Kezdőlap Spanyolország A Kanári-szigetek nyugati csoportja

A Kanári-szigetek nyugati csoportja

0

A Kanári-szigetek a téli napsütéssel, a gyönyörű strandokkal és a festői tájakkal a sivatagoktól kezdve a buján zöldellő erdőkig a világ legnépszerűbb úticéljai. A szigetcsoportot hét önálló sziget alkotja, melyek mindegyike többszáz vulkán csúcsa. Ezek sok millió évvel ezelőtt törtek fel a tengerből és teremtették meg azt a drámai tájat, ami ma annyira vonzóvá teszi a vidéket. A Kanári-szigeteket két nagy csoportra szokás osztani, a nyugati és a keleti szigetekre. A nyugatiak közül talán a legismertebb és legkeresettebb Tenerife. Ez a sziget éppolyan hegyekkel tarkított, mint a többi három, La Palma, El Hierro és La Gomera. A keleti szigetekhez tartozik Gran Canaria, Lanzarote és Fuerteventura.

A Kanári-szigetek nyugati csoportjából elsősorban Tenerife bír turisztikai szempontból nagyobb jelentőséggel, La Gomera, La Palma és El Hierro nem bonyolít különösebb idegenforgalmat, de akik mégis ezeket választják úticélnak, sok örömet lelnek a világ zajától távoli hegyekben.

La Palma az Atlanti-óceánban fekszik, 200 km-re nyugatra Marokkó partjaitól. Felszínét különösen meredek sziklák borítják, ami szép kontrasztot alkot a sűrű, zöld növényzettel. La Palma elsősorban ennek, érintetlen természeti környezetének köszönheti varázsát. Területén nemzeti parkot hoztak létre, ami szigorú határokat szab a turizmus fejlesztésének. Ez a biztosíték arra, hogy a gyorséttermeket és világraszóló partykat továbbra sem fogjuk megtalálni a szigeten. Aki erre vágyik, annak Tenerife sokkal jobb választás. La Palma központja Santa Cruz de La Palma, ahol megnézhetjük Kolombusz Santa Maria nevű hajójának életnagyságú mását. A sziget bevételeinek egészen kicsi részét teszi ki a turizmus. Nem találunk itt pálmafás tengerparti sétányt, sokemeletes hoteleket és az ibizai hangulatot idéző night clubokat. La Palma mindezekért cserébe viszont a tökéletes nyugalmat biztosítja az ide érkezőknek.

El Hierro aprócska szigete szintén természeti szépségekben bővelkedik. Tökéletes azok számára, akik a csendes nyaralást kedvelik. Látványos sziklák, gazdag növényzet, védett fűszernövények, lávaképződmények teszik igazi földi paradicsommá. A barlangok által kialakított természetes medencék idillivé varázsolják még a hétköznapi strandolást is. El Hierro területének több mint fele védettség alatt áll. A helyiek vendégszeretete legendás, az idő pedig – akárcsak a többi szigeten – egész évben kellemes. Legalább 2-3 napot érdemes itt tölteni és a legjobb, ha a felfedezéséhez autót bérlünk. Mehetünk taxival is és a sofőr személyében nagyon kedvező áron fogadhatunk idegenvezetőt. El Hierro nagyon népszerű a búvárok körében. A sziget körül a tenger hihetetlenül látványos, sok élményt tartogat. A sziget fővárosa Valverde, ahol az éjszakai élet is viszonylag élénk, találunk itt néhány discot, hagyományos éttermeket és bárokat. El Hierro a Kanári-szigetek legkevésbé ismert tagja, ha valami különlegeset keresünk, itt a helyünk!

Mivel nagyon közel fekszik Teneriféhez, a Kanári-szigetek nyugati tagjai közül La Gomera a legforgalmasabb. A Tenerifén nyaralók egynapos kirándulások keretében szívesen hajóznák át ide. A táj gyönyörű, teraszos hegyoldalak és mély szakadékok teszik különlegessé. La Gomera nyugati részén nemzeti parkot alakítottak ki és ez a terület az UNESCO Világörökségeinek sorába tartozik. A sziget lakosságát főként idősek alkotják, akik a hagyományok szerint a völgyeken keresztül hasonlóan kommunikálnak egymással, mint az alpesi népek a jódlizással. Fővárosa San Sebastian de la Gomera, ahova Teneriféből közvetlen kompjárat indul. Érdekessége, hogy Kolombusz Kristóf Amerikába menet itt állomásozott egy ideig, amíg La Pinta nevű hajóját megjavították. Egykor grófi vár állt itt, amiből ma már csak egy torony, a Torre del Conde látható.

Tenerifét a Mount Teide hegység uralja, egy szunnyadó vulkán, ami Spanyolország legmagasabb pontja. A sziget északi részei forrók és szárazak, míg délen csapadékosabb és termékenyebb a vidék. Tenerife partjai mindenki számára tartogatnak valamit. A napimádók, a vízisportok szerelmesei, a búvárok és a nudisták is kiélhetik szenvedélyeiket. Tenerife szubtrópusi klímájának köszönhetően, amit a hideg passzátszelek és a meleg Golf-áramlat szabályoznak, kiérdemelte az “Örök tavasz szigete” címet. A meleg tengervíz, aminek hőmérséklete nem ritkán eléri a 25 fokot is, egész évben kényezteti a strandolókat. Strandjai között vulkanikus, fekete homokkal borítottakat is találunk, akárcsak a szelek által a Szaharából ideszállított sárga homokosakat. Tenerife festői halászfalvait érdemes bejárni egy romantikus kirándulás keretében.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version