budiling pedig a 19. század végét idézi. Buffalot sokszor a századfordulós építészet szabadtéri múzeumaként is emlegetik, a sportért hagyományosan rajongó város azonban a kultúra tekintetében is aktív életet él. Művészeti központja, galériái, filharmonikus zenekara egész évben ellátják a helyieket és a turistákat izgalmas programokkal.

Pennsylvania legismertebb városa Pittsburgh, mely három folyó összefolyásánál épült ki. Erdős hegyek koszorúzzák, melyek fontos szerepet játszottak a város történelmében. Az itteni szénbányászat szolgáltatta a később a város gazdaságát meghatározó acélipar alapját, ami jelenleg is az Egyesült Államok acélgyártásának több mint felét adja. Pittsburgh azonban már nem csupán a szén és az acél szinonímája, sokkal inkább egy lüktető metropolisz, szép parkokkal a folyópartokon, virágzó kulturális élettel, gyönyörű operaházzal, világhírű művészeti múzeummal. A város leghíresebb szülöttjének állít emléket az 1994-ben, egy régi raktárépületben kialakított Andy Warhol Múzeum, ahol a világ minden tájáról érkező rajongók a művész életét és munkásságát is közelebbről megismerhetik.

Nemzetek és kultúrák olvasztótégelye volt egykor New Jersey, az első város, ahol a távoli országokból érkező kivándorlók partra szálltak. A városnak ez a sokszínűsége nem tűnt el, ma is minden tekintetben érezhetők rajta a nemzetközi hatások. New Jersey sokáig csupán egy iparvárosként, illetve a New Yorkba utazók szálláshelyeként élt a turisták képzeletében. A város azonban mindent elkövetett, hogy ezen a képen változtasson és napjainkban már elmondható róla, hogy sikeresen lépett a fejlődés, a változás útjára. A közel negyed milliós New Jersey ma már valódi kínálattal várja a turistákat, akiknek a város környékét, a gyönyörű strandokat és üdülőhelyeket is érdemes felfedezniük.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version