Az angolok egyre jobban érdeklődnek a minőségi német borok, főleg a Rizling iránt. Semmi nem bizonyítja jobban ezt a tényt, mint az, hogy vezető üzletláncaik egyre növekvő iramban szélesítik a kínálatukat ezen a téren.
A helyi Tesco 24 különböző német bort tart, ugyanis észrevették, hogy határozott érdeklődés van a német rizlingek iránt a 2000 dollár feletti árkategóriában. És vajon mi lehet az oka ennek a népszerűségnek? Hogy ennek a végére járjunk, vissza kell térnünk egy kicsit az alapokhoz, ígérem, nem megyünk túlzottan bele a technikai részletekbe, viszont törekszünk az egyértelműségre.

Nos, Németország a szőlőtermesztés északi határához közel fekszik, összehasonlíthatatlanul kevesebb napsütéssel, mint pl. Olaszországban. A kevesebb napsütés eredményeképpen a szőlőtőkék csak kevesebb cukrot tudnak termelni. Az alacsonyabb cukortartalom alacsonyabb alkoholtartalmat eredményez. És az alacsonyabb alkoholtartalom lesz a kulcs a megoldáshoz.

Vitathatatlan, hogy a magas alkoholtartalmú, erős borok vannak divatban manapság. Egy amerikai felmérés szerint a legtöbb ember fejében a magas alkoholtartalom a magas minőség és a jobb íz fogalmával párosul. De az is köztudott, hogy bármilyen divatirányzat térnyerése magával hozza az ellenkező tábor megerősödését is. Amíg sok fogyasztó örömmel emel le a polcról egy 13-14 %-os alkoholtartalmú bort, a professzionálisabb borkedvelők egyre gyakrabban keresik az alacsonyabb alkoholtartalmú termékeket. És ennél a pontnál elérkeztünk Németországba, amely a legerősebb szereplő a 12 %-os borok piacán (a kevesebb napsütés következtében kevesebb cukor termelődik a szőlőszemekben, ami kisebb alkoholtartalmat eredményez, ahogy ezt már elmondtuk egyszer). És egyre inkább egy viszonyítási alapnak számít a 14-15 %-nál magasabb alkoholtartalmú borok világának ellenében. Ezeket a magas értékeket először az újvilági bortermelők hozták divatba, de nem sokkal széleskörű megjelenésük után az európaiak is követni kezdték példájukat.

Tény, hogy az utóbbi évtizedekben a leszüretelt szőlőfürtök cukortartalma növekedett mindenhol növekedett, ami a globális felmelegedésnek, az új ültetéseknek, a hatékonyabb élesztőknek és a vírusrezisztens szőlőtőkéknek köszönhető. Azt is figyelembe kell venni, hogy manapság nem csak egyszerűen leszüretelik a szőlőt, amikor azok elérték a megfelelő cukortartalmat, hanem megvárják azt a pillanatot, amikor a tanninok és az aromák elérték a megfelelő érettséget. A szüretelés időpontjának elhalasztása azt jelenti, hogy a növénynek több ideje van cukrot gyűjteni, és emiatt az alkohol magasabb lesz.

Nehéz lenne megítélni, hogy a magasabb alkoholtartalmú borok jobbak-e vagy rosszabbak. Egyrészt az alkoholtartalom nem számít, az egyensúly a lényeg. Ebből következően egy magas alkoholtartalmú bor nem szükségszerűen rossz, ha elég nagy teste van, és megfelelő a tannin- és savtartalma. Ellenben a stílus ellenzői kitartanak véleményük mellett, miszerint az alkohol elnyomhatja az apró finomság, nüanszok érvényesülését. És valójában a magas alkoholtartalmú borokat csak nagyon ritkán tekintik elegánsnak (most az Új világban sem ritka 14.9-15.6 %-os borokról beszélek). Az ízlések különböznek, de a szituáció megértésének titka nem arról szól, hogy ki hova “teszi le a voksát”. Inkább azt kellene észrevennünk, hogy tagadhatatlanul nő azon vásárlók táborának mérete, akik kerülik a magas alkoholtartalmú borokat. De ha nem tudunk bejutni a főáramlatba, miért ne lehetnénk sikeresek azzal, hogy szembe megyünk vele?

A következő néhány sorban bemutatjuk a legjobb német borokat a piacon:

6. Doctor Loosen

Schuberthez hasonló arcával, dandy-s allűrjeivel Erst Loosen könnyen válhatott a német borok kiváltságos nagykövetévé. Hibátlan gourmet-ként és kiváló szakácsként a Moselle régió legnagyobb presztízsű területeiről származó borokat tudja számunkra felkínálni. Figyelemreméltó pincemestere, Bernhard Schlug segítségével intenzíven parfümös, rendkívüli terroir jelleggel rendelkező borokat készít az idős szőlőtőkékből: a Bernkasteler Lay finom ásványosságával hódít, míg a Wehlener Sonnenuhr elegáns parfümösségével vesz le minket a lábunkról. Az Ürziger Würtzgarten fűszeres bukéja, az Erden borok teste és egyensúlya az, ami érdekes. Minden spätlese kategóriájú bort ajánlunk (szárazat és édeset egyaránt), melyeket nem az általános érettségi sztenderdek alapján szüreteltek, ugyanis rendkívül hűek a föld apró különbségeihez.

5. Schlossgut

Armin Diel, a borász egyben a leghíresebb borkritikus is hazájában. Joel Payne-nel, társával együtt egy borkalauzt működtetnek a német borokhoz. Borai eleganciáját nehéz felülmúlni, és ezt egy kollégája sem cáfolná meg: szőlőterületei példaértékűek a környéken. Dorsheim dombjai soha azelőtt nem termeltek ilyen sikeres rizlingeket, kombinálva az aromatikus eleganciát Moselle természetességével és a Rajna-völgy ásványosságával. A Goldloch vintage adja a legelegánsabb bukét, de a Pittermännchen néha még ezt is felülmúlja. Ennek az két évjáratnak mindegyik borának típusa megfelel a konvencióknak, vagyis alacsony az alkoholtartalmuk (8°), félszáraz vagy édes, egy csodálatosan kiegyensúlyozott likőrösséggel és savassággal. Ez különösen igaz a rendkívül kifinomult jégboraira! Diel hírnevének megszerzésében a burgundi fajtákból készült száraz fehérborai is szerepet játszottak, melyeket alacsony terméshozamú szőlőkből készített. Ezek egy amatőr francia számára talán kevésbé érdekesek, de egy német számára mindig kedvesek lesznek, és szívesen fogyasztja majd őket egy német étteremben.

4. Fürstlich Castellsches Domänenamt

Castell-Castell egy régi és nagy presztízsű német család, mely a saját falujának a nevét viseli. 65 hektáros Frankóniai területük soha nem lett olyan híres világviszonylatban, mint a Rajna-vidék nagy terroirjai, mert ez a vidék nem promotálja a rizling kultúra (csak a terület 6 százalékán termelik ezt a fajtát). Inkább a Sylvanert preferálják, mely egy kevésbé nemes fajta. Túl sok gyenge minőségű bort termelnek itt. Ennek ellenére a megfelelően körültekintő termelési módszerekkel és a magas gipsztartalmú talajokkal a Castell borászat egyre figyelemreméltóbb borokat termel, melyek felülmúlják az elzászi vagy más német társaik minőségét. A Cru Schlossberg és a Kugelspiel keresztezi a spätlese-k élénkségét, lenyűgöző és állandó borjellegét a trockenbeerenauslese-k nagyszerű szárazságával.

3. Karl H. Johner

A globális felmelegedés nem az egyetlen lehetséges magyarázat a badeni vörösborok látványos fejlődésére. Egy maroknyi elit borász – őrült szerelembe esve Burgundiával – elhatározta, hogy Pinot Noirt fognak termelni, ám sokkal szigorúbb megközelítéssel: adaptálva a fajtát a helyi vulkáni és meszes talajokhoz. A Kaiserstuhl szívében, 50 km-re Colmartól, Karl Heinz Johner csodákat művel a lenyűgöző Pinot Blanc-jaival és Pinot Noirjaival. A Millésime 2000 néhány éve legyőzte minden amerikai, európai, ausztrál társát egy új-zélandi nemzetközi borkóstolón. A borászat csúcstermékének, az SJ cuvée ízvilágának komplexitása, tannintartalma, teste csak azokat fogja meglepni, akik csőlátóak és vaskalaposak.

2. Georg Breuer

Bernhard Breuer húsz évet áldozott életéből a Rajna-vidék fehérborainak feltámasztására. Az tudni kell erről a Beethovennek oly kedves, kiváló szőlőterületről a Berg Rudesheim domboldalán, hogy az ilyen típusú bort preferálják: a kitettségének köszönhetően ez az egyik legszárazabb és legnaposabb része a völgynek. A francia borok nagy csodálója (folyékonyan beszél franciául) az évek során nagy tudású borásszá vált: a legsikeresebb borai (Rauenthaler Nonnenberg and Rudesheimer Berg Schlossberg) egy felejthetetlen kristályos tisztasággal és élességgel rendelkeznek, nélkülözvén az agresszivitást, mely tulajdonságok a homárok és rákok kiváló társává teszik őket az asztalon. Ezeknek a boroknak legalább öt évre van szükségük ahhoz, hogy kibontakoztassák különleges ásványi jellegüket, és egy órás levegőztetésre a felszolgálás előtt.

1. Weingut Wunderloch

Fritz és Agnes Hasselbach szereti magát Harley-Davidsonukon fotóztatni. Boraik a Rajna-vidék tradicionális rizlingjeinek modelljei: alacsony az alkoholtartalmuk, redukciós eljárással lettek elkészítve, és egy természetes széndioxid réteg védi őket. Öt-hat éve után a kesernyésség megszelídül és a nackenheimi vörös talajok nemes ásványossága a felszínre jut, különösen a nagyszerű Auslesekben, Beerenauslesekben és a Trockenbeerenauslesekben, melyek intenzitása sokkolhatja a tapasztalatlan kóstolókat.

Forrás: The Top 6 German Wines

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here